3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mégis lesznek olyan devizahitelesek, akik az elszámolás után jobban járnak, mint a forinthitelesek - az Alkotmánybíróság döntött a devizahitelekkel kapcsolatos beadványokról - van, aki szerint mindenki bukik a helyzet rendezésén - és elmondom, milyen feltételekkel vehetünk fel hitelt a jövőben

Háttérbeszélgetést tartott a Bankszövetség a devizahiteles ügyekről. Ezen elhangzott: az átszámítási törvény, az elszámolási törvény és majd a forintosítási törvény 942 milliárd forintos veszteséget okoz a bankszektornak, ami a szektor saját tőkéjének harmada. A devizahitelek kivezetése viszont a bizonytalanságot oldja és hozzájárulhat a fogyasztás és a hitelezés felfutásához is. A 2008-ban felvett devizahitel esetén - az elszámolás után - a devizahiteles ügyfél egyforma helyzetben áll, mint a forinthitelesek. A 2008 előtt felvett hitelek esetében ugyanakkor az elszámolást figyelembevéve már jobban járnak, mint a hasonló időben forintban eladósodottak - a számítások szerint egy használt autó árával. Az elmúlt hetek alapos - és csöndben zajló - egyeztetései nyomán lezajló forintosítás olyan magas szakmai szinten lezajló folyamat volt, amely azt tette lehetővé, hogy a devizahitelek ilyen mértékű lecserélése nemhogy forintgyengülést, hanem épp ellenkezőleg, erősödést okozott. Ez példátlan szakmai siker - értékelt Kovács Levente főtitkár.

A Bankszövetség sajtóbeszélgetésének pikáns felütést adott, hogy röviddel előtte nyilvánosságra került: az Alkotmánybíróság 11 szavazattal - 4 különvélemény ellenében elutasította a devizahiteles elszámolási törvénnyel kapcsolatos bírói indítványokat. Eszerint nem alaptörvény-ellenes a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításait tisztességtelennek minősítő törvény, nem visszaható hatályú, és az is belefér a tisztességes eljárásba, hogy csak 30 napjuk volt a bankoknak keresetet indítani az állam ellen az ügyben. A határozathoz Juhász Imre, Salamon László és Sulyok Tamás alkotmánybírók párhuzamos indoklást, Kiss László, Lévay Miklós, Paczolay Péter és Pokol Béla alkotmánybírók pedig különvéleményt csatoltak.

Zsiday Viktor is beszélt ma a devizahitelekről: szerinte a devizahitelezés önmagában is óriási károkat okozott, de a kezelése ezt még minimum megduplázta - írta a neves befektetési szakember az Alapblogon. Zsiday szerint a 4 éve tartó  folyamatos harci állapot miatt a bankok rosszhitel-állománya nőtt, veszteségesek lettek, nem hiteleztek, így ez ártott a bankok tulajdonosainak, és a hitelezése befagyása miatt az egész gazdaságnak. A szakember szerint azonban még a devizahitelesek sem jártak jól, mert a nagy hajcihő alatt leértékelődött a forint, és a banki elszámoltatás okozta törlesztőcsökkenés sem nagyon tudja ellensúlyozni a devizagyengülésből adódó törlesztőemelkedést. Magyarul: mindenki bukott. Természetesen az egészben részt nem vevő állampolgárok is a megugró adóterheken, és lassú növekedésen keresztül.

A fair bankokról szóló törvényjavaslatról Trócsányi László igazságügyi miniszter tartott ma tájékoztatót. A javaslatot már be is nyújtották a Parlament elé, egyebek között hatékonyabbá teszik a hitelszerződés aláírását megelőző tájékoztatást, valamint szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket. A 3 évnél rövidebb futamidejű szerződéseknél nincs lehetőség egyoldalú kamatemelésre, és szerződésmódosításra sem, míg az ennél hosszabbaknál háromévente vizsgálhatják felül a kamatokat. A fogyasztóknak kamatemelkedés esetén lehetőségük lesz bankot váltani. A bankoknak 90 nappal a kamatemelés előtt tájékoztatniuk kell az ügyfelet, akinek 60 napja van a bankváltásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG