2p
Lelassult a magyar gazdaság, az autóipar húzta vissza – Újabb bankokat venne a magyar kormány – 70-80 forinttal is drágulhat a cigaretta

A várakozásoknak megfelelően lelassult a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben: az első negyedéves 3,5, majd 3,9 százalékos GDP-növekedés után a harmadik negyedévben már "csak" 3,2 százalékkal bővült a gazdaság. Az ipar és a mezőgazdaság húzott. Az autóipar augusztusi lassulása és a német gazdaság teljesítményének lanyhulása húzta vissza a magyar gazdaság teljesítményét.

Újabb bankokat venne a kormány, a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta: a jelenlegi 50 százalék körüli tulajdonosi arányt 60 százalék fölé növelnék. Az állam azonban nem akar hosszú távon tulajdonos lenni a bankokban, az a cél, hogy a most megvásárolt pénzintézeteket később magyar kézbe adják. Ennek egyik lehetséges módja a miniszterelnök szerint a tőzsdei értékesítés.

A vártnál jobb eredményeket közölt III. negyedéves gyorsjelentésében az OTP: 28,7 milliárdos profitnál 18,6 százalékkal magasabb, 34,097 milliárdos konszolidált adózott eredménnyel zárta ezt a negyedévet. A bankcsoport idei veszteségei az év első kilenc hónapjában 113,188 milliárd forintot tettek ki.

Dobozonként 70-80 forinttal lehet majd drágább a cigaretta a dohányipari szektorra kivetni tervezett adó miatt. A Fidesz rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat. Az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a kereskedőket sújtaná, akik Magyarországon dohányterméket hoznak forgalomba. Az adót sávosan kellene megfizetni.

Ismét lehet jelentkezni az Otthon Melege Program három lakossági energiahatékonysági kiírására: péntektől a hűtő- és fagyasztógépek cseréjére. A három energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adnak. Eredetileg mindhárom kiírásra október utolsó hetében lehetett volna jelentkezni, de az informatikai rendszer túlterheltsége miatt csúszott a határidő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
Makro / Külgazdaság A cascót is ellehetetleníti az extraprofitadó
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 17:08
Esztergomban tartották a XX. Biztosításszakmai Konferenciát, melyet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szervezett. Az elmúlt évek értékelése mellett a közeljövő is szóba került, kiemelten az extraprofitadónak a szektorra gyakorolt káros hatása.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, számíthatunk-e gazdasági fellendülésre
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 13:33
A Beszerzési Menedzser Index értéke növekedett augusztushoz képest, de még mindig 50 alatti értéket mutat, és nem éri el sem a hosszú távú, sem a hároméves szeptemberi átlagot.
Makro / Külgazdaság Az egészségbiztosításba való befektetés ma már elengedhetetlen
Natív tartalom | 2024. október 1. 09:59
Ismeri azt a közmondást, hogy az egészséges embernek ezer kívánsága van, míg a betegnek csupán egy?
Makro / Külgazdaság Ezért sokkal jobb a németeknek, mint nekünk
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 15:59
Az elemzők által vártnál jelentősebben lassult a németországi infláció szeptemberben éves szinten a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Új határkeresztező infrastruktúra épülhet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 14:48
Budapesten tárgyalt az új ukrán külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Hiába a kibékülés Brüsszellel, Lengyelországban sincs kolbászból a kerítés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 11:19
Tavaly december óta nem mértek ilyen rossz adatot.
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a baj kínai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 10:04
Ötödik hónapja nem tud kimászni a gödörből a kínai feldolgozóipar.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG