<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Júliusban 1,8%-kal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. A vártnál alacsonyabb éves infláció fő oka a háztartási energia árának jelentős mérséklése - és még nincs benne az összes rezsicsökkentés az adatban.

A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés történt, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, az élelmiszerek és a szolgáltatások átlag felett drágultak egy év alatt - közölte a KSH.

Egy hónap alatt olcsóbb lett az élelmiszer, drágább a cigi és a szesz

Privátbankár Árkosár: kellemes meglepetésNagyon hasonló eredményre jutott a Privátbankár tegnap közzétett Árkosár-felmérése is: eszerint a hipermarketekben egy hónap alatt váratlanul olcsóbb lett a nagybevásárlás, augusztusra mindhárom áruházban komolyabb korrekciónak lehettünk szemtanúi. Részletek >>

1 hónap alatt - 2013. júniushoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal csökkentek. Ezen belül az élelmiszerek ára 1,4%-kal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 11%-os árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött a tojás (3,4%), a liszt (3,2%), a párizsi, kolbász (1,7%) és a cukor (1,4%) ára. Drágult a sertéshús (2,1%), a csokoládé, kakaó (1,6%) és a sajt (1,4%).

A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak (ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), 0,6%-kal, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,3%-kal kellett többet fizetni.

Szintén árnövekedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások (0,3-0,3%) esetében. Ez utóbbin belül, az üdülési szolgáltatások 6,7%-kal drágultak, mialatt a szemétszállítás csoportjában 5,9%-os árcsökkenés volt megfigyelhető, a kéményseprés és a szennyvízszippantás díjának júliusi csökkentése nyomán.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 2,3%-kal kellett kevesebbet fizetni. Csökkent a háztartási energia ára is, 0,4%-kal, ezen belül a palackos gázért 6,8%-kal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek esetében kisebb mértékű, 0,3%-os árcsökkenés volt megfigyelhető.

Így hat a rezsicsökkentés az inflációraA víz, a csatorna, valamint a szemétszállítás díjának júliustól hatályos csökkentése az augusztus-szeptemberi árindexben fog megjelenni, míg a palackos gáz, a szennyvízszippantás és a kéményseprés esetében már a júliusi árindex tartalmazza azt. Ennek oka, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az árváltozás akkor kerül kimutatásra az árindexben, amikor a fogyasztóknak az új árat tartalmazó számlát ki kell egyenlíteni.

A palackos gáz esetében a tavaly decemberi árakhoz képest, míg a víz- és csatornadíjak, valamint a szennyvízszippantás díja a januári összeghez képest csökkentek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.

A tavalyinál azért drágább az élelmiszer

12 hónap alatt, 2012. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,8%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (11,1%) ára, valamint a sertéshús (6,8%), a sajt (5,7%), az étolaj (4,9%) és a száraztészta (2,9%) is drágult. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (11,5%) és a cukor (6,8%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,5%), ezen belül a helyi tömegközlekedés ára 5,3%-kal került többe. Az egyéb cikkek átlag alatt drágultak (1,7%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 2,1%-kal kellett kevesebbet fizetni. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2%-kal csökkent. A háztartási energia esetében szintén árcsökkenés (8,8%) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a palackos gázért 7,4, a vezetékes gázért, az elektromos energiáért és a távfűtésért egyaránt 10%-kal kellett kevesebbet fizetni 2012. júliushoz képest.

 

2013. július

előző hó = 100,0%

előző év azonos hó = 100,0%

Fogyasztóiár-index

99,7

101,8

Harmonizált fogyasztóiár-index

99,6

101,7

Maginfláció (szezonálisan kiigazított)

100,2

102,8

Nyugdíjas fogyasztóiár-index

99,6

101,5

Egy hajszállal az uniós átlag fölött

Az EU 27 tagországában 2013. júniusban a fogyasztói árak – a harmonizált előzetes adatok szerint – átlagosan 1,7%-kal voltak magasabbak, mint 2012. júniusban. A legkisebb árváltozást Görögországban   (-0,3%), valamint Lettországban és Lengyelországban (0,2-0,2%), a legnagyobbat Romániában (4,5%) és Észtországban (4,1%) mérték.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG