1p
Tovább nőtt a magyar külkereskedelem többlete, viszont mind a kivitel, mind a behozatal mennyisége csökkent az első kilenc hónapban.

Szeptemberben a kivitel volumene  4,9, a behozatalé 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb súlyú gépek és szállítóeszközök exportvolumene – főként a híradástechnikai eszközök és az energiafejlesztő gépek forgalmának alakulása miatt – tizedével esett vissza. Csökkenés jellemezte minden árufőcsoport importját.

Az első kilenc hónapban a kivitel volumene 2,1, a behozatalé 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Az első féléves forgalom növekedése után a harmadik negyedévben jellemzően csökkenés figyelhető meg, ami a szeptemberi visszaesés következménye. A január–szeptemberi kivitel értéke 17 500 milliárd forint (60 milliárd euró), a behozatalé 15 922 milliárd forint (54,6 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1578 milliárd forintot (5,4 milliárd eurót) tett ki, 83 milliárd forinttal többet, az árfolyamváltozás következtében euróban mérve 61 millióval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

2012 január–szeptemberében a termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 5,8, az import­ban 7,6 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához képest, a cserearány 1,7 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 18, az euróhoz mérten 7,4 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 2,4 százalékkal volt kevesebb, míg a behozatalé 0,6 százalékkal volt több, mint 2011 első kilenc hónapjában. A híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene közel negyedével csökkent, melyet a mobiltelefon és alkatrészei kivitelének visszaesése számottevően befolyásolt. Ezt nem tudta ellensúlyozni a közúti jármű, valamint a villamosgép, a villamos készülék és műszer kivitelében mindhárom negyedévben regisztrált volumenbővülés sem. Ez utóbbi termékkör importvolumene tizedével csökkent, ezzel szemben a többi árucsoport behozatalánál növekedést regisztráltunk.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 7,8, illetve 4,2 százalékkal haladta meg 2011 január–szeptemberének szintjét. 10 százalékot meghaladóan bővült a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, illetve a szerves vegyi termék mindkét irányú kereskedelme. Átlagon felüli növekedést mértünk a vas és acél behozatalában, továbbá a járműipari megrendelésekkel kapcsolatos gumigyártmány mindkét irányú forgalmában.

Legfőbb külkereskedelmi partnerünk mindkét irányban Németország, továbbá a kivitelnél sorrendben: Románia, Ausztria, Szlovákia, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia. A felsorolt országok esetében a tárgyidőszaki legnagyobb exportnövekményünk német relációban, a közúti jármű árucsoportnál (106 millió euró) keletkezett. A legnagyobb csökkenés a híradástechnikai termékkör Kínából történő behozatalában (269 millió euró) és Romániába irányuló kivitelében (125 millió euró) volt, az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az energiahordozók importvolumene – az árak 20százalékos növekedése mellett – az év első kilenc hó­napjában 4,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene csaknem tizedével maradt el a bázistól, de a természetes és mesterséges gázé sem érte el a tavalyi szintet. Az első kilenc hónapban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,6 százalékkal nőtt, míg az importé 6,3 százalékkal csökkent 2011. január–szeptemberhez képest. Az időszakon belül a kivitel volumennövekedése a második és harmadik negyedévben is számottevő volt, míg az importnál fokozatos csökkenést regisztráltak.

A tavalyi kedvező termésnek köszönhetően a gabona és gabonakészítmény árucsoport exportvolumene – a kukoricakivitel miatt – negyedével nőtt. Kétszámjegyű bővülést mértek az állati takarmány kivitelében is, ugyanakkor a hús és húskészítmény kivételével a jelentősebb árucsoport behozatala elmaradt a 2011. január–szeptemberi bázistól.

2012. január–szeptemberben az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2,2, az onnan érkező behozatalé 3 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 31 milliárd forinttal romlott. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 1,7 százalékkal bővült, az importé 4,3 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. Időszakon belül az első féléves 4 százalékos exportvolumen-bővülés után a harmadik negyedévben – a szeptemberi csökkenés miatt – 3 százalékos visszaesést regisztráltak, az importvolumen mindhárom negyedévben közel azonos mértékben mérséklődött. A külkereskedelmi mérleg hiánya 463 milliárd forint volt, 114 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG