4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy német politikus tervet terjesztett elő a Németországba érkező menekültek integrációjáról. A terv fő része a gyors német nyelvtanulás, az iskolai nevelés, de szerepel benne a munkaerőpiac és az oktatás megnyitása, az ingyenes egészségügyi ellátás is. Némettanárokból és más pedagógusokból lesz nagy hiány Németországban?
A központi mecset Kölnben

A készülő bevándorlásügyi törvénytervezetben végre feketén-fehéren leírták, mik a tervei a német kormánynak a menekültekkel kapcsolatban – írja a Die Welt Online mai vezető cikke. Szerepel benne a szociális juttatások drasztikus csökkentése azon menekültek számára, akik kérelmét elutasítják.

Felgyorsítanák a menekültkérelmek elbírálását, sőt bejelentés nélkül is kezdeményezhetnék a menekültek kitoloncolását. Viszont az eddig munkavállalási engedélyt nem kapó menekültek, akik kérelmük elbírálására várnak, dolgozhatnának kölcsönzött munkaerőként, ami nagy könnyebbség lenne.

A tervezeten valószínűleg még sokat fognak dolgozni, például a kormány és a tartományok jövő csütörtöki találkozóján – írja a lap.

Az Aydan Özoguz, a konzervatívokkal nagykoalícióban levő német szocialisták elnökhelyettese beterjesztett egy másik tervet a menekültek integrációjával kapcsolatban, a Die Welt szerint ez először csak nekik sikerült megszerezni. A politikus szerint fundamentális változás előtt áll a német társadalom, sokkal sokszínűbbé fog válni. Egyenesen „bevándorló-társadalomról” beszél, ahol nem csak a bevándorlóknak kell majd integrálódniuk. (Azaz a helyi lakosságtól is komoly alkalmazkodást kíván meg a helyzet.)

Németország már régen nem etnikailag homogén nemzetállam, minden ötödik polgárnak már ma is „migrációs háttere van” (vagyis felmenői között vannak migránsok) – mondta a török származású Aydan Özoguz. Ami a konkrétumokat illeti, hét pontban foglalta össze az integrációs teendőket.

1. Nyelvtanulás

A német nyelvet, a hétköznapi életben használható szókincset, némi országismeretet szinte az első napoktól kezdve, a kezdeti befogadó állomásokon tanítanának. „A német nyelven áll vagy bukik az integráció” – mondta a politikus. A jelek szerint rengeteg nyelv- és egyéb tanárra lesz szükség.

2. Migránsgyerekeket az óvodákba és iskolákba

A napközi otthonos óvodákat (ún. Kita) és iskolákat elegendő pedagógussal, szociálpedagógussal kell ellátni, megfelelő koncepciót kell kidolgozni a menekültgyerekek oktatására. Szegregáció? Először speciális migránsosztályokba kerülnének, ahol főleg németül tanulnak, utána viszont a hagyományos csoportokba, osztályokba a helyi gyerekek közé.

3. Szakmai oktatás

A középiskolákban, felsőfokú intézményekben tanuló menekültek számára lehetővé tennék, hogy befejezzék tanulmányaikat, és addig tartózkodási engedélyt kapnának. (Köztudottan nagy az országban néhány területen a szakemberhiány, bár vannak, akik kételkednek abban, hogy ez megoldható-e a menekültekkel – erről itt írtunk nemrég.) Jelenleg menekültként munkát is és szakoktatást is szinte lehetetlen szerezni.

4. Munkaerőpiaci nyitás

Lehetővé kell tenni az elhelyezkedést, és segíteni a menekülteket, mert még jól képzett szakemberek számára is nehéz egy új országban beilleszkedni egy munkahelyre.

5. Egészségügyi ellátás

A politikus megszüntetné a migránsok egészségügyi ellátását korlátozó jelenlegi bürokratikus akadályokat. A bürokrácia kiesésén sokat spórolnának, az ellátás pedig szerinte alapvető emberi jog.

6. Szociális lakásokat építtetnének

… a német szövetségi állammal.

7. Társadalmi beilleszkedés

A németek szeretnék elkerülni – ami náluk is, más országokban is sűrűn előfordult eddig –, hogy a bevándorlók párhuzamos társadalmat hozzanak létre, kisebb-nagyobb szigetekben, csoportosulásokban, külön városnegyedekben éljenek. A baloldali politikus ehhez fokozottabban támaszkodna a helyi muszlim szervezetek, már meglévő közösségek segítségére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG