TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy új tanulmány szerint átlagosan évi 840 euróval nő az Európai Unióban a polgárok reáljövedelme attól, hogy országaik az egységes belső piachoz tartoznak. Ám nagyon nagyok a területi különbségek, a dél-európai és keleti tagállamok, köztük Magyarország kevesebb, a fejlett közép-európai részek több pluszjövedelemhez jutnak. A kisebb települések és a városok közül az utóbbiak járnak jobban.

Az EU egységes piaca a világ legnagyobb gazdasági térsége. Elvileg garantálja az áruk, a szolgáltatások, az emberek és a tőke szabad mozgását. De milyen előnnyel jár ez az egységes piac tulajdonképpen? – teszik fel a kérdést a német Bertelsmann Alapítvány és a Sussexi Egyetem közös tanulmánya.

Az átfogó tanulmány megvizsgálta az EU belső piacának az európai régiók reáljövedelmére gyakorolt ​​hatását. Az EU nemcsak a határellenőrzések megszüntetését hozta el, hanem az európaiak pénztárcájára is pozitív hatást gyakorolt. Az EU egységes piaca évente átlagosan 840 euróval növeli a polgárok jövedelmét – állítják a kutatók. De nagyok a különbségek.

Zürich és London azon régiók közé tartoznak, ahol a lakosság a legtöbb előnyhöz jut ebből, a jövedelemnövekedés több mint 2000 euró fejenként és évente. Furcsa módon tehát az egységes piac legnagyobb nyertesei jelenleg vagy nem EU-tagok, vagy nemsokára elhagyhatják az EU-t és az egységes piacot.

Kicsinek lenni nem mindig rossz

Az elemzés nem csak országokat, hanem több mint 250 európai régiót vizsgált az egységes piacnak az egy főre jutó bruttó hazai termékre gyakorolt ​​hatása szempontjából. Ez a kutatók szerint “a jólét egyik legnagyobb hajtóereje Európában”. Bár egyes régiók többet nyernek, mint mások, összességében mindenki nyer valamennyit.

Két fontos jelenséget figyeltek meg, egyrészt, nem a legnagyobb gazdaságok részesülnek a legjobban a pluszjövedelemből, hanem mindenekelőtt a viszonylag kicsi, de erős exporttal rendelkező nemzetek. Másrészt, az Európa földrajzi központja körül fekvő „magországok” és régiók érik el a legmagasabb egy főre jutó nyereséget, sokkal többet, mint a kontinens déli vagy keleti részén levő uniós tagok.

Ausztria is az élen

Az egy főre jutó legnagyobb pluszjövedelem Svájcban (2900 euró), Luxemburgban (2800 euró) és Írországban (1900 euró) tapasztalható. Belgium, Ausztria és Hollandia szintén a csúcson levők közé tartozik. “A legnagyobb nyertesek olyan kis országok, amelyek sokat kereskednek és versenyképesek” – írják.

Olyan országok számára, mint Hollandia vagy Ausztria, az egységes piac felbecsülhetetlen értékű, mert versenyképes iparágaik vannak, de kis belföldi piacaik miatt erősen függenek az exporttól.

Magyarország helye

Dél-Európában viszont az egységes piac jövedelemnövekedése sokkal alacsonyabb, részben azért, mert a versenyképesség elmarad, például Spanyolországban (590 euró egy főre és évre), Portugáliában (500 euró) vagy Görögországban (400 euró).

Sötétkékkel az EU egységes piacából származó becsült jövedelmi előny országonként, egy főre. Pirossal a Brexit által okozott várható jövedelemkiesés egy főre. (Bertelsmann Alapítvány)

Magyarországot nem emelik ki külön, de a mellékelt grafikonról kiderül (zöld nyíllal jelölve), hogy alig egy hajszállal előzzük meg Görögországot, miközben némileg lemaradtunk Portugáliától. Lengyelország és Horvátország mögöttünk és kicsivel Görögország mögött áll, Románia és Bulgária pedig teljesen a sor végén kullog.

Ahová ömlik a tőke és a munkás

Regionális szinten a nyertesek elsősorban az ipari és a városi régiók. Ezeket a régiókat a szakképzett munkaerő és a cégek erős beáramlása jellemzi. Az átjárható határoknak köszönhetően EU-szerte az iparágak olyan főbb csomópontokban csoportosulnak, mint Berlin, a növekvő start-up helyszín, vagy London és Zürich, a pénzügyi ágazat központjai.

Zürich az egyik legnagyobb nyertes, az egy főre jutó jövedelemnövekedés itt 3590 euró, amelyet London (2700 euró) és Brüsszel (2470 euró) követ.

Furcsák az angolok

A legalacsonyabb egy főre jutó nyereséget a keleti és dél-európai vidéki régiók lakói érik el, főleg Bulgáriában, Romániában és Görögországban. Megjegyezik, hogy ezért az EU-tól ezek az országok jelentős támogatást kapnak a különböző fejlesztési programokból, mint az EU regionális kerete.

Furcsa módon az Egyesült Királyságban a déli régiók nyeresége több, mint az északiaké. Ennek ellenére számos ilyen nyertes régió a Brexit mellett szavazott. Az egyik példa Kent Anglia déli részén, ahol az EU egységes piacából származó relatív jövedelemnövekedés az országban az egyik legmagasabb.

Azt is kiszámolták, melyik országot várhatóan mekkora jövedelemkiesés éri majd évente a Brexit miatt, ezt a grafikonon a piros sávok jelölik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél