4p
Ingyenebédről, reklámadóról, kártalanításról beszélt Lázár János - szivárognak a kormány adótervei - érdekes szálat találtunk a brókerbotrányban - nagyon jól megy Demján Sándor és az állam közös bankja - a NAV szerint jó nekünk a vasárnapi boltbezárás - jönnek a szakgimnáziumok - napi hírösszefoglaló.

A kormány határozatban döntött az M4-es autópálya építésének leállításáról, mert azt az Európai Unió nem finanszírozza – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. A minden héten jelentkező, "Mit miért tesz a kormány?" című tájékoztatón a miniszter elmondta: támogatják a BEVA-kártalanítási limit 100 ezer euróra emelését, és vizsgálják, hogy visszamenőleg is érvényes lehet-e. A bölcsődés és óvodás gyerekek ingyen étkezéshez jutnak, és 5,3 százalék lehet a reklámadó maximális mértéke.

--

Egykulcsos, várhatóan 10 százalékos társasági adó, a kétgyermekeseknek növekvő adókedvezmény, a bankokra kivetett különadó kivezetése, a telekommunikációs cégek különadójának mérséklése – a VS.hu információi szerint egyelőre ennyi fér bele a kormány jövő évre vonatkozó ígéreteibe. A VS.hu úgy tudja, hogy a minisztériumok azt az utasítást kapták, hogy alapvetően az idei számokkal dolgozzanak. Ebből az következik, hogy érdemi változások nem várhatók, ahogy az áfa csökkentésére sem a következő évben kerül sor.

--

Érdekes szálat találtunk a brókerbotrányban. A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. liechtensteini tulajdonosánál jobbat senki nem akarhat: a nyilvános cégiratok szerint az Insula képviselője rendre Budapesten volt a társaság közgyűléseinek napján, de a részvényesi meetingeken nem vett részt - mindig megbízást adott a többségi tulajdonos érdekeinek képviseletére Tarsoly Csabának.

--

A tervezettnél jóval korábban, már működésének 4. évében nyereségessé vált a Gránit Bank. A bank mérlegfőösszege a tavaly év végén 142 milliárd forint volt, a négy éve indult bank 183 milliós adózás előtti és 156 milliós adózott nyereséget tudott felmutatni.  Nem csoda, hogy a pénzintézetben 49 százalékos tulajdonos államnak nem is áll szándékában eladni a részesedését. Demján Sándor is azt mondta: "a legnagyobb magántulajdonosként elmondhatom: elégedett vagyok".

--

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint nem csökkent a boltok forgalma a vasárnapi boltbezárás miatt. Az online kasszák adatait elemezték, de elég furcsa módszertannal. Mindenesetre úgy látják: a forgalom áttevődött a hét többi napjára - a vasárnapi forgalom a korábbi átlagosan 9-10 százalék körüli szintről 4-5 százalékra csökkent, a hét közbeni egy napra eső forgalom aránya pedig átlagosan 15-16 százalék körüli lett.

--

Nagyon sokan nem tudják vagy nem veszik figyelembe, hogy a drágább, D2-es kategóriába tartozik autójuk. A januártól bevezetett D2-es díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók - ezekre a heti matrica kétszer annyiba kerül, mind a D1-es kategóriában. Azt is sokan elfelejtik, hogy a díjköteles szakaszokon az utánfutók úthasználatáért a D2-es és B2-es kategóriákban külön kell fizetni.

--

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára közölte, hogy a 2016/17-es tanévtől a szakközépiskolák szakgimnáziumokká alakulnak. Az intézményekben az érettségivel szakmát, plusz egy éves képzéssel pedig technikusi minősítést is szereznek majd a diákok. Ugyanakkor a jelenlegi szakiskolák válnak szakközépiskolákká és a szakma megszerzéséhez szükséges három éves képzés után a tanulóknak lehetőségük lesz két év alatt az érettségi megszerzésére.

--

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG