<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A világ vezetői New Yorkban az ENSZ Közgyűlésére gyűltek össze, ahol a török elnök ​​Recep Tayyip Erdoğan adott interjút.

Természetesen mi másról, mint a háborúról faggatta a török elnököt a PBS. Ebből közlünk részleteket. 

- Ön mindkét oldal, Oroszország és Ukrajna támogatását is kinyilvánította. Mit gondol, jelenleg ki áll jobban? 

- Meg lehet nézni, ki van fölényben, Oroszország vagy Ukrajna? Vezetőként nem tisztségem ezt eldönteni. Csak azt akarjuk, és azt szeretnénk látni, hogy békével fejezzék be a háborút. Mindig ezen az állásponton voltam. Ez egy konfliktus, amelyben emberek halnak meg, és a nap végén senki sem fog nyerni. 

Törökország: Oroszország és Ukrajna között? Fotó: Depositphotos
Törökország: Oroszország és Ukrajna között? Fotó: Depositphotos

- De mégis hogyan látja a háborút? Azt mondta a héten, hogy a lehető leghamarabb véget kell vetni. Hogyan érhet véget, és milyen gyorsan?

- A legfontosabb, hogy nagyon sok múlik az orosz félen. Üzbegisztánban találkoztam Putyin elnökkel, és hosszú megbeszéléseket folytattunk, amikor is azt mondta nekem, hogy hajlandó a lehető leghamarabb véget vetni a háborúnak. Nekem ez volt a benyomásom, mert a dolgok jelenlegi állása meglehetősen problémás. A felek megállapodása alapján 200 túszt cserélnének ki. Úgy gondolom, hogy ez meghatározó lépés lenne.

Engedélyezni kell-e Oroszországnak, hogy megtartsa a februári megszállás óta Ukrajnától elfoglalt területek egy részét? Mennyire lehet ez a megoldás része?

Nem, kétségtelenül nem. Amikor kölcsönös megegyezésről beszélünk, akkor erre is gondolunk. Ha Ukrajnával béke jönne létre, akkor természetesen a megszállt területek visszaadása válik igazán fontossá. Putyin tett bizonyos lépéseket, és a megszállt területeket visszaadják Ukrajnának.

- Meg kell engedni, hogy Oroszország megtartsa a Krímet?

2014 óta beszélgetünk erről Putyin barátommal, és arra kértem, hogy adja vissza a Krímet jogos tulajdonosainak. Az ott élő emberek egyben a mi leszármazottaink is. Ha megtenné ezt a lépést, akkor a krími tatárokat és Ukrajnát is tehermentesítené. Mindig is ezt mondtuk. De sajnos azóta sem történt előrelépés ebben.

Felismeri-e Putyin elnök, hogy rosszul számolt, és nagymértékben alábecsülte az ukrán nép azon akaratát, hogy kiálljanak saját hazájukért?

-  Egyetlen vezető sem mondaná, hogy ez hiba volt. Senki nem fogja azt mondani, hogy igen, hibáztam. Ugyanez vonatkozik Ukrajnára is. Zelenszkij vajon mit gondol, ha úgy érzi, hogy hibát követett el? A vezetők, ha egy utat választanak, nagyon nehéz visszakozniuk.

- Mit gondol, ez az orosz inváziót indokolt volt?

Nos, semmiféle invázió nem indokolt. 

- Ön megakadályozta Svédország és Finnország csatlakozását a NATO-hoz, fel van rá készülve, hogy véglegesen kiálljon emellett?

- Úgy gondolom, Svédország a terrorizmus bölcsője, de Finnország kicsit nyugodtabb, és jobban tudja irányítani a dolgokat. De a török ​​parlament lesz a végső döntéshozó.

 

 

Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG