4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Pénzt akar a Raiffeisen – eladná a jól teljesítő lengyel bankját. Hamarosan gyorsvonat hozza a kínai árukat Budapesten keresztül Európába, ahol egyrészt a gyenge tagországi teljesítmények, másrészt az orosz válság hírei okoznak komoly gondokat.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) megválna lengyelországi érdekeltségétől, a Raiffeisen Polbanktól. Ezt a hírügynökségnek több, egymástól független forrás is megerősítette, s arról is hírek terjednek, mely szerint az RBI a Citigroupot kérte fel potenciális vevők felkutatására. A Raiffeisen Polbank eszközértéke alapján a nyolcadik legnagyobb lengyel kereskedelmi bank, az idei első kilenc hónapban 172 millió zloty (46 millió euró) nyereséget ért el. Az RBI az elmúlt hónapban erősítette meg, hogy magyarországi érdekeltségére tett vételi ajánlatokat vizsgál, tárgyalásokat folytat ukrán érdekeltsége, az Aval bank eladásáról, illetve foglalkozik a szlovén piac elhagyásának a gondolatával. A harmadik negyedévben a Raiffeisen 119 millió euró veszteséget ért el hitelleírások és devizaárfolyam-veszteségek miatt, főleg a magyar és az ukrán érdekeltségnél volt gond. A lenygel érdekeltség értékesítése annak fényében lehet ésszerű, hogy ebből az ügyletből szép pénzt remélhet az osztrák bank – ellentétben az említett többi bankkal. Ismeretes, hogy év elején az azóta csődbe ment Széchenyi Bank 1 eurós vételi ajánlatot tett a magyar Raiffeisenre.

Magyarország, Szerbia és Kína szerdán aláírja a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről szóló megállapodást, amely révén megépül az a tranzitútvonal, amelyen keresztül a kínai áruk a leggyorsabban juthatnak a görög kikötőkből Európába – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden Belgrádban a Kelet-Közép-Európa (KKE)-Kína csúcsértekezleten. A miniszterelnök szerint "az Európai Unió hibát követne el, ha ebben az időszakban befelé fordulóvá válna, éppen ellenkezőleg: Európának képesnek kell lennie stratégiai együttműködést kiépíteni a világ leggyorsabban fejlődő régióival”. Ezért Európa egyik legfontosabb érdeke az, hogy a legszorosabb együttműködést alakítsa ki Kínával, a régió pedig játsszon továbbra is aktív szerepet a kínai-európai együttműködésben - fejtette ki Orbán Viktor.

Leminősítette az euróövezet átmeneti pénzügyi mentőrendszere, az EFSF (European Financial Stability Facility) garanciával kibocsátott hosszú lejáratú adósságállományát a Fitch Ratings, Franciaország minapi leminősítésével indokolva a lépést. Az eddigi "AA plusz"-ról egy fokozattal "AA"-ra rontotta az új hiteleket már nem folyósító, de a meglévő kinnlevőségeket még kezelő EFSF hosszú távú besorolásait, egyben levette az osztályzatot a negatív figyelőlistáról. Az EFSF leminősítését Franciaország leminősítése hozta meg, amely hasonló mértékű romlást jelez. A szabályok szerint az EFSF minősítési szintjének az érte  visszavonhatatlan és feltétlen garanciavállalást nyújtó eurógazdaságok államadós-besorolási alapszintjével kell megegyeznie. A Fitch megerősítette a másik euróövezeti pénzügyi stabilizációs mechanizmus, az ESM (European Stability Mechanism) lehetséges legjobb, "AAA" besorolását, mivel erre a rendszerre más tőkeellátási és hitelkapacitási iránymutatások érvényesek.

Az orosz tőzsde közel 6,5 százalékos erősödést mutatott adásunk előtt 10-kor, a börze korábban már +10 százalékon is állt, amivel nagyjából visszaállt a keddi zuhanás előtti szintre – ez persze így is több, mint 40 százalékos mínusz az egy hónappal korábbi szintekhez képest. Az európai piacok nyitása óta ugyanakkor szinte folyamatos a gyengülés, fél órával ezelőtt még 7 százalék felett volt a moszkvai tőzsdeindex napos erősödése. Egy dollárért most 66,5 rubelt kell adni a tőzsdéken, tegnap, a pánik mélypontján 76,7 rubel volt ez a szint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG