3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Évek óta nem látott mélységben a tankolás ára - mi lenne, ha nem gyengülne a forint? A PB híradójában szó lesz arról, hogy miért gyengül a magyar deviza és arról is, hogy melyik volt a legnépszerűbb autómárka 2014-ben.

Bruttó 4 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 332 forintra, a gázolajé 354 forintra mérséklődik. A benzinár több éve nem mozgott 330 forint körül, legutóbb 2010.  november elején kellett 335 forintot fizetni egy literért. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szintén évek óta nem volt 360 forint körül, utoljára 2011 június végén került ennyibe.

A tankolás azért lett ilyen olcsó, mert hónapok óta esik az olaj ára. Ma is tovább csökkent a kőolaj ára a nemzetközi piacokon a magas kínálat, az alacsony kereslet és a dollár árfolyamának erősödése miatt, a Brent kőolaj hordónkénti ára 55 dollár alá esett, utoljára 2009 májusában volt ilyen alacsony. Így hiába van a forint sokéves mélyponton a dollárral szemben, az olajárak esése jól jön az autósoknak.

A dollár forintárfolyama most 267,4-nél jár, az euró dollár keresztárfolyam most 1,1913-nál mozog, a forinttal szemben pedig ma délelőtt 320 fölé ugrott az euró.

A folyamat egyrészt Mario Draghi nyilatkozatával magyarázható, másrészt pedig Görögországgal kapcsolatos aggodalmakkal. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke interjúban célzott arra, hogy a jegybank lépéseket fog tenni a pangó gazdasági élet felélénkítésére az eurózónában. Egyre valószínűbb tehát, hogy az EKB belekezd az euróövezeti mennyiségenyhítő ciklusba.

A további bizonytalanságot Görögország megoldatlan helyzete okozza. Elemzők szerint ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy az országnak távoznia kell majd az eurózónából. A görög parlament a múlt héten harmadjára is sikertelenül próbált új államfőt választani, ezért az országban előrehozott választásokat tartanak.

A görögök euróövezetből való esetleges kiválásától tartanak a befektetők, ez nyomja rá a bélyegét az európai tőzsdei hangulatra a Bloomberg szerint. A hazai tőzsde is gyengélkedik, a négy vezető részvényből most mind a négy mínuszban van.

Az ünnepek alatt visszafogott volt a forgalom az árutőzsdéken. Németh Istvánt, a Magro.hu ügyvezetőjét kérdeztem a gabonapiaci változásokról.

A forinthiteles szerződések egyoldalú módosításai ügyében a bankok január 5. és 12. között indíthatnak pert az elszámolási törvény értelmében.  Az első nap, azaz ma délutánig egyetlen pénzintézettől sem érkezett keresetlevél a Fővárosi Törvényszék szóvivőjének tájékoztatása szerint. A nem pereskedő pénzintézeteknek április 16-30. között, a pereskedőknek pedig augusztus 15. és szeptember 30. között kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek.

Decemberben több mint 6 ezer új személyautót vettek a magyarok, a legnépszerűbb márka a Skoda lett - derül ki a JATO statisztikáiból. Tavaly az egész évet nézve az Opel volt a legnépszerűbb márka a személyautók között, több mint 9 ezret adtak el belőle itthon. A második a Ford 7 500 darabbal, a harmadik pedig a Skoda lett. 2014 legnépszerűbb modellje a Skoda Octavia lett, ebből 4 ezret vettek a magyarok. Ford Focusból 2600 fogyott, Opel Astrából több mint 2400. A negyedik helyre a Dacia Duster, az ötödikre a Volkswagen Golf futott be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG