4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni pénzügyi elemzők szerint a nem hagyományos monetáris enyhítési eszköztár valószínűleg nem lesz elég a versenyképesebb forintárfolyam eléréséhez, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan újabb kamatcsökkentésbe kezd.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az MNB várható monetáris politikájáról összeállított, csütörtökön ismertetett előrejelzésükben a jelenlegi 1,35 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentését jósolták az idei második negyedévre.

EUR/HUF alakulása.

A Barclays közgazdászai szerint az év eleje óta végbement forinterősödés hajtóereje valószínűleg az volt, hogy az MNB az eurójegybank (EKB) decemberi enyhítési lépései ellenére változatlanul hagyta monetáris politikáját. A ház szerint ha ez így marad, az már árthat a magyar növekedési kilátásoknak, és megnehezítheti az inflációs cél elérését is középtávon.

Lépni fog az EKB

A cég londoni elemzői márciusra újabb monetáris enyhítési lépéseket várnak az EKB részéről, és azzal számolnak, hogy ez további erősödési nyomást gyakorol majd a forintra az euróval szemben. 

A Barclays közgazdászai szerint ebben a helyzetben az MNB nem hagyományos monetáris eszköztára önmagában valószínűleg már nem lesz elég erőteljes a forintárfolyam stabilizálásához, és a ház ennek alapján jósol a második negyedévre 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést.



A Barclays elemzői szerint az újabb kamatcsökkentési ciklus mellett szól az is, hogy a német ipari termelés az utóbbi időben jelentősen gyengült, és ez a vártnál lassabb növekedést eredményezhet a magyar gazdaságban.

Más nagy londoni házak is egyre nagyobb esélyt adnak arra, hogy az MNB hamarosan újrakezdi kamatcsökkentési ciklusát, és egyes citybeli előrejelzések szerint a térség más jegybankjai is követhetik a példát.

1 százalékig mehetnek

A Commerzbank londoni befektetési részlegének alapeseti előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az MNB az idei év végéig 1 százalékra csökkenti alapkamatát. 

A ház szerint az infláció diffúziós mutatója - amely azt méri, hogy a kosáron belül milyen az inflációs gyorsulást, illetve lassulást mutató összetevők megoszlása - jelenleg semleges, vagy negatív a térségi EU-gazdaságok mindegyikében, így Magyarország mellett Csehországban és Lengyelországban is, és ebben a mutatóban még nem is jelent meg teljes mértékben az olajárak legutóbbi zuhanásának hatása.

Mindemellett most nincs olyan inflációgyorsító hatás sem, amely a helyi fizetőeszközök árfolyamából szűrődne át, és ebben a környezetben a globális nyersanyagár-sokkok dezinflációs hatása fokozatosan szétterjedhet az inflációs kosár összetevőinek széles körére - hangsúlyozták a Commerzbank londoni elemzői.

A ház szerint ráadásul a bizonyítékok arra is vallanak, hogy az inflációs várakozások visszaesése már a maginflációs összetevők egyre szélesebb körébe is átszűrődik.

Ebben a környezetben a Commerzbank londoni elemzői Magyarország mellett Lengyelországban is 1 százalékra csökkenő jegybanki alapkamattal számolnak az idei év végéig, Csehországban pedig növekvő esélyét látják a negatív kamatszint kialakulásának.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azzal számolnak, hogy az MNB monetáris tanácsa a már jövő havi kamatdöntő ülésen 0,15 százalékponttal 1,20 százalékra csökkenti az alapkamatot.

A ház szerint az újabb enyhítési ciklus végére az MNB irányadó kamata 1 százalékra, vagy ez alá is csökkenhet. A JP Morgan londoni elemzői azonban elismerik, hogy ez "szoros esélyű" előrejelzés, mivel az MNB-nek lehetősége van erőteljes nem konvencionális monetáris eszközök használatára is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG