4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Majdnem egyidőben okozott óriási meglepetést Kína és a Google, nagyjából megvan a görög megállapodás, megtudtuk, mennyivel lett drágább az életünk és hogy hány magyar akar kivándorolni az országból. Napi hírösszefoglaló.

A férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása csak az egyik dolog, az egész nyugdíjrendszerre ráfér a reform. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a korkedvezményes nyugdíj jár a férfiaknak, de a szereplőknek le kell ülniük egy asztalhoz tárgyalni. A Napi Kommentár vendége Kordás László, a szövetség elnöke volt:

--

Júliusban lassult az infláció. A júniusi 0,6 százalék után júliusban 0,4 százalék lett a fogyasztói árak éves növekedési üteme. Júniushoz képest pedig nem változtak az árak. A legjobban a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent. A magyarországi infláció lassulása mögött a kőolaj árának csökkenése áll.

--

A kínai központi bank váratlanul jelentősen, csaknem 2 százalékkal leértékelte a jüant. Ekkora leértékelést még soha nem látott Kína, a deviza árfolyama így hároméves mélypontra süllyedt az amerikai dollárral szemben. A drasztikus leértékelést a vártnál is rosszabb exportadatok váltották ki a jegybankból, reményeik szerint a mostani lépés élénkíti majd az exportot. Az ázsiai tőzsdék is gyengültek a bejelentés hírére, nap közben Európában is leverte az indexeket a kínai gazdaság gyengélkedése.

--

Technikai szinten létrejött a mintegy 85 milliárd eurós, harmadik segélycsomagról szóló megállapodás Görögország és hitelezői között. A héten politikai szinten hozzák meg a végső döntést. Több intézkedést kell elfogadni azelőtt, hogy megkezdődhessen a hitelfolyósítás. Ezek között találhatóak valószínűleg a rossz banki hitelekkel kapcsolatos új törvények, a gázpiac liberalizálása, az 50 milliárd euró vagyont kezelő független vagyonkezelő alap felállítása, amely az összeg háromnegyedét a bankok feltőkésítésére és adósságcsökkentére fordítja.

--

Óriási meglepetéssel robbantott a Google. Az internetes óriáscég hétfőn bejelentette, hogy Alphabet néven új holding vállalatot hozott létre, amely egyfelől továbbra is Google néven foglalja magába a cég eddigi tevékenységének alapját jelentő keresőmotor-, reklám- és térképegységet, valamint az Androidot és a YouTube-ot, másfelől pedig a többi leányvállalatot. Az összes Google-részvény automatikusan ugyanannyi, ugyanolyan jogosultságú Alphabet-részvénnyé alakul át. A Google internetes magtevékenységének új vezérigazgatója Sundar Pichai lesz.

--

Az első negyedév végén még csúcson volt a kivándorlást tervező magyarok aránya, júliusra azonban javult a helyzet. Összességében július végén a magyar lakosság 15 százaléka tervezte a hosszabb-rövidebb idejű migrációt. A rövid és hosszú távú munkavállalás célországai változatlanul elsősorban Ausztria és Németország, őket Nagy-Britannia követi. A kivándorlást tervezők azonos eséllyel gondolnak erre a három országra.

--

Újabb sikeres negyedévet zártak az önkéntes nyugdíjpénztárak: a második negyedév végén az összvagyon 1053 milliárd forintot tett ki, ami éves összevetésben 8,46, míg tavaly decemberhez képest 4,36, március végéhez képest pedig 1,11 százalékos növekedésnek felel meg. Az egyéni tagdíjbefizetések egy év alatt 9,64 százalékkal nőttek, ami egyértelmű jele a tagok önkéntes nyugdíjpénztárakba vetett bizalmának.

--

A behajthatatlannak tűnő hitelek esetében valóban töredékáron lehet visszafizetni a kölcsönt a szakértők szerint, ám a jól fizető ügyfelek ilyen ajánlatot ritkán kapnak. Ha pedig közvetítő ajánlja, hogy "kihozza" a hitelt, legyünk óvatosak: akár bűncselekmény részesévé is válhatunk. Az ilyen „faktoringos” vagy „követeléskezelői” ajánlatok az esetek döntő többségében olyan megoldások, ahol az adott cég az egyébként valóban törtáron eladásra kínált - jellemzően a bank számára soha meg nem térülő - ingatlanok közé csempészi az adott ingatlant. Ez ugyanakkor bűncselekmény.

--

Kánikula: azt hitted, ennél rosszabb már nem lehet? Pedig de! Bár az ország időjárásában továbbra sem várható jelentős változás, "a felső légkör kiszáradásával" egyidejűleg egy-két fokkal melegebb levegő érkezik a térség fölé.  A napi középhőmérséklet szinte mindenütt 25 fok felett, sokfelé 27-29 fok körül alakul. Ezért az országos tisztifőorvos, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót augusztus 16. (vasárnap) 24.00 óráig meghosszabbítja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG