3p
1300 milliárd forinthoz közelít a hiány.

Az idei első kilenc hónapban az államháztartás központi alrendszere, azaz önkormányzatok nélkül számolva 1236,3 milliárd forint halmozott hiányt regisztrált. A hiány az egész évre tervezett, a módosított költségvetési törvény szerinti hiány 106 százaléka és jelentős különbséget mutat az egy évvel korábbi 2,411 milliárd fonthoz képest.



A központi költségvetés 1281,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 62,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 106,9 milliárd forintos többletet értek el.

Szeptemberben 256,4 milliárd forint volt a hiány, ellentétben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel.


Mi áll a számok mögött?

Az NGM szerint a várakozásoknak megfelelően alakultak a számok. A hiány tavalyinál jóval nagyobb mértékét a minisztérium főként az uniós kifizetések alakulásával magyarázta. Ezek a kifizetések idén szeptember végéig elérték az 1484,3 milliárd forintot, ami több a tavalyi 1035,3 milliárd forintnál, miközben az elszámolás sajátossága miatt a költségvetésbe mindössze 297,5 milliárd forint uniós bevétel érkezett az idén szemben a tavalyi 426,2 milliárd forinttal. 

Az egyenleget rontotta még, hogy bár az áfabefizetések 402 milliárd forinttal növekedtek, 340 milliárd forinttal emelkedtek a visszautalások is is, hiszen a "megbízható adózók" részére a januártól hatályos szabályok szerint a korábbi 75 nap helyett már 45 napon belül teljesíti az adóhatóság a visszautalást.

A bevételekre pozitív hatással volt, hogy nőtt a foglalkoztatottság, a munkanélküliség ráta 4,2 százalékra csökkent, és növekedtek a bérek is. A keresetek növekedésének és az adókedvezményeknek köszönhetően több pénz marad a családok pénztárcájában, ez pedig a fogyasztási adatok alakulásában is látszódik.


A központi alrendszer bevétele 2017. szeptember végéig 13 007 milliárd forint volt, szemben a tavaly ilyenkori 12 532,1 milliárd forinttal, az éves terv 72,8 százaléka teljesült. A kiadások 74,8 százalékban teljesültek, 14 243,3 milliárd forintot tettek ki, az egy évvel korábbi 12 534,5 milliárd után. 

A bevételek közül a társasági adóból az év első 9 hónapjában 341,5 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 46,7 milliárd forinttal elmaradt az előző év azonos időszakától. A lemaradásban szerepet játszik a 2017-től hatályos, egységesen 9 százalékos adókulcs alapján meghatározott, a korábbinál alacsonyabb adóelőleg-kötelezettség.

A központi alrendszer kiadásai között az uniós kifizetések mellett jelentős mértékben emelkedtek a lakásépítési támogatásokra, a gyógyító-megelőző ellátásokra és a nyugellátásra fordított összegek is. 

A központi költségvetés adóssága szeptember végéig 946,2 milliárd forinttal 26 346,2 milliárd forintra nőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG