4p
A legnagyobb brit vállalatok vezetőitől kér nyilvános támogatást Brexit-stratégiájához a brit kormány - akik el se hiszik, hogy komolyan felmerülhet ilyen hülye ötlet.

A kormány által előre megírt támogató levél, amelynek aláírását a Downing Street kéri a vállalatoktól - köztük a Londoni Értéktőzsde legnagyobb tőkeértékű cégei alkotta FTSE-100 index több tagvállalatától -, szerdán eljutott a Sky News brit hírtelevízióhoz is.

Ezt íratnák alá a cégvezetőkkel

A médiatársaság által idézett nyílt levél szerint a vállalatvezetők - függetlenül attól, hogy a tavaly júniusi népszavazáson a brit EU-tagság megszűnését vagy fenntartását támogatták-e - egyöntetűen elfogadják, hogy a Brexit-folyamat végbemegy, kötelezettséget vállalnak arra, hogy sikerre viszik a folyamatot, és üdvözlik, hogy a kormány igyekszik megállapodásra jutni egy átmeneti időszakról az EU-val folytatott kilépési tárgyalásokon, annak érdekében, hogy a brit vállalati szektor alkalmazkodni tudjon az új kapcsolatrendszerhez.

A levéltervezet szerint a brit vállalatoknak készen kell állniuk arra is, hogy szakértelmükkel és hálózataikkal - a kormány törekvéseivel összhangban - elősegítik a kapcsolatok megerősítését olyan piacokkal, mint például az Egyesült Államok, India, Japán és Mexikó.

Ez csak valami rossz vicc lehet

A legutóbbi tárgyalási körben egyik fő kérdésben sem sikerült érdemi előrelépést elérni az EU szerint, egész jól haladnak viszont a britek szerint - ha már a tárgyalások értékeléséről is teljesen ellentétesen nyilatkoznak a felek, az nem sok jót vetít előre a jövőre nézve. Részletek >>

A Sky News által megkeresett brit nagyvállalati vezetők azonban a médiatársaság beszámolója szerint "hitetlenkedve" fogadták a kezdeményezést. Egyikük kijelentette: semmiképpen nem írja alá a levelet, tekintettel "a Brexit-tárgyalásokat övező káoszra".

A brit üzleti szektor és a kormány kapcsolatait már jó ideje jelentősen terheli, hogy London a brit EU-tagság megszűnésével együtt ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról és a vámunióból is. A kormány érvelése szerint ha Nagy-Britannia fenntartaná tagságát ezekben az integrációs szerveződésekben, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépett volna az EU-ból. E feltételek közé tartozna mindenekelőtt az unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének további érvényesítése brit részről, ezt viszont London határozottan elveti.

Elég gyenge lábakon áll a stratégia

A brit kormány ugyanakkor a Brexit-stratégiáról összeállított Fehér könyv szerint "nagyratörő és átfogó" szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére törekszik az Európai Unióval.

E stratégia kockázataira azonban a brit üzleti szektor már többször is figyelmeztette a kormányt. Az üzleti élet képviselői szerint ugyanis ha a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon mégsem sikerül szabadkereskedelmi megállapodásra jutni, és ha a brit gazdaság nem fér hozzá akadálymentesen az EU belső piacához sem, akkor az unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lépne érvénybe, ez pedig vámokat jelentene a jelenleg akadálymentes kétoldalú kereskedelemben.

Ha balul sül el, csúnyán ráfizetnek

Nemrégiben a Brit Iparszövetség (CBI), a feldolgozószektor vállalati szövetsége (EEF), a brit technológiai szektor cégeit képviselő techUK, valamint a világ legnagyobb globális üzleti érdekképviseleti szervezete, az International Chamber of Commerce (ICC) brit tagozatának vezetői tettek közzé közös nyílt levelet, hangsúlyozva: szabadkereskedelmi megállapodás nélkül, a WTO-szabályok alapján az EU-piacra irányuló, jelenleg vámmentes brit áruexport 90 százalékát terhelhetik vámok a brit EU-tagság megszűnése után. A felhívás szerint ez például a brit élelmiszeriparnak 20 százalékos, a brit autóiparnak 10 százalékos, gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan költségtöbbletet jelentene, ami súlyos és tartós károkat okozna a brit gazdaságnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
Makro / Külgazdaság Csipogós robbantás: nyilatkozott az egyik érintett cég vezetője
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:51
Cristiana Bársony-Arcidiacono megerősített, hogy együttműködtek a tajvani Gold Apollóval. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG