4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eddig négy bank becsülte meg, mennyit bukik a devizahitelesek mentésén, de máris jelentős az összeg – közben nagyon rákaptak a magyarok az új állampapírra - 31 milliárdos nagybevásárlásra készül a Waberer's - lehet, hogy idén is lesz dinnyekartell, a minisztérium figyeli az árakat

A piac teljes végtörlesztési veszteségét meghaladó összegről, 360 milliárd forintnyi leírásról adott hírt az a négy hitelintézet, amely a devizahiteles törvény szabályainak hatását előzetesen megpróbálta megbecsülni és profit warningot tett közzé. Mint ismert, most még csak az árfolyamrés-visszaírás, illetve az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségének kimondása utáni állapot vezette a bankok ceruzáit, akiknek a számviteli előírások miatt mihamarabb meg kell képezniük a szükséges céltartalékot. Az OTP, az Erste, a K&H és a Raiffeisen számai ismertek már, ám még itt is sok a bizonytalanság, hiszen az elszámolásra vonatkozó részletszabályok még nem ismertek. Az is kérdés, hogy indítanak-e egyes bankok pert annak bizonyítására, hogy egyoldalú kamatemeléseik megfeleltek a törvény által elvárt követelményeknek. Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója szerint olyan, hét elemből álló feltételrendszernek kellene megfelelniük a korábbi kamatemeléseket megalapozó szerződéses feltételeknek, amelyre kicsi az esély.

Júniusban csaknem 163 milliárd forintot fektetett a lakosság állampapírba, az összeg kétharmada Bónusz Magyar Államkötvénybe került - ez egyébként négy- és hatéves futamidejű, változó kamatozású állampapírokat takar. Idén az első félében 442 milliárd forinttal nőtt a lakossági állomány, így összesen 2130 milliárd forintot tartanak a magyarok állampapírokban.

Uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen mobilfizetési témában. Mint ismert, a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésének kizárólagos joga az állami mobilfizetési zrt. hatáskörébe tartozik. A szolgáltatóknak az egyes közszolgáltatásokhoz - például a parkoláshoz - kapcsolódó mobil-fizetésközvetítési szolgáltatások biztosításakor ezt a platformot kell kötelezően igénybe venniük. Ez a kizárólagos jog a Bizottság szerint szükségtelenül és jelentősen korlátozza a verseny számára eddig teljes mértékben nyitott piacra való jutást. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a felszólításra megfelelő választ adjanak, különben a bíróság elé kerülhet az ügy. Egy másik ügyben is előkerült a nevünk: a bizottság  17 másik tagállammal együtt Magyarországot is sürgette, hogy tegyen lépéseket a közös légtérgazdálkodás megvalósítására.

Több mint 100 millió euró, azaz mintegy 31 milliárd forint értékben szerez be 1300 darab új Euro 6-os motorú kamiont a Waberer's, amellyel mostani flottájának több mint egynegyedét cseréli le - pedig a flotta átlagéletkora csak két év. A cég jelenleg tenderezteti az eszközök lehetséges szállítóit, nyáron történik a kiválasztás. A társaság egyébként tavalyi 452 millió eurós árbevételét 2020-ig kétszeresére növelné.

Július eleje óta lehet kapni magyar dinnyét a hazai üzletekben, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mostantól kiemelten fogja ellenőrizni, tényleg magyar-e a magyar dinnye. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára azt is elmondta: a felvásárlási árak alakulását is nyomon követik, s ha bármi probléma felmerülne, akkor a korábbi évekhez hasonlóan egyeztetnek a piaci szereplőkkel.

Egy portugál nagybank késedelmes kötvény-visszafizetése miatt riadólánc indult a piacokon, amit megfejelt a Moody's hitelminősítő azzal, hogy felülvizsgálat alá helyezte az egész portugál bankszektort. A hírre eladói nyomás alá került a legtöbb tőzsde.  Európai összehasonlításban a BUX a mezőny utolsó harmadában szerepel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG