<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az oroszok által folytatott terrorbombázásra válaszul az Európai Unió újabb szankciós csomagot készít elő. Az ukránok szerint a polgári lakosság megszenvedi a pusztítást, de megtörni aligha fogja őket. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
  • Az oroszok immár hetek óta szinte kizárólag az ukrán polgári infrastruktúra támadásával vannak elfoglalva. Óriási erőt áldoztak erre, aminek köszönhetően komoly károkat okoztak. A legfrissebb jelentések szerint Ukrajna jelenleg az ország villamosenergia-szükségletének csupán az 50 százalékát tudja kielégíteni. Az Ukrenergo áramszolgáltató szerint az infrastruktúra kijavítását folyamatosan végzik, de olyan károk keletkeztek, hogy ezek elhárítása több időt vesznek igénybe.

A 2022. november 14-i képen tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonánk konyhájában áramszünet alatt. Az ukrán hatóságok szerint a november 15-i orosz rakétacsapások több mint 30 ukrajnai infrastrukturális létesítményt rongáltak meg. Az Ukrenergo nemzeti energiatársaság bejelentette, hogy az ország egész területén tervezetten, lépcsőzetesen időnként kikapcsolják az áramot. Fotó: MTI/APA 2022. november 14-i képen tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonánk konyhájában áramszünet alatt. Az ukrán hatóságok szerint a november 15-i orosz rakétacsapások több mint 30 ukrajnai infrastrukturális létesítményt rongáltak meg. Az Ukrenergo nemzeti energiatársaság bejelentette, hogy az ország egész területén tervezetten, lépcsőzetesen időnként kikapcsolják az áramot. Fotó: MTI/AP

  • Volodimir Zelenszkij elnök szerint a "legnehezebb helyzet" az áramellátás és a vízellátás terén 15 régióban van, köztük a fővárosban, Kijevben. Miután Ukrajna-szerte beköszönt a tél, havazás és fagypont alatti hőmérséklet. Attól tartanak, hogy országszerte sokakat fenyeget a mostani helyzetben fagyhalál.
  • Olena Zelenszka ukrán first lady a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy Ukrajna a hideg és az orosz rakéták okozta áramszünet ellenére is kibírja az idei telet, és folytatja az általa világnézeti háborúnak minősített harcot, mert szerinte "győzelem nélkül nem lehet béke". "Annyi szörnyű kihívásban volt részünk, annyi áldozatot láttunk, annyi pusztítást, hogy az áramszünet nem a legrosszabb, ami történhet velünk" – mondta Zelenszka.

  • Oroszország „nukleáris és radioaktív katasztrófát” kockáztat, amikor olyan támadásokat indít, amelyek során 40 év után először az összes ukrán atomerőművet le kellett kapcsolni az elektromos hálózatról – mondta Ukrajna atomenergia-főnöke. Ukrán tisztségviselők szerdán azt közölték, hogy az ukrán erők birtokában lévő három atomerőművet leállítottak az ukrán energialétesítmények elleni legutóbbi orosz rakétacsapások hulláma után. Ugyanakkor Ukrajna arra számít, hogy a három atomerőmű hamarosan újra üzemelni fog – mondta German Galuscsenko energiaügyi miniszter.
  • Az Európai Unió kormányai továbbra is megosztottak abban, hogy milyen szinten korlátozzák az orosz olajárakat, hogy megbüntessék Moszkvát az ukrajnai háborúért, anélkül, hogy globális olajellátási sokkot okoznának. További tárgyalások pénteken várhatók. Az EU 27 országa közül hat állítólag ellenzi a G7 által javasolt, december 5-én életbe lépő árplafont.  Annalena Baerbock német külügyminiszter a jövő heti bukaresti tanácskozáson megvitatják a G7-ek külügyminiszterei, hogy miként támogassák tovább Ukrajnát energiaellátásának biztosításában.
  • Az Európai Unió a kilencedik Oroszország elleni szankciócsomagot szorgalmazza, válaszul Moszkva Ukrajna elleni támadására – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke finnországi látogatásán. Azt mondta, hogy az EU „olyan ütést fog Oroszországra mérni, amely igen fájdalmas lesz számukra, és ami még jobban tompítja az Ukrajna elleni háborús képességét”.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Fontos találkozót hagy ki a szerb elnök
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:01
Aleksandar Vucic szerb elnök nem vesz részt a jövő heti tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak - közölte a belgrádi Pink Televízió pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG