3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb cégeket venne meg az állam – Az OTP Szlovéniában terjeszkedne – Nem enged a 312-es szintből az euró – Az olaj ára is mélyponton van

Varga Mihály szerint nincs szükség újabb különadóra a devizahitelek forintosítása miatt. A bankoknak viszont tisztességesen el kell számolniuk az ügyfelekkel. A miniszter a Hírtévében beszélt a brüsszeli jelentésről is, azt mondta, hogy az "elfogult, sok szubjektív elemet tartalmaz". Az Európai Bizottság jelentésében azt írta: Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi kiigazítást kell tennie az államadósság csökkentéséért, különben jövő tavasszal újra indulhat a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen.

Kiderült, hogy a devizahiteleseket segítő törvényjavaslat nemcsak azokra nem vonatkozik, akik végtörlesztettek, hanem azokra sem, akiknek kölcsönszerződését az eszközkezelő rendezte. A jogszabályt valószínűleg pénteken fogadja el az országgyűlés. A jogszabály a 2004. január 1-jén vagy azután kötött hitelszerződésekre vonatkozik, de olyan eljárási szabályokat is tartalmaz, amelyek gyorsíthatják azokat a pereket, amelyeket a bankok indítanak.

Újabb cégeket államosítanának. Így például a Magyar Villamos Műveket, a fejlesztési miniszter szerint a pénz is megvan rá. A Bombardier részesedését is megvennék a MÁV-ban. Seszták Miklós a Napi Gazdaságnak adott interjúban beszélt arról is, hogy ún eredményhatékonysági elemzést készítenek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál és az egyes állami cégeknél, és ha kell, elküldik a vezetőket.

A Magyar Nemzet közben arról írt, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek és a Közterület-fenntartó is állami kézbe kerülhet. A közszolgáltatásokat egy nagy állami nonprofit társaságba szervezné a kormány.

A tervek szerint negyvenen segítik majd a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos munkáját. A csapatban a jogászoktól a műszaki szakemberig számos szakma képviselteti magát - hivatkozik a Népszavára az MTI. A munkatársakat a napokban választják ki, feladatuk – egyebek közt - a paksi erőmű-bővítéssel kapcsolatos szerződéskötések felügyelete lesz.

Lapértesülés szerint 2 bank – köztük az OTP - és 4 befektetési alap érdeklődik a szlovén Nova KBM bank iránt. Az állami tulajdonban lévő, második szlovén bankra ma lehet utoljára ajánlatot tenni. Az OTP korábban azt közölte: azokban az országokban terjeszkedne, ahol már jelen van. Ezek az országok: Szerbia, Horvátország, Montenegró, Bulgária és Románia.

Kora délután újra nagyobb lökést kaphatnak a devizapiacok, Mario Draghi újabb lazítást jelenthet be. És Amerikából is záporoznak ma a makroadatok. A forint gyengén várja a híreket: az euró árfolyama reggel már 312 forint fölött is járt.

Háromhetes mélyponton a Brent kőolaj. Az árcsökkenést az okozta, hogy Líbiában az utolsó két olajkikötő is visszakerült a kormány ellenőrzése alá, innen napi félmillió hordós exportra van lehetőség. Az iraki események fordíthatnak az olajár csökkenésén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG