3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eltérőek az elemzői vélemények az ipari termelésről: van, aki szerint a vártnak megfelelően, kezd magához térni az augusztusi mélypontról a magyar ipar, de van olyan elemző is, aki nagyobb növekedést várt szeptemberre.

Az előzetes statisztikai adatok szerint a termelés szeptemberben 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az előző hónappal összevetve 2,7 százalékkal bővült.


Bár a részletes ipari termelési adatokat csak később közli a Központi Statisztikai Hivatal, az Erste várakozása szerint a belföldi értékesítésre szánt ipar teljesíthetett gyengébben szeptemberben, míg az exportra szánt kibocsátás visszaállhatott az augusztus előtti magas szintre - írta kommentárjában Gabler Gergely, az Erste vezető elemzője. A szakértő szerint a munkanaphatás segítette a növekedést; az ettől megtisztított éves növekedés 5,2 százalékos az augusztusi 2,8 százalék után.

Nem átmeneti a lassulás?

Havi szinten csupán 2,7 százalékos növekedést mutatott szeptemberben az ipar, az augusztusi 5,7 százalékos visszaesés után, így beigazolódott a gyanú, hogy nem csak az ideiglenes autógyári leállások álltak a megtorpanás mögött, hanem általános lassulás jellemzi a hazai ipart - vélekedett Gabler Gergely. Az elemző szerint nagy baj azért nincsen, hiszen júliusban majdnem történelmi csúcson volt Magyarország ipari kibocsátása, 2008 februárja óta nem járt ezen a szinten a termelés.

Érezni az orosz szankciók hatásait

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője úgy vélte, hogy a vártnak megfelelően kezd magához térni az ipar az augusztusi mélypontról. Az augusztusi visszaesést elsősorban az Audi átmeneti leállása okozta, továbbá az orosz embargó hatásai is érezhetőek voltak már az élelmiszer-, ital, dohánytermék gyártásnál. Utóbbi a szakértő szerint tartós hatás lehet az iparban, de a járműgyártás számai szeptemberben már kedvezőbb adatokat hozhattak.

A járműgyártás bővülő kapacitásai (Audi, Mercedes), például a Suzukinál a többműszakos termelés előbb-utóbb várható visszaállása is afelé mutatnak, hogy az augusztusi mélypont átmeneti volt. Óvatosságra inthet azonban az elemző szerint, hogy az orosz szankcióknak máris érezhető hatásuk volt az élelmiszeriparban. Az eurózóna, és főként Németország nem éppen fényes kilátásai is rontják a hazai ipar lehetőségeit, így elképzelhető, hogy a 10 százalék feletti szintre nem fog visszatérni az ipar dinamikája - fogalmazott Réczey Zoltán.

Pörög, pörög, de nem úgy, mint néhány hónapja

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője közölte, a szeptemberi adatból egyértelműen látszik, hogy az augusztusi megtorpanás egyszeri kilengés volt, ami az Audi-gyár leállása, és a Suzuki-gyár visszafogottabb termelése miatt következett be. Azaz nincs szó tartós, sokkszerű visszaesésről. Bár a részletes adatokra még várni kell, a szeptemberi bővülésben főszerepe lehetett az Audi-gyár megindulásának - kommentálta az adatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár az ipar ismét felpörgött, az is látható, hogy lassul a tempó. Ez elsősorban az eurózóna gyengélkedésével, az onnan érkező megrendelések viszonylag alacsony állománya mellett azzal is magyarázható, hogy a magyar a Suzuki-gyár modellváltás miatt kisebb fordulatszámon pörög.

Németh Dávid szerint összességében a helyzet a növekedés miatt kedvező, de az augusztus előtt látott kétszámjegyű fejlődésről "le kell mondania" a magyar iparnak, így az idei év egészében 8 százalék körüli növekedés várható a szektorban, jövőre pedig 6 százalékos lehet a bővülés. Igaz, ezt még számos dolog, például az eurózóna, a világgazdaság teljesítménye nagyban befolyásolhatja - közölte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG