3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szakértők szerint fogy a magyar gazdaság lendülete - a Quaestor-vezér eltűnéséről pletykálnak - a minisztérium tudta, hogy a többség utálni fogja a vasárnapi zárva tartást - levélben fenyegetőznek a görögök a mai találkozó előtt

A tavalyi kiugró gazdasági növekedés után idén jóval szerényebb teljesítményre számít a GKI. A magyar gazdaság 2014-ben a bárki által vártnál sokkal jobb teljesítményt mutatott, de továbbra sem került a régióhoz mérten tartós felzárkózást biztosító pályára. A GKI szerint ugyanis a látványosan kedvező tavalyi  statisztikai adatok jórészt átmeneti tényezőkből illetve  más területeken hozott, indokolatlanul súlyos áldozatokból adódnak. A GKI összegzése szerint idén folytatódik a piacgazdaságot kiiktató, államosító modell kiteljesítése. A kormányzat ráadásul éles konfliktusba került az EU-val, az Egyesült Államokkal, számos társadalmi réteggel, hazai és külföldi tőkéscsoporttal. Mindezek miatt a magyar gazdaság teljesítménye 2015-ben lényegesen gyengülni fog a tavalyi évhez képest. Számszerűsítve ez azt jelenti, a tavalyi 3,6 százalékos éves GDP-növekedés után idén legfeljebb 2 százalék jöhet a GKI szerint.

Hétfőn a Blikk azt írta: "a becsődölt Quaestor milliárdos tulajdonosát napok óta nem látták budai házánál". Tarsoly Csaba ügyvédje erre úgy reagált: az elnök-vezérigazgató otthonában tartózkodik és a kezdetektől fogva mindenben együttműködik a hatóságokkal - eddig háromszor hallgatta ki a felügyelet, tehát egy árva szó sem igaz" abból, hogy Tarsoly Csaba eltűnt volna.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi állításaival szemben maga a minisztérium rendelte meg az M.S. Concord Bt.-től 2011-ben azt a felmérést, amely a vasárnapi boltzár vásárlói szokásokra gyakorolt lehetséges változásait vizsgálta - írja hétfői számában a Népszabadság. Készítője a napilapnak elmondta: három hatástanulmány is lehetett. A Nemzetgazdasági minisztérium reagált a cikkre: azt írják, az említett anyag nem egy hatástanulmány, csak közvéleménykutatás - hatástanulmányról továbbra sem tudnak. Közzé is tették a felmérést, amiből az biztosan kiderül: annak ellenére zárták be az üzleteket a hét utolsó napján, hogy a határozott többség ellenezte az intézkedést - több mint négyszer annyian voltak ellene, mint mellette.

A piacokat ma leginkább az izgatja, mire jut mai találkozóján Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Angela Merkel német kancellár. A hangulat biztosan remek lesz: a Financial Times szerint a görög miniszterelnök a mai találkozó előtt levélben figyelmeztette a német kancellárt, hogy ha az EU nem ad pénzt a következő hetekben, az ország nem tudja teljesíteni adósságtörlesztési kötelezettségeit. Természetesen sem Merkel, sem Ciprasz környezetében nem volt senki elérhető, hogy kommentálja a levelet.

Nyugat-Európában mindenesetre az elmúlt időszak ralija után ma sokan döntöttek úgy a tőzsdéken, hogy kiveszik a pénzt. A BUX viszont határozottan jól teljesít.

A pénteki felminősítés után már a holnapi kamatdöntésre figyelnek a befektetők, ennek köszönhető, hogy némi gyengülést látunk a forint piacán.

A 12. héten a gabonafélék ára csökkent egy kissé: mintegy 1 százalékkal lett olcsóbb a kukorica átlagára a Magro.hu fizikai piacán - egy tonnányi tengeri átlagosan 39 150 forint volt a héten. Ugyanennyivel csökkent a búza ára is egy hét alatt, a tonnánkénti átlagár 49 ezer forint alá került. A Magro Gabonaindex összességében 3 százalékkal csökkent egy hét alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG