3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Komoly fordulatot hoz a reklámadó módosítása - vitték a magyar állampapírt, mint a cukrot - meglepetésre nagyot csökkenhetett a magyar államadósság - van egy kis gond az OTP szolgáltatásaival - jó hírekre erősödik a forint.

Lényeges fordulatot hozhat a reklámadó kezelésében a közelmúltban benyújtott és ma megszavazott módosítás. Eddig a hirdetések megrendelői csak akkor kerülhették el a reklámadót, ha a reklámok közzétevőitől átvállaló nyilatkozatot szereztek be. Dezső Róbert, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje viszont arra hívja fel a figyelmet: januártól ha a hirdetések megrendelői igazolni tudják, hogy hiába kértek nyilatkozatot a reklám közzétevőjétől, és ezt bejelentik a NAV-nak, akkor nem lesznek alanyai a reklámadónak. Ez elsősorban azoknak kedvez, akik külföldiek által üzemeltett felületen, például a Google-nél vagy a Facebooknál hirdetnek.  Mivel az ilyen ügyletekről adatbázis is készül, Dezső Róbert szerint az adóhatóság akár megpróbálhatja közvetlenül is beszedni az adót a Google-tól vagy a Facebooktól - hogy a sikerre mekkora az esély, azt egyelőre megtippelni sem lehet.

Tényleg visszafogjuk a kiadásokat: az óriási kereslet ellenére a meghirdetett összegben értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ keddi aukcióján. A 30 milliárdnyi papírt az elsődleges forgalmazók négyszeresen túljegyezték, de az ÁKK nem változtatott az elfogadott összegen. A hozam szépen esett, az előző aukciónál 9 bázisponttal alacsonyabb, 1,62 százalékos átlaghozam alakult ki.

A nagy kereslet ellenére nem emelt tehát a mennyiségen az államadósság-kezelő. Ennek tükrében talán kevésbé meglepő, hogy már november elejére sikerült a múlt év végi szint alá csökkenteni az államadósságot - ezt közölte a Magyar Nemzettel Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Tegnap még az MNB adataira hivatkozva az volt a hír, hogy a harmadik negyedév végén a GDP 83 százalékát tette ki az államadósság - ezt láthatják egyébként a képernyőn is. A kedvezőbb adat, amiről Borbély László András beszámolt, egyértelműen a közelmúlt kétmilliárd eurós törlesztéséhez köthető, amelynek forrásait még az év első felében beszerezte az állam, azonban még ezzel együtt is meglepő hír.

Az Európai Unióban 6,5 százalékkal emelkedett az új személyautók regisztrációja októberben az egy évvel korábbihoz képest, így immár a 14. egymást követő hónapban bővült az európai autópiac. Az Európai Autógyártók Szövetségének statisztikái szerint Magyarországon ennél jóval gyorsabb a növekedés, októberben 19,4 százalékkal több autót adtak el, mint egy éve. A legnépszerűbb márka az Unióban októberben a Volkswagen volt, a második az Opel, a harmadik pedig a Renault.

Nem működik teljeskörűen az OTP netbankja, és a bankfiókokban is korlátozott az ügyintézés lehetősége. Egy támogató program átmeneti meghibásodása miatt egyes banki szolgáltatások nem, vagy csak korlátozottan érhetőek el az OTP bankfiókjaiban. A bank azt ígérte, honlapján ad tájékoztatást a hiba elhárításáról.

Novemberben a vártnál sokkal erősebben emelkedett a mannheimi ZEW intézet hangulatindexe. A német gazdasági szereplők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató index 11,5 pontra emelkedett az októberi mínusz 3,6 pontról. A kedvező adatoknak köszönhetően az euró erősödött a dollárhoz képest és nyomtalanul eltűnt a reggeli borongós hangulat a tőzsdékről is - de haladjunk csak sorban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG