<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kormányzó szociáldemokraták a korábbiakkal ellentétben már lehetségesnek tartják a csatlakozást az észak-atlanti szövetséghez.

Semmilyen módon nem zárom ki a NATO-tagságunkat

jelentette ki Magdalena Andersson svéd miniszterelnök az SVT állami televíziónak a The Local szerint.

Andersson korábban még arra figyelmeztetett, hogy Svédország NATO csatlakozási kérelme tovább destabilizálhatja Európa ezen részének biztonságát, tekintettel az ukrajnai orosz invázióra. Pártja, a Svéd Szociáldemokrata Párt pedig éves kongresszusán úgy döntött, hogy az ország ne csatlakozzon az észak-atlanti szövetséghez. 

A svéd miniszterelnök szerint alkalmazkodni kell az új helyzethez. Fotó: Facebook/Magdalena AnderssonA svéd miniszterelnök szerint alkalmazkodni kell az új helyzethez. Fotó: Facebook/Magdalena Andersson

A svéd kormányfő most azzal érvelt, hogy az a döntés még egy másik geopolitikai helyzetben született, és felül lehet vizsgálni. 

Hozzátette: alapos elemzést szeretne készíteni a lehetőségekről, beleértve a fenyegetéseket és kockázatokat annak érdekében, hogy olyan döntés szülessen, ami a legjobb az ország számára.

Utalt arra, hogy Svédország független státusza eddig bevált, és megóvta őket a konfliktusoktól.

Ha azonban a biztonságpolitika teljes térképét átírják, akkor frissíteni kell az elemzésünket, és ez alapján kell meghoznunk a döntésünket

-fogalmazott.

Az ellenzéki, jobbközép Mérsékelt Párt már jelezte, hogy ha megnyeri a szeptemberi parlamenti választásokat, és a parlament többsége támogatja, akkor csatlakozási kérelmet nyújt majd be a NATO-hoz.

Mindezzel párhuzamosan, az ukrajnai orosz invázió után a lakosság körében is nőtt a tagság támogatottsága, és több felmérés szerint az emberek többsége már támogatja a csatlakozást.

Helyszíni háttéranyagunkat a témában itt olvashatják:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG