<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Tíz svédből 6 gondolja úgy, hogy Svédországnak csatlakoznia kellene a NATO-hoz, amennyiben Finnország is csatlakozna – derült ki egy felmérésből. A NATO azt ígéri, a két ország kivételesen gyorsan taggá válhatna a szövetségben.

Egy friss, a helyi TV4 televízió megbízásából készült felmérés szerint a svédek 59 százaléka úgy véli, hogy Svédországnak csatlakoznia kellene a NATO-hoz, ha Finnország is csatlakozna. Tizenhét százalék válaszolt nemmel a kérdésre, 24 százalék pedig bizonytalan.

A politikai pártok nem egységesek a kérdésben.

A kormányzó szociáldemokrata párt jelenleg nem támogatna egy NATO-tagságot, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Moderaterna viszont igen.

Svédországban szeptemberben választások lesznek és az esetleges NATO-tagság a választás egy fontos kérdése lehet.

Közel egymáshoz: Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a katonai szövetség rendkívüli ülésén Brüsszelben 2022. március 16-án. Fotó: NATOKözel egymáshoz: Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a katonai szövetség rendkívüli ülésén Brüsszelben 2022. március 16-án. Fotó: NATO

Amennyiben Svédország és Finnország mégis a NATO-tagság mellett döntene, nagyon rövid idő alatt megtörténhetne a csatlakozás, mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Dagens Nyheter című napilapnak.

Hogy egészen pontosan hány hónapig tartana a folyamat, azt nem tudom megmondani, de nagyon gyorsan menne. Hiszen Svédország és Finnország olyan országok, amelyek minden tekintetben közel állnak a NATO-hoz. Tudjuk, hogy Svédország minden NATO-előírásnak megfelelne

– fogalmazott Jens Stoltenberg.

A lap szerint ez egy szokatlanul konkrét üzenet. A DN korábban többször készített interjút Stoltenberggel, akinek a szokásos válasza mindig az volt hasonló kérdésekre, hogy norvégként kerüli a véleményalkotást a svéd politikáról, és Svédországnak valamint Finnországnak magának kell eldöntene, hogy jelentkezik-e a szövetségbe. Ezt ezúttal is elmondta, de kiegészítette a fentiekkel.

A hidegháború alatt 16 tagú NATO fokozatosan bővült a jelenlegi 30 országra. A felvételi folyamat minden egyes új tagállam esetében több évig tartott. Az országoknak ugyanis meg kell felelniük számos követelménynek, a belépéssel kapcsolatos döntést pedig a szövetség tagjainak egyhangúlag kell meghozniuk. Ezután minden tagállam parlamentjének ratifikálnia kell a csatlakozást, ami korábban egy évig vagy még tovább tartott. Ehhez képest Stoltenberg most
hónapokról beszélt.

A két ország esetleges NATO csatlakozása ugyanakkor vörös vonal lehet Oroszország számára.

Amikor Svédország és Finnország védelmi miniszterei egy közös visbyi (város Gotland szigetén - a szerk.) gyakorlaton találkoztak március 2-án, Oroszország négy vadászgéppel megsértette a svéd légteret Gotlandnál. Oroszország ezen kívül „katona-technikai intézkedésekkel” fenyeget arra az esetre, ha a két ország csatlakozik az észak-atlanti szervezethez.

Stoltenberg erre reagálva így fogalmazott:

Oroszország nem tartja tiszteletben az országok önrendelkezési jogát. Nem tartja tiszteletben Ukrajna, sem Svédország, sem a NATO jogát ahhoz, hogy maguk döntsenek. A NATO-t azzal fenyegetik, hogy ha nem vonjuk ki minden erőnket a szövetség keleti részeiből, annak „következményei” lesznek.

Hozzátette azt is, nem aggódna amiatt, hogy Svédország biztonsága egy esetleges felvételi időszak alatt megromlana:

Bízom benne, hogy tudnánk kezelni a helyzetet, de nem akarok belemenni abba, hogy pontosan hogyan kezelnénk.

Arra a kérdésre pedig, hogy ha a nem NATO-tag Svédországot ma Oroszország megtámadná, hogyan reagálna az észak-atlanti szervezet, Stoltenberg így válaszolt:

Nyilvánvaló, hogy Svédország közeli és megbecsült szövetségese a NATO-nak, de nem rendelkezik tagsággal, így a kollektív védelmi garanciák sem vonatkoznak rá.

Svédország, Finnország – egymás nélkül nem megy

Egy esetleges orosz támadás esetén a NATO-nak nehéz lenne megvédenie Finnországot, ha nem használhatná Svédország légterét vagy nem vonulhatna keresztül az országon. Ha viszont csak Svédország válna taggá, Finnország pedig kimaradna, akkor az Oroszországgal 1340 kilométer hosszú szárazföldi határral rendelkező ország a NATO és a háborúzó szomszéd közé szorulna ütközőzónaként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG