<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Négy orosz vadászgép sértette meg Svédország légterét rövid időre szerdán déltájban, néhány kilométerre Gotland szigetétől keletre. Helyi elemzők szerint üzenetértékű akcióról van szó.  

A sziget stratégiai jelentőségéről korábban itt írtunk. A svéd fegyveres erők tájékoztatása szerint két orosz Szu-24 és két Szu-27 típusú vadászrepülőgép repült a svéd légtérbe. Ebben az időben egyébként közös hadgyakorlatot tartott Svédország és Finnország a Balti-tengeren.

Üzenetértékű berepülés.  A határsértő orosz vadászgépek a svéd légierő felvételén 2022. március 2-án. Fotó: EPA/SWEDISH AIR FORCEÜzenetértékű berepülés. A határsértő orosz vadászgépek a svéd légierő felvételén 2022. március 2-án. Fotó: EPA/SWEDISH AIR FORCE

A svéd hadsereg honlapján olvasható információ szerint a légierő két Jas 39-es Gripen vadászbombázót küldött a helyszínre és fényképpel dokumentálta az esetet.

Ez azt mutatja, hogy a felkészültségünk megfelelő. A területi integritás és Svédország határainak biztosítása érdekében a helyszínen voltunk. Teljes mértékben uraljuk a helyzetet

– reagált Carl-Johan Edström, a légierő főnöke. Az SVT Aktuellt című műsorában elmondta: követték a gépek útját, miután azok felszálltak Kalinyingrádból.

Egy normális pályát követtek, ahogy mi nevezzük, egészen addig, amíg el nem fordultak Gotlandtól északra. Aztán láttuk, hogy nem szokványos módon fordultak Gotland felé.

Orosz hadihajók és vadászgépek időről időre megsértik a svéd vizeket, illetve légteret, de Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja a mostani eseményeket más megvilágításba helyezi.

Annak fényében vagy inkább árnyékában, ami Európában történik, nem zárható ki, hogy ez egyfajta megfélemlítési taktika Oroszország részéről Svédország ellen, mert mi Ukrajnát támogatjuk

– mondta Michael Claesson, a svéd fegyveres erők műveleti vezetője a svéd Dagens Nyheter című lap szerint.

Peter Hultqvist védelmi miniszter „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a történteket. Hozzátette:

Oroszország fellépése szakmaiatlannak tekinthető. A mai biztonságpolitikai helyzetben a történteket nagyon súlyosnak kell tekinteni. Ennek egyértelmű diplomáciai következményei lesznek.

Robert Dalsjö védelempolitikai szakértő szerint kicsi az esélye annak, hogy véletlenről van szó.

Az a tény, hogy négy repülőgép egyszerre sérti meg a svéd légteret, üzenetként értelmezhető, különösen, hogy éppen most történik. Szerintem ez egy jelzés: Oroszországnak nem tetszik, hogy Ukrajna oldalára álltunk

– mondta Dalsjö a svéd hírügynökségnek.

Eközben a svéd kormány bejelentette, hogy élelmet, sisakokat, golyóálló-mellényeket, valamint 5000 vállról indítható páncéltörő rakétát és 500 millió koronát küld Ukrajnába. 1939 óta Svédország először adományoz fegyvereket háborúban álló országnak. Akkor a szomszédos Finnországot segítették a Szovjetunió támadásának elhárításában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG