<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elég hosszú már a listája azoknak, akik Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálták, és idő előtt távoztak az élők sorából. Lelőtték, megmérgezték, kizuhant, agyonverték, néha csak egy nappal egy fontos találkozó előtt vagy közvetlen egy vezető lapnak adott interjú után. Olyan is volt, aki Putyin születésnapján távozott.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Lelőtték, megmérgezték, lezuhant – ilyen veszélyesen élnek Putyin kritikusai – hangzik a német N-Tv.de cikkének címe. A sort Alexej Navalnijjal kezdik, aki évek óta Putyin kihívója, ellenzéki politikus. Egy bíróság 2013-ban korrupció vádjával több évre ítélte, amit azonban az Európai Bíróság önkényesnek minősített.

De fizikai támadások is érik, egy Kremlhez hű aktivista áprilisban festékkel öntötte le, ami szemkárosodást okozott és meg kellett műteni. De lehet, hogy ezzel még szerencséje van, mert számos Putyin-ellenfél az utóbbi években gyanús körülmények között elhalálozott Oroszországon belül vagy kívül.

Állami terrorizmus?

Idén márciusban például Denisz Voronyenkovot a nyílt utcán ölték meg Kijevben, Ukrajnában több pisztolylövéssel. A politikus nemcsak Putyint bírálta, hetekkel korábban panaszkodott arra is, hogy országában embereket gyilkolnak meg, és állandó félelemben kell élni. A politikus emiatt decemberben Oroszországból is elmenekült.

A feltételezések szerint gyilkosa az orosz titkosszolgálat zsoldjában állt, ezt az ukrán vezetők mondják, akik „orosz állami terrorizmusról” beszélnek. Azt is kiszivárogtatták, hogy fontos szerepe lett volna az orosz csapatok titkos ukrajnai állomásoztatásának kivizsgálásában.

Micsoda véletlenek vannak

Kevéssel Voronyenkov halála előtt a Kreml kritikusának számító, Oroszországból már régen elüldözött Bill Browder pénzember ügyvédjét érte baleset. Az ügyvéd állítólag akkor esett ki az ablakon, amikor egy fürdőkádat akart a padlásra húzni kötéllel, munkaadója szerint azonban kilökték.

Micsoda véletlen, hogy éppen aznap kellett volna megjelennie Browder ügyében egy fontos bíróságon! Elképesztő, mik vannak. Browder egyébként az egyik legnagyobb külföldi befektető volt korábban Oroszországban, és korrupciós ügyeket leplezett le. Már 2005 óta nem utazhat be Oroszországba. (Sokak szerint egyébként valójában a korrupció által Putyin Oroszország, sőt talán a világ leggazdagabb embere.)

Bántalmazták az őrök

Browder egy másik ismerősét, Szergej Magnyitszkij gazdasági szakembert 2008-ban csukták le, majd a vizsgálati fogságban hunyt el. Azt feltételezik, hogy őrei bántalmazták. Az USA 2012-ben külön szankciókat hozott a gyanúsítottak ellen.

Vlagyimir Kara-Mursza ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov egykori szövetségese februárban mérgezés áldozata lett, napokig feküdt az intenzív osztályon. A politikus nem vigyáz magára, 2015-ben már volt egy mérgezése, akkor sok nehézfémet találtak a szervezetében.

Gyengítették az ellenzéket

Borisz Nyemcovot, az ellenzék reménységét 2015 februárjában a Kreml közelében lőtték agyon. Épp egy jelentésen dolgozott, amelyben be akarta bizonyítani, hogy az orosz hadsereg bizony ott van Ukrajnában. A merénylet mögött a Kremlhez hű csecsen vezért, Kadirovot sejtik. Az orosz ellenzék azóta is gyenge vezetője nélkül.

Két évvel korábban a Kreml másik prominens ellenségét, Borisz Berezovszkij ipar- és médiamágnást találták holtan, valószínűleg megfojtották. A halála előtti napon épp interjút adott, amelyben arról beszélt, hogy visszatér Oroszországba, valamint hogy Putyin szerinte bárkit képes megöletni. Berezovszkij ellen korábban is számos merényletet kíséreltek meg, ezért élt Nagy-Britanniában 2000-től.

Orosz volt a polónium

Alexander Litvinyenkót, Berezovszkij harcostársát, volt kémet is Nagy-Britanniában ölték meg, 2006-ban, egy polónium nevű radioaktív anyaggal. Ez a vizsgálatok szerint orosz laboratóriumból származott. A gyanúsítottakat Oroszország máig sem adta ki.

Egy orosz emberi jogi aktivistát, Natalja Esztemirovát 2009-ben raboltak el, majd öltek megy egy erdőben. Az illető csecsen családoknak segített eltűnt hozzátartozóik felkutatásában. Emögött is Kadirov állhat.

Korábban Esztemirova két barátját is meggyilkolták. Közülük Anna Politkovszkaja szintén a csecsenföldi „piszkos háborúban” történt jogsértésekkel foglalkozott. Épp Putyin születésnapján távozott az élők sorából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos