4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elég hosszú már a listája azoknak, akik Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálták, és idő előtt távoztak az élők sorából. Lelőtték, megmérgezték, kizuhant, agyonverték, néha csak egy nappal egy fontos találkozó előtt vagy közvetlen egy vezető lapnak adott interjú után. Olyan is volt, aki Putyin születésnapján távozott.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Lelőtték, megmérgezték, lezuhant – ilyen veszélyesen élnek Putyin kritikusai – hangzik a német N-Tv.de cikkének címe. A sort Alexej Navalnijjal kezdik, aki évek óta Putyin kihívója, ellenzéki politikus. Egy bíróság 2013-ban korrupció vádjával több évre ítélte, amit azonban az Európai Bíróság önkényesnek minősített.

De fizikai támadások is érik, egy Kremlhez hű aktivista áprilisban festékkel öntötte le, ami szemkárosodást okozott és meg kellett műteni. De lehet, hogy ezzel még szerencséje van, mert számos Putyin-ellenfél az utóbbi években gyanús körülmények között elhalálozott Oroszországon belül vagy kívül.

Állami terrorizmus?

Idén márciusban például Denisz Voronyenkovot a nyílt utcán ölték meg Kijevben, Ukrajnában több pisztolylövéssel. A politikus nemcsak Putyint bírálta, hetekkel korábban panaszkodott arra is, hogy országában embereket gyilkolnak meg, és állandó félelemben kell élni. A politikus emiatt decemberben Oroszországból is elmenekült.

A feltételezések szerint gyilkosa az orosz titkosszolgálat zsoldjában állt, ezt az ukrán vezetők mondják, akik „orosz állami terrorizmusról” beszélnek. Azt is kiszivárogtatták, hogy fontos szerepe lett volna az orosz csapatok titkos ukrajnai állomásoztatásának kivizsgálásában.

Micsoda véletlenek vannak

Kevéssel Voronyenkov halála előtt a Kreml kritikusának számító, Oroszországból már régen elüldözött Bill Browder pénzember ügyvédjét érte baleset. Az ügyvéd állítólag akkor esett ki az ablakon, amikor egy fürdőkádat akart a padlásra húzni kötéllel, munkaadója szerint azonban kilökték.

Micsoda véletlen, hogy éppen aznap kellett volna megjelennie Browder ügyében egy fontos bíróságon! Elképesztő, mik vannak. Browder egyébként az egyik legnagyobb külföldi befektető volt korábban Oroszországban, és korrupciós ügyeket leplezett le. Már 2005 óta nem utazhat be Oroszországba. (Sokak szerint egyébként valójában a korrupció által Putyin Oroszország, sőt talán a világ leggazdagabb embere.)

Bántalmazták az őrök

Browder egy másik ismerősét, Szergej Magnyitszkij gazdasági szakembert 2008-ban csukták le, majd a vizsgálati fogságban hunyt el. Azt feltételezik, hogy őrei bántalmazták. Az USA 2012-ben külön szankciókat hozott a gyanúsítottak ellen.

Vlagyimir Kara-Mursza ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov egykori szövetségese februárban mérgezés áldozata lett, napokig feküdt az intenzív osztályon. A politikus nem vigyáz magára, 2015-ben már volt egy mérgezése, akkor sok nehézfémet találtak a szervezetében.

Gyengítették az ellenzéket

Borisz Nyemcovot, az ellenzék reménységét 2015 februárjában a Kreml közelében lőtték agyon. Épp egy jelentésen dolgozott, amelyben be akarta bizonyítani, hogy az orosz hadsereg bizony ott van Ukrajnában. A merénylet mögött a Kremlhez hű csecsen vezért, Kadirovot sejtik. Az orosz ellenzék azóta is gyenge vezetője nélkül.

Két évvel korábban a Kreml másik prominens ellenségét, Borisz Berezovszkij ipar- és médiamágnást találták holtan, valószínűleg megfojtották. A halála előtti napon épp interjút adott, amelyben arról beszélt, hogy visszatér Oroszországba, valamint hogy Putyin szerinte bárkit képes megöletni. Berezovszkij ellen korábban is számos merényletet kíséreltek meg, ezért élt Nagy-Britanniában 2000-től.

Orosz volt a polónium

Alexander Litvinyenkót, Berezovszkij harcostársát, volt kémet is Nagy-Britanniában ölték meg, 2006-ban, egy polónium nevű radioaktív anyaggal. Ez a vizsgálatok szerint orosz laboratóriumból származott. A gyanúsítottakat Oroszország máig sem adta ki.

Egy orosz emberi jogi aktivistát, Natalja Esztemirovát 2009-ben raboltak el, majd öltek megy egy erdőben. Az illető csecsen családoknak segített eltűnt hozzátartozóik felkutatásában. Emögött is Kadirov állhat.

Korábban Esztemirova két barátját is meggyilkolták. Közülük Anna Politkovszkaja szintén a csecsenföldi „piszkos háborúban” történt jogsértésekkel foglalkozott. Épp Putyin születésnapján távozott az élők sorából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG