3p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy szava sem lehet Brüsszelnek: bőven megvan a hiánycél – nagyot hízott a külker többlet – gyengül a forint és a tőzsdén is elromlott a hangulat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által csütörtökön közölt előzetes adatokból is látszik, hogy "bőven alulteljesülhetett", 2,5 százalék körül lehetett tavaly az uniós módszertan szerinti államháztartási hiány - mondták az MTI által megkérdezett elemzők. A hiánya 826 milliárd forint, 326 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százaléka. A vártnál jobb egyenleg kialakulásában szerepet játszott a gazdasági növekedés gyorsulása, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bevezetése.

Novemberben az előző hónaphoz képest szépen emelkedett az export értéke, az importé viszont csökkent, így ismét nagyot hízott a külkermérleg többlete. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a külkereskedelem teljesítményében erősen megjelenik a kedvező novemberi ipari termelési adat. Az is látszik, hogy az ipar erősen rángatja a kivitelt, amely a rosszabb októberi hónapban megbicsaklott.

Szépen erősödött a jó hangulatban a forint csütörtökön, ma viszont fordult az irány - ellenállásba ütközött az árfolyam, emellett a gyenge német adatok sem segítették a forintot.

A BÉT vezérigazgatója 5 milliós pénzbírságot szabott ki a Business Telecomra, és le is fokozza a részvényét. A botránypapírt a tőzsde Prémium kategóriájából átsorolják a Standard kategóriába. Az átsorolást követő 1 éven belül nem is kérheti a társaság, hogy visszahelyezzék. A BUX és a BUMIX indexből már november 21-én kikerült a papír. A tőzsde egyúttal felszólítja a kibocsátót, hogy a jövőben fokozottabban ügyeljen a szabályzat betartására, valamint a tőzsde felé fennálló tartozásait haladéktalanul rendezze - több tételben több mint 7 millió forinttal tartoznak a BÉT közleménye szerint.

Hosszas kihagyás után újra interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök. A Kossuth Rádió szokásos pénteki interjújában a kormányfő beszélt arról, hogy a 2015-ös költségvetésbe foglalt nyugdíjemelés magasabb lesz az inflációnál, így a reálértéke is nőni fog. Szerinte az oktatási rendszerről gyorsan megegyeznek majd, az egészségügyben viszont a háziorvosokat kell most segíteni. Nyilatkozott az elnöki látogatásokról is: Angela Merkel német főkancellár már biztosan érkezik február másodikán és a tematika is tisztázott, ám Vlagyimir Putyin orosz elnökkel még nem sikerült egyeztetni. Az útdíjról Orbán Viktor azt mondta, hogy ez csak a próbaüzem, most lehet a hibáktól megtisztítani a rendszert.

Fónagy János is hasonlóan nyilatkozott a nemrég bevezetett matricákkal kapcsolatban. A fejlesztési tárca államtitkára azt mondta a nol.hu-nak, hogy nem lehet arra számítani, hogy visszavonják az új rendszert. Ahogy fogalmazott az embereket „felheccelték”, de előbb vagy utóbb elhalnak a matricavásárlás elleni tiltakozások. Változtatni csak szakmailag indokolt esetben fognak, de azt, hogy mekkora bevételre számíthatnak, nem tudni. Az államtitkár elmondta, hogy vannak hatástanulmányok, amelyeket a megyei matricák bevezetése előtt készítettek, de ezeket csak később hozzák nyilvánosságra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG