1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a mély visszaesés után meg is történik a növekedési fordulat, a 0,2 százalékos növekedést nem nagyon fogjuk megérezni. Az NGM Európára és az időjárásra mutogat. A vártnál is rosszabb GDP-adatot így kommentálták a szakértők és a gazdasági tárca.
Nincs ok az örömre
A várakozásoknál jelentősebben csökkent a bruttó hazai termék (GDP) tavaly a negyedik negyedévben az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik lassú kilábalásra számítanak a recesszióból. Az iparról sem érkeztek jobb hírek ma, a termelés tavaly decemberben 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Londoni elemzők a negyedik negyedévre 1,8-2,8 százalékos GDP-visszaeséssel, a múlt év egészére pedig 1,5 százalékos csökkenéssel számoltak.

A hazai gazdaság recessziója tovább mélyült - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Megjegyezte, hogy az egész éves visszaesést jelentősen befolyásolta a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése, az aszálykárok önmagukban mintegy egy százalékponttal csökkentettét a GDP-t. A recesszió mélyüléséhez hozzájárult az euróövezeti recesszió mélyülése is, valamint a háztartások fogyasztásának gyorsuló visszaesése is - jelezte.

Felbőghet még az autógyárak motorja

Suppan Gergely szerint az első negyedévben véget érhet a technikai értelemben vett recesszió. Az ipari termelés az év elején éles fordulatot vehet, miután a Suzuki visszatért a kétműszakos termeléshez, a Mercedes elkezdte a CLA gyártását, és februárban elindul a termelés a GM szentgotthárdi motorgyárában is. Biztató a német bizalmi indexek javulása, valamint az ipari új rendelésállomány novemberi meredek megugrása - tette hozzá.

Stagnálás közeli növekedés jöhet csak idén

Suppan Gergely

Éves szinten azonban csak fokozatosan térhet vissza a növekedés - mutatott rá az elemző, aki az idén mindössze 0,2 százalékos növekedésre számít (a Matolcsy-féle meg nem írt tankönyvben ez amúgy nem számít növekedésnek), jövőre pedig már 1,5 százalékra.

Suppan Gergely szerint a beruházások visszaesése lassabb ütemben folytatódik, a hitelezés fordulatára még nem lehet számítani. A gyenge külső keresletet részben ellensúlyozza a Mercedes, az Opel (GM), valamint az Audi üzem termelésbe helyezése és felfutása, így a nettó export hozzájárulása a növekedéshez pozitív marad.

A külső kereslettel kapcsolatos kockázatokat enyhítik a legfrissebb európai és német konjunktúramutatók. Segítheti a növekedést, ha a tavalyinál kedvezőbb időjárás magasabb mezőgazdasági kibocsátást tesz lehetővé - emelte ki az elemző.

Nem volt olyan ág, ami növekedésbe tudta volna fordítani a gazdaságot

Történelmi mélységbe lökhetik a makroadatok az alapkamatot
Horváth István
A gazdaság rossz teljesítménye és a csökkenő infláció megerősíti annak valószínűségét, hogy az MNB monetáris tanácsa tovább faragja az alapkamatot, Horváth István, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója ebben egyetért a londoni elemzőkkel. A szakember szerint az idei év biztosan jobb lesz, mint a tavalyi, 0,5% körül bővülhet a gazdaság. Az biztos, hogy az év első felében még nem fognak látszódni a kilábalás jelei. a kormány prognózisa amúgy 0,8%-os növekedés.

Szintén a várakozásoknál jelentősen rosszabb negyedik negyedéves GDP-adatot emelte ki Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a harmadik negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a tavalyi év utolsó három hónapjában, ilyen mértékű negyedéves szintű visszaesés utoljára 2009-ben, a legnagyobb recesszió idején volt.

Nem volt olyan terület, ami növekedésbe tudta volna fordítani a GDP-t. Egyrészt gyenge a belső kereslet, másrészt Magyarország legfőbb európai exportpartnerei is gyenge negyedévet zártak - összegezte az elemző. Az adatok ráadásul romló trendet mutatnak a tavalyi évre, 2012-ben összességében 1,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, de az utolsó negyedév volt a legrosszabb - mutatott rá.

Növekedés? Majd a második félévben meglátjuk...

A kilátásokkal kapcsolatban Jobbágy Sándor is azt mondta, hogy lassú javulásra lehet számítani. Magyarországon és az európai exportpartnereknél is vannak már olyan mutatók, amelyek előre vetítenek némi javulást, de várakozásai szerint ez még nem látszik majd az idei év első félévében, inkább csak a másodikban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett - a várakozásokkal összhangban - a tavalyi GDP.

Az NGM a sikereket sorolja

A tárca szerint a magyar gazdaság kettős arcot mutatott: míg a bruttó hazai termék csökkent, addig a foglalkoztatás továbbra is jelentősen bővült, és a munkanélküliség is csökkenni tudott az év elejéhez képest - a tárca nem teszi hozzá, de a KSH adataiból kiderül, a foglalkoztatottság a közmunka-program miatt nőtt, munkanélküliből pedig számszerűleg több van, mint egy éve.

Az iparban fontos beruházások történtek, a minimálbér és a nettó bérek emelkedtek, a családi adókedvezményben részesülők jelentős reálbér-növekedést tapasztalhattak. Emellett a kormánynak sikerült a költségvetés egyenlegét 3 százalék alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker - fogalmazott az NGM.

Minden jó lesz - így az NGM

A tárca szerint az idén Magyarországon a gazdaság teljesítménye már növekedni fog. A növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti - olvasható a közleményben.



Az NGM közölte azt is: a régiós versenytársaknál kisebb mértékű volt a visszaesés az ipari termelésben decemberben. A gazdasági teljesítményünket nézve sereghajtók vagyunk. Az NGM szerint a jól teljesítő ágazatok estek vissza, vagyis a bázishatás miatt is nagy a visszaesés. Ugyanez amúgy igaz az ipari adatunkra is, csak "fordítva", nehéz lett volna nagyobbat esni erről a szintről. Az NGM kiemeli: Magyarországon munkanappal kiigazítva 3,4 százalékos visszaesést regisztráltak 2011 azonos időszakához viszonyítva, Szlovákiában viszont 4,4 százalékkal, Lengyelországban 5,4 százalékkal, Csehországban pedig 5,8 százalékkal zsugorodott az ipari termelés volumene.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG