<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Elemzők szerint jövőre pozitív marad a külkereskedelmi mérleg egyenlege, de a többlet továbbra is csökkenni fog.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője úgy vélte, ennek az egyik oka, hogy emelkedik a háztartások által fogyasztott feldolgozóipari, élelmiszeripari termékcsoportok behozatala. Megjegyezte ugyanakkor, hogy várhatóan a magyar export is élénkülni fog, ha az ország legfőbb eurózónás kereskedelmi partnereinek sikerül a recesszió közeli állapotból kilábalniuk.

Ezek az ágazatok húzzák le az exportot

Az Erste vezető elemzője szerint már az októberi adatokból látszott, hogy lassult az ipari termelés, elsősorban az autógyártás és az élelmiszeripar kibocsátásának visszaesése miatt. Ugyanezek a szegmensek idézték elő a csökkenést az exportban, amelynek euróban számított értéke 2,2 százalékkal esett vissza októberben - jegyezte meg. Az elemző szerint ennek oka egyrészt az Oroszországgal szembeni, élelmiszeripart is érintő szankciók, valamint az autóipar szezonális hatása. Az autóiparban az utolsó negyedévben fokozatosan visszafogják a termelést és csak januárban állnak vissza a megszokott kerékvágásba - mondta.

Októberben a kivitel értéke 7,5 milliárd eurót (2321 milliárd forintot), a behozatalé 7,2 milliárd eurót (2214 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év tizedik hónapjában 351 millió euró (107 milliárd forint) volt, 345 millió euróval (98 milliárd forinttal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Euró alapon az export 2,2 százalékkal csökkent, míg az import 2,6 százalékkal nőtt. Az NGM szerint az export mértékének növekedése főként a tavalyi igen magas bázis miatt maradt el.

2014 első tíz hónapjában a kivitel értéke 70,4 milliárd euró (21 727 milliárd forint), a behozatalé 65,1 milliárd euró (20 078 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 5,3 milliárd eurót (1649 milliárd forintot) tett ki, ami 240 millió euróval (13 milliárd forinttal) volt kevesebb az előző év azonos időszakinál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG