TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német vállalatok nem foglalkoznak magyar demokrácia állapotával, és gőzerővel invesztálnak a magyar gazdaságba – állítja a Die Zeit. Ugyanez derült ki néhány hete a privátbankár.hu által folytatott háttérbeszélgetésekből. A Mercedes és társai az Orbán-kormány politikájáról nem nyilatkoznak, és amúgy köszönik, jól érzik magukat nálunk.
Érdekszövetség: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a VW-csoport és az Audi vezetőivel az Audi Hungária Zrt. alapításának 25. évfordulóján, idén szeptember 20-án Győrben. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A német vállalatokat a gyakorlatban az üzlet érdekli, nem pedig a politika, és továbbra is nagy erőkkel fektetnek be Magyarországon – állapította meg a Die Zeit terjedelmes riportjában. A német hetilap annak járt utána, hogy miként erősítik a német cégek befektetéseikkel „az európai uniós alapértékeket folyamatosan megsértő” Orbán-kormányt.

BMW: évtizedekre döntünk

A Zeit által megkérdezett vállalatok érezhetően próbálják távol tartani magukat a politikától. A BMW, amely július végén jelentette be egymilliárd eurós debreceni beruházását, például nem válaszolt arra a kérdésre, hogy valóban nem játszottak-e szerepet a helyszín kiválasztásánál „a politikai nézeteltérések.”

A németek a legnagyobb befektetők
A külföldi cégek közül a németek fektették be eddig a legtöbb pénzt Magyarországon: közvetlen beruházásaik összértéke 2016 végén meghaladta a 18 milliárd eurót. Ez az összes külföldi befektetés ötöde. Az összeg csaknem negyven százaléka az autógyártásba folyt, de több milliárd eurót invesztáltak a feldolgozó- és az energiaiparba, valamint az info-kommunikációba és a kereskedelembe is. Az új német beruházások nettó értéke az elmúlt két évben összességében növekedett (évi mintegy egymilliárd euróra), és jóval meghaladta az előző három év értékét. A tíz legnagyobb magyarországi cég között négy német (Audi, Bosch, Mercedes-Benz, Telekom) található. A német vállalatok több mint 300 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Forrás: DUIHK

A bajor autógyártó szóvivője szerint egy ilyen befektetésnél nem az aktuális politikai helyzet, hanem hosszútávú szempontok alapján döntenek, hiszen ezek a döntések évtizedekre szólnak. Debrecen esetében a szempontok között említette a bérköltségeket, az adózást, az infrastruktúrát, a közlekedési kapcsolatokat, az oktatási intézményeket, a jó elérhetőséget, a már meglévő beszállítói hálózatot, a régió szakképzett munkaerejét, valamint azt, hogy a konkurencia már régóta Magyarországon van.

A debreceni beruházásra nem igényeltek uniós forrást, a magyar állam által adott konkrét támogatásról pedig – kölcsönös megállapodásuk alapján – egyik fél sem beszél.              

Mercedes: jók a tapasztalataink

A Kecskeméten újabb gyárat építő Mercedes szintén nem kommentálta az Orbán-kormány és az EU közötti aktuális vitát. A sváb cég szerint a befektetési döntéseket számos hosszú távú szempont alapján hozzák meg, Magyarországgal mint befektetési helyszínnel pedig „nagyon jó tapasztalataik” vannak.

„Konstruktív párbeszédet keresünk a hatóságokkal és a politikával a világ minden olyan részén, ahol gyáraink vannak” – tették hozzá. A lap megjegyzi, hogy a Mercedes az Orbán-korszak idején, 2012-ben kezdte meg a termelést Kecskeméten.

Audi: jó a hangulat

A győri Audinál „nagyon jó a hangulat”, az EU-val fennálló  politikai viták nincsenek hatással a működésre, mondta el Lőre Péter, az Audi Hungária szóvivője.

Az ingolstadti cég eddig csaknem kilencmilliárd eurót invesztált a Duna-parti városba, és „szeretné továbbírni a sikertörténetet”. Idén szeptember 20-án pedig Herbert Diess, az Audit birtokló Volkswagen-csoport vezére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel együtt ünnepelte a gyártás megindításának 25. évfordulóját.

Alacsony bérek és adóterhek

Nem kivonulnak, hanem bővítenek
A Magyarországon jelen lévő német és más külföldi befektetők gazdasági helyzete javult az elmúlt egy évben, a magyar gazdaság állapotát pedig most látják a legjobbnak 2005 óta, derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi  Kamara tavaszi konjunktúra-jelentéséből. A külföldi cégek olyan mértékben szeretnék bővíteni tevékenységüket és létszámukat hazánkban, amire a kétezres évek eleje óta nem volt példa.  Elsősorban a nagy, exportorientált feldolgozóipari vállalatok terjeszkednének.  Összességében nőtt a Magyarország melletti elkötelezettségük is: míg tavaly a megkérdezettek cégvezetők 81, idén már 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ma is hazánkat választaná beruházása helyszínéül. A térség legvonzóbb befektetési célpontja ugyanakkor továbbra is Csehország. Magyarország változatlanul a középmezőnyben, a tizedik helyen áll.   

Forrás: DUIHK

A német lap idézi Dirk Wölfert, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs osztályvezetőjét is. Szerinte a német bérek átlagban még mindig négyszer nagyobbak a magyar fizetéseknél, de még a szakképzett munkaerőnél is háromszoros a különbség.      

Ráadásul a társasági adókulcs Magyarországon a legalacsonyabb (kilenc százalék) az EU-ban, a szociális hozzájárulási adó pedig 27,5-ről 19,5 százalékra csökkent. Befektetői szempontból vonzó szempont az is, hogy itt szinte soha nincsenek sztrájkok. Attól pedig nem kell tartani, hogy az ország kilép az EU-ból, mondja Dirk Wölfer.

Orbán vörös szőnyege

A Zeit megemlíti, hogy az autóipari cégek mellett a Continental, a Bosch, a Thyssenkrupp, a Schäffler és a Siemens is nagy erőkkel invesztál Magyarországon, amit az Orbán-kormány saját autokrata politikájának megerősítéseként értelmez. Miközben a magyar kormányfő az uniós politikusokat szidja, a befektetők előtt kiteríti a vörös szőnyeget.  

A privátbankár.hu elmúlt hetekben folytatott háttérbeszélgetéseiből szintén az derült ki, hogy a német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel. (Háttéranyagunkat itt olvashatja.)

Semjén is ott volt

A német kormány szintén próbálja kerülni a nyílt konfrontációt a magyar kormánnyal, és inkább a folyamatos párbeszédre épít. A budapesti Német Nagykövetség német egység napja alkalmából tartott tegnapi fogadásán például részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Wolfgang Illner katonai attasé, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Volkmar Wenzel nagykövet és Walter Momper, Berlin egykori polgármestere a Német Nagykövetség tegnapi fogadásán.  Fotó: Német Nagykövetség

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél