4p
Ha az egész magyar közgazdásztársadalom olyan lett volna, mint Lentner, Parragh és Patai, nem így alakult volna az elmúlt 25 év - mondta Matolcsy. Azt is elárulta, kik miatt nincs eurónk.
Az asztalnál balról jobbra: Lentner Csaba közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A 2008 utáni már egy megváltozott világ, amikorra megbukott a neoliberális gazdaságpolitika; visszavette az irányítást a politika a gazdaságtól, az állam a piactól, a kormány pedig a bankrendszertől - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyarország a változó világban című könyv bemutatóján.

Három testőr és három támadó

Matolcsy György Magyarország testőreinek nevezte a dialóguskötetben megszólaló három szereplőt, Lentner Csabát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját, Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét és Patai Mihályt, az UniCredit bank elnök-vezérigazgatóját, a bankszövetség elnökét, akik a kötetet gondozó Éghajlat kiadó munkatársának kérdéseire válaszoltak.

Ők hárman - sok más emberrel szemben - védték Magyarországot három területen, a saját területükön, a gazdaságelmélet, az érdekképviselet és a bankrendszer területén - jelentette ki az MNB elnöke. Azt hinnénk, hogy Magyarország megvédése természetes, de nem az. Vannak, akik folyamatosan támadják a kialakuló magyar modellt, az új Magyarországot, a sikeres válságkezelést - mondta Matolcsy. Meg is nevezett egy "támadó triót": Bod Péter Ákos, Chikán Attila, és Mellár Tamás  szerinte ilyen.

Hozzáfűzte: vannak továbbá olyanok, akik sokkolták Magyarországot sokkterápiával a 90-es években, elindították azon az úton, amely a válságkezelésbe vezetett. Ha az egész magyar közgazdásztársadalom olyan lett volna, mint a most bemutatott könyvben megszólaló három karakter, nem így alakult volna az elmúlt 25 év – szögezte le.

Lezárul az útkeresés

Matolcsy György kijelentette: a könyv jó időben jelent meg. Lezárunk egy ötéves, sikeres válságkezelő időszakot, amely a bankadóval indult és a forintosítással zárult, és lezárul egyúttal egy 25 éves útkeresés – fogalmazott. A könyvben megtalálni mindazt, ami az elmúlt 25 évben fontos volt Magyarországon – fűzte hozzá az MNB elnöke.

Magyarország a változó világban
Szerzők: Patai Mihály, Parragh László, Lentner Csaba
Kiadó: Éghajlat Könyvkiadó
Oldalak száma: 350
Ár: 3990 forint

Az euró-paradoxon: Medgyessyék, Gyurcsányék, Bajnaiék rontották el

A könyv egyik fejezete az euró magyarországi bevezetésével foglalkozik. Az MNB elnöke erről azt mondta: nem lett volna sikeres a magyarországi válságkezelés, ha a Nemzetközi Valutaalap és az európai intézmények ortodox eszköztárát követjük. Szavai szerint ezt mutatja Portugália, Spanyolország és különösen Görögország példája. Ugyanakkor „fura paradoxon” – mutatott rá a jegybankelnök –, hogy ha Magyarország 2002 után fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat, és bevezeti az eurót, valószínűleg nem lett volna szükség válságkezelésre. Az első Orbán-kormány elindította a folyamatot - 2001-ben célul tűzte ki az euró 2007-es bevezetését –, de  mint mondta, az utána jövő kormányok elszúrták a csatlakozás lehetőségét, így most egy kicsit várni kell, 2020 utánig.

Mit mond a három testőr?

Lentner Csaba a bemutatón elmondta: társaival együtt azt próbálják bebizonyítani, hogy a neoliberális felfogással szemben létezik másik gazdaságpolitika, amely jobb a gazdaság minden szereplője számára. Rámutatott: a tartós növekedéshez elengedhetetlen a kereskedelmi bankok által biztosított tőke is, ezért kiegyezésre van szükség. A gazdasági szabadságharc szükséges, de nem lehetünk örök életünkben szabadságharcosok - fogalmazott.

Parragh László arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem voltak ilyen jók a magyar makrogazdasági mutatók. Ehhez kellett az a gazdaságpolitikai fordulat 2010-ben, amelynek meghatározó alakja volt Matolcsy György - mondta. A magyar gazdaságpolitika jelenlegi pályája fenntartható, mert lezajlottak a szükséges változtatások az adórendszerben, a nyugdíjrendszerben, a szociális segélyezés rendszerében – jelentette ki a kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Patai Mihály kiemelte: a könyv bizonyíték rá, hogy lehet úgy véleményt cserélni, hogy tiszteletben tartjuk a másikét, de közben kitartunk a saját álláspontunk mellett. A bankelnök leszögezte: Magyarország európai beilleszkedésének nincs alternatívája. Megfogalmazása szerint „az európai pozícionáltságunk és a versenyképesség fő gátját a viselkedésben és a közgondolkodásban meglévő igazodási gondok jelentik”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij rábólintott: tovább önthetik a pénzt a hadseregbe
Mester Nándor | 2024. szeptember 24. 15:17
A héten az Egyesült Államokban kalapozik újabb támogatásért az ukrán elnök, de közben munkatársainak otthon tovább kell dolgoznia a költségvetési kiadások átcsoportosításán. Már biztos, hogy még nagyobb lesz a költségvetési hiány, közben adóemelés készülődik.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék fontos kérdésben határoztak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 14:04
Kedden kamatdöntő ülést tartott a Monetáris Tanács, a kérdés az volt, a 6,75 százalékos jegybanki alapkamatot csökkentsék-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A kamatvágás mértéke végül 25 bázispont lett, ami megfelel az előzetes várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter szerint hiba lenne megbüntetni a kínai villanyautókat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 09:11
Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.
Makro / Külgazdaság Felbőszítette az ukránokat a lengyel külügyminiszter békejavaslata
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 08:31
Egyre több szó esik arról, hogy 2025 az ukrán–orosz béke- vagy legalább tűzszüneti tárgyalások éve lehet, így nem meglepő, hogy a politikusoknak ötleteik támadnak a konkrét feltételekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb a gazdasági svindli melegágya lehet, ha félremegy a szabályozás
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:59
Romániában is virágzik az Airbnb lakáskiadás, ám ott nem azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a külföldről érkező bérlakásban megszálló vendégek nem tudnak kulturáltan viselkedni.
Makro / Külgazdaság Ukrajna „fekete hercege” elárulta a hírszerzés egyik legfontosabb jóslatát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:22
Az ukrán hadsereg hírszerzésének feje, akiről igencsak elismerően nyilatkoznak hazájában és Nyugaton is, megosztott egy meglepő hírszerzési információt is hallgatóságával egy konferencián.
Makro / Külgazdaság Terítékre kerül a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:55
Délután kettőkor vízválasztó döntés jön. 
Makro / Külgazdaság Jókora pofont kapott a rövidített munka
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:12
Hogyan vezessenek be egy olyan országban négynapos munkahetet, ahol az emberek mániákusan dolgoznak? Japánban a kormány nem adta fel termelés szabályozásának ezt a módját.
Makro / Külgazdaság Ez lenne Kína bosszúja az EU elektromos autók büntetővámjára?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 13:34
Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG