4p
Meglepetés nélkül érkezett az év utolsó inflációs adata, összességében 2018-ban 2,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az év végi üzemanyagár-csökkenés visszafogta az inflációt, az élelmiszerek az átlag fölött emelkedtek, a legtöbbet a szeszesital és a dohány drágult. A maginfláció emelkedése kimozdíthatja a jegybankot a komfortzónájából.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

2018. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben. Decemberre az elemzők is 2,7 százalékos árszínvonal-emelkedésre számítottak, így meglepetésről nincs szó.

Nagyot esett az üzemanyagár

Novemberben még 3,1
, októberben 3,8 százalék volt az áremelkedés üteme, az év végi lassulásban főszerepet kapott az üzemanyagár: az olajárak mélyrepülésének köszönhetően decemberben az üzemanyagokért 6,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint novemberben, ezzel a 12-havi áremelkedés üteme a novemberi 7,2 százalékosról 1 százalékosra lassult.

Átlag felett drágult az élelmiszer

Decemberre, egy év alatt az élelmiszerek ára 4,7 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 22,4, a liszté 10,5, a kenyéré 6,4 százalékkal magasabb, a tojásé 26,0, a cukoré 12,9 százalékkal alacsonyabb lett.

Ugyanerre a hónapra a Privátbankár.hu hipermarketekben készített Árkosár-felmérése 3,3 százalékos éves áremelkedést mért. A mi felmérésünk szerint is kiemelkedő mértékben drágult a krumpli és a liszt, a tojás ára viszont feleződött - részletek >>

Az egyes főcsoportok közül a ruházkodási cikkek drágultak a legkevésbé, a szeszes italok és a dohányáruk pedig a legnagyobb mértékben:

Az előző hónaphoz képest egyébként 0,3 százalékkal csökkentek az árak decemberben.

Hatéves csúcs: 2018-ban 2,8 százalékkal emelkedtek az árak

A 12. havi adat beérkeztével az egész éves inflációs adat is megszületett: eszerint 2018-ban a fogyasztói árak átlagosan 2,8%-kal emelkedtek, ezen belül az élelmiszerek ára 4,2%-kal. Szakértők év közben nagyjából 3 százalék körülre lőtték a várható inflációt, ez végül valamivel alacsonyabb lett. Az éves infláció hatéves csúcsra ért 2018-ban - utoljára 2012-ben volt ennél magasabb.

A legnagyobb mértékben, 5,6%-kal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Az egyéb cikkek ára átlagosan 3,8, a szolgáltatásoké 1,6, a háztartási energiáé 1,4, a ruházkodási cikkeké 0,5%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4%-kal kevesebbet kellett fizetni.

Közel a cél - hamarosan lépnie kell a Magyar Nemzeti Banknak?

A maginfláció éves szinten 2,5 százalék lett, decemberben azonban elérte a 2,8 százalékot:

Fogyasztóiár-indexek
Megnevezés 2018. december 2018. év
Előző hó = 100,0 Előző év azonos hó = 100,0 előző év=100,0
Fogyasztóiár-index 99,7 102,7 102,8
Harmonizált fogyasztóiár-index 99,6 102,8 102,9
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,4 102,8 102,5
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 99,9 102,8 102,7

Ahogy az ING gyorselemzése is kiemeli: a monetáris politika szempontjából a legfontosabb a maginflációs mutató alakulása, ezt a Magyar Nemzeti Bank kiemelt figyelemmel követi. A volatilis áralakulású tételektől megtisztított árindex decemberben 2,8 százalékkal nőtt (0,2 százalékponttal magasabb lett, mint novemberben). Ez 2014 óta a második legmagasabb érték.

Az inflációs nyomás tehát egyértelműen erősödik a gazdaságban. Erre utal az is, hogy a maginfláció egyik legfontosabb tétele, a szolgáltatások drágulása 2,3 százalékot ért el éves alapon, amire 2015 eleje óta nem volt példa. Az ING véleménye szerint a maginfláció az elkövetkező hónapokban tovább emelkedik majd, különös tekintettel januárra, amikor jellemzően a vállalatok átáraznak. Tekintettel a jelentős költségoldali nyomásra (emelkedő bérek, dráguló nyersanyagok, gyengébb forint), a vállalatok jelentős átárazásokat hajthattak végre január folyamán.

"Mindezek alapján előrejelzésünk szerint a maginfláció januárban már eléri, sőt meghaladja a 3 százalékot, és 2019 egészében felette is marad. Mindez az MNB-t belátható időn belül a monetáris politika normalizációjának megkezdésére ösztönözheti"

- írja az ING.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG