4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vlagyimir Putyin utasítására avatkozott be Oroszország az amerikai választásokba Donald Trump oldalán – közölte az amerikai szenátus egyik bizottsága. A bejelentés kényes helyzetet teremt az orosz és az amerikai elnök csúcstalálkozója előtt. Putyin és Trump július 16-án Helsinkiben ad majd randevút egymásnak.
Vlagyimir Putyin és Donald Trump. (EPA/WALLACE WOON)

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el az orosz beavatkozást a 2016-os amerikai választási folyamatba, hogy a republikánus Donald Trumpot segítsék győzelemhez a demokratapárti jelölttel, Hillary Clintonnal szemben – állapította meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága kedden publikált jelentésében.

Kifinomult módszerek

A republikánus szenátorok által uralt bizottság szerint helytálló volt a hírszerzők már korábban napvilágot látott megállapítása: Moszkva egyértelműen Donald Trumpot részesítette előnyben az elnökválasztási kampányban. „Nincs ok a hírszerzők következtetéseinek kétségbe vonására” – emelte ki a bizottság republikánus elnöke, Richard Burr, valamint demokrata párti kollégája, Mark Warner. A beavatkozási kísérletek "kiterjedtek" és "kifinomultak" voltak, az orosz kibertámadások például a választás során is folytatódtak. További részleteket nem közöltek.          

A bizottság egyetértett a hírszerzőkkel abban is, hogy a beavatkozás célja „ az Egyesült Államok demokratikus folyamatába vetett hitének az aláásása", valamint a demokrata párti elnökjelölt lejáratása volt. Moszkva már régóta alá akarja ásni az Egyesült Államok vezette nyugati liberális demokráciákat, hangoztatták a szenátorok. Egyúttal visszautasították a Trump-hívek által hangoztatott feltételezést, miszerint munkájukat politikai megfontolások befolyásolták.       

A szenátusi hírszerzési bizottság jelentése ugyanakkor eltér a képviselőház hírszerzési bizottságának jelentésétől. Utóbbi testület, amelyet Devin Nunes republikánus politikus vezet, ugyanis nem látta bizonyítottnak az orosz beavatkozást Donald Trump mellett. Moszkva azt állítja, hogy a vádak hamisak.

Jön a Trump-Putyin csúcs. De lesz-e köztük kémia?   

A szenátusi bizottság jelentése azonban még így is kényes helyzetbe hozza a két elnököt a közelgő csúcstalálkozójuk előtt. Donald Trump és Vlagyimir Putyin július16-án egyeztet majd egymással Helsinkiben. Ez lesz az első formális Trump-Putyin találkozó, a két vezető eddig ugyanis csak egyéb események „peremén” beszélt egymással személyesen. A CNN információi szerint a mostani találkozón először négyszemközt társalognak majd, segítőik csak később csatlakoznak.

Trumpnak ez a második történelmi találkozója bő egy hónapon belül: az amerikai elnök június 12-én Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral egyeztetett Szingapúrban. Akkor a zártkörű megbeszélés, amelyen rajtuk kívül csak a tolmácsok vettek részt, egy órán át tartott.

A szingapúri találkozó előtt Trump azt mondta, hogy szeretne személyes benyomást szerezni Kim Dzsong Unról, és kíváncsi, hogy „működik-e köztük a kémia”. (A találkozó után egyébként úgy nyilatkozott, hogy „nagyon jól működött”.)  Putyint már korábban felmérte Trump, ezért Helsinkiben elsősorban a vezetői együttműködést szeretné fejleszteni, írta az amerikai hírportál egy bennfentesre hivatkozva.

Eddig kétszer randevúztak

A két nagyhatalom vezetője eddig kétszer egyeztetett egymással informálisan. Az első találkozóra egy évvel ezelőtt, a hamburgi G20-as csúcs keretében került sor, azonban azon jelen volt az időközben kirúgott Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is. A beszélgetés állítólag annyira elhúzódott, hogy végül már Trump feleségét, Melanie Trumpot küldték be a terembe azzal a céllal, hogy vessen véget annak.

A második informális találkozó a hamburgi csúcs vacsoráján zajlott le. Trump ezen egyedül, saját tolmács és segítő nélkül vett részt, és az orosz elnök tolmácsára hagyatkozott. A beszélgetés egy óráig tartott. Bár a Fehér Ház szerint ez a megbeszélés nem volt jelentős, egyes amerikai szakértők aggasztónak nevezték, hogy azon amerikai részről senki nem volt jelen, így azt sem lehet biztosan tudni, hogy miről volt szó.

A szenátusi bizottság keddi bejelentése mindenesetre még inkább izolálhatja Trumpot, aki továbbra is hamisnak tartja a választási kampánystábja és az orosz vezetés közötti kapcsolatról szóló vádakat. Az ügyben Robert Müller különleges ügyész is vizsgálatot indított.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG