4p
Németországban a hatóságok összeszedték, hogy a menekültválság nyomán hogyan változott a bűnözés. A menekültek nem bűnöznek többet, mint a helyi lakosság, a szélsőjobboldali támadások száma viszont meredeken nőtt. A balkániak pedig jobban bűnöznek, mint a háborús övezetekből érkezők. Több mint 100 terroristagyanús személyt vizsgáltak.
Menekülttábor Németországban. Forrás: EPA

A párizsi merényletek árnyékában majdnem elsikkadt egy fontos pénteki hír. A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) a belügyminisztérium megbízásából a tartományok rendőri szerveitől, vámhivataloktól összegyűjtötte azokat az az adatokat, amelyekből meg lehet ítélni, hogy a menekültválság mekkora hatással van Németországban a bűnözésre – tudósítanak német lapok, mint a Der Spiegel vagy a Die Zeit.

Az adatokból az derül ki, hogy igen, a bűnözés növekszik ugyan, de sokkal lassabban, mint ahogy a bevándorlók növekvő száma alapján feltételezni lehetne. Így 2015 első háromnegyed évében 141 ezer felderített bűncselekményt regisztráltak, az előző évben ez 116 ezer volt (22 százalékos növekedés). Eközben azonban 758 ezer új menedékkérőt regisztráltak.

Békét keresnek, nem balhét

Mindez a rendőrségi nyilvántartásokon alapul, még nem a bírósági ítéleteken, de a fő tendenciákat jól jelzi – teszik hozzá. A Die Zeit azt is írja, hogy a bűncselekmények zömét a zsúfolt menekültszállásokon követik el, menekültek ellen.

Az eddig rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a menekültek ugyanolyan magas vagy alacsony arányban vesznek részt bűncselekményekben, mint a helyi lakosság, nincs aránytalan növekedés – értékelte a jelentést maga Thomas de Maizière (CDU) belügyminiszter. „A legtöbbjük nem követ el bűncselekményeket, sokkal inkább védelmet és békét keresnek Németországban” – tette hozzá.

Okirathamisítás, autóvezetés, lopás

A külföldiek leggyakrabban, csaknem egyharmad részben főleg rájuk jellemző bűncselekményeket követnek el, mint azonosító iratok hamisítása és engedély nélküli járművezetés. Másik egyharmadba lopások tartoznak.

Az erőszakos bűncselekmények, főleg testi sértés 16 százalékot tett ki, ezek azonban főleg menekültszállásokon előforduló verekedések voltak. Szexuális bűncselekmények kevesebb, mint az esetek egy százalékában, élet elleni cselekmények 0,1 százalékban fordultak elő a bevándorlók körében.

Több rendőr kéne

A német bűnüldözési dolgozók érdekvédelmi szervezetének (BDK) vezetője, André Schulz azt mondta, a rendőrség nagyon leterhelt, alig marad lehetőség a nyomozásra, és sürgősen erőforrásokra van szüksége. A bűncselekmények számának emelkedése azonban szerinte kriminológiailag megmagyarázható, és normál bűnügyi rendőrségi eszközökkel kézben tartható.

Német rendőrök munkában (2007-ben, fotó: Wikimedia Commons)

A szervezet egyébként hónapokkal ezelőtt előre jelezte ezeket a folyamatokat. (Amint megírtuk, korábbi statisztikák is hasonló következtetésekre jutottak a külföldiek bűnözésével kapcsolatban.)

A jugók voltak, nem a szírek

Érdekes a bűncselekmények megoszlása országok szerint, a gyanúsítottak között ugyanis felülreprezentáltak a szerbek, koszovóiak és macedóniaiak. „Szignifikánsan alulreprezentáltak” viszont a szírek és az irakiak.

Ugyanakkor több mint 600 olyan támadást regisztráltak menekültszállások ellen, ami szélsőjobboldali elkövetők számlájára írható, ami háromszorosa az előző év hasonló időszakának. A politikusok, tisztségviselők elleni verbális inzultusok száma is megnőtt, nem is beszélve az interneten terjedő „verbális radikalizmusról”. (Ami pedig Németországban büntethető, itt írtunk erről.)

Nem sok dzsihadistát találtak

Több mint száz olyan értesülést kaptak eddig a német hatóságok, amelyek a menekültek között megbújó dzsihadistákról (vallási fanatikusokról) szóltak, ebből eddig 30 alaptalannak vagy rágalmazásnak bizonyult – írták. Folynak nyomozások, de egyetlen egy esetben sem arról, hogy valaki Németországban terrorcselekményt készített volna elő.

Inkább azzal kapcsolatban, hogy egyes személyek hazájukban nem tartoztak-e terrorcsoportokhoz, vagy nem követtek-e el háborús bűnöket. Ezen kívül 56 olyan esetet jegyeztek fel, amikor terrorszervezet számára harcosokat próbáltak toborozni Németországban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG