<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NATO elhárításának nagy hal úszott a hálójába, ráadásul a portugál kém orosz összekötőjét is sikerült letartóztatni. Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A kiéleződő feszültség ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik.

Május 21-én a portugál elhárítás és az olasz rendőrség egy közös akció keretében letartóztatott egy oroszoknak kémkedő portugál kettős ügynököt Rómában, amint éppen dokumentumokat adott át egy orosz összekötőnek. Frederico Carvalhão Gil a portugál hírszerzés munkatársa a terrorelhárítási és belbiztonsági vonalon dolgozott, miközben az orosz titkosszolgálatnak is kémkedett Carvalhãot azzal gyanúsítják, hogy "érzékeny információkat" adott el a NATO-val és az EU-val kapcsolatban az orosz hírszerzésnek.

Bár Portugáliát csak erős túlzással lehetne a globális kémjátszma komoly játékosának tekinteni, az ország a NATO tagja annak 1949-es alapítása óta. Lisszabon tehát teljes értékű tagja a Nyugat titkosszolgálati hálózatának. Ha tehát egy Carvalhão típusú beépített embert talál az elhárítás a NATO biztonsági szervezetében, az az egész szövetség számára egy komoly biztonsági csapás.

Hogyan szervezte be Moszkva a portugál hírszerzőt?

A portugál sajtó beszámolója szerint az 57 éves Carvalhão az 1980-as évek végén csatlakozott a portugál hírszerzéshez (Serviço de Informações de Segurança, rövidítve SIS), ahol az utóbbi időben már területi igazgatói pozícióba jutott. A lebukott kém eredetileg filozófia szakon végzett, munkatársai igazi értelmiségiként tartották számon. A portugál elhárítás már egy ideje sejtette, hogy tégla van a sorai között és 2014-ben megkezdődött a titkos hajsza a feltételezett kettős ügynök után.

A CIA és más partner-szervezetek segítségével a gyanúsítottak egy listáját állították össze. Ezen a listán Carvalhão prominens helyet foglalt el, nem kis részben amiatt, mert nyíltan rajongott a Kelet-Európáért és ezt a Facebook oldalán is nyilvánosságra hozta:

Carvalhão beszámol 2007-es kijevi magánútjáról a Facebook-os barátainak

Rajongásának tárgyai voltak a kelet-európai hölgyek is. A beszámolók egy grúz hölgyről tudnak, akit feltételezhetően az orosz hírszerzés használt csalinak Carvalhão beszervezésére. A portugál sajtó tudni véli azt is, hogy a lebukott kém minden egyes titkos dokumentumért 3 millió forintot kért. Ha pedig az oroszok hajlandók voltak ilyen magas összeget kifizetni egy-egy anyagért, akkor az arra mutat, hogy komoly anyagokat juttatott a Kreml kezére a portugál. Carvalhão túl volt egy váláson, ez pedig mind pénzügyileg, mind pszichikailag sérülékennyé tetté. Ugyanúgy, mint a híres amerikai kettős-ügynök, Aldrich Ames esetében, aki 1985-ben állt részben a Kreml szolgálatába és küldött a bitófára számos olyan oroszt, akik a Nyugatnak is dolgoztak.

Káncz Csaba

Carvalhão római tettenérésének érdekessége, hogy az orosz összekötőjének nem volt diplomáciai mentessége, így tehát a hatóságok őt is őrizetbe vették. Holott ha a római orosz nagykövetség egyik diplomatája intézte volna a dokumentumok átadását, akkor ez nem fordulhatott volna elő. Az, hogy Moszkva egy nem hivatalos fedésben működő összekötőt használt – hanem úgynevezett illegális hírszerzőt, az orosz hírszerzés elit alakulatának tagját –, azt mutatja, hogy a Kreml nagyra becsülte a beépített emberét Lisszabonban.

Hogyan érinti ez Budapestet?

Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A legutóbbi lebukás 2008-ban történt, egy észt biztonsági tisztviselő esetében. Moszkva az utóbbi évtizedben újra megerősítette a Nyugat elleni hírszerzését, amely gyakran már a hidegháború szintjét éri el napjainkra. Ezért tavaly a NATO arra szólította fel az oroszokat, hogy a brüsszeli NATO központhoz rendelt képviseletük létszámát jelentősen csökkentsék, mert annyi volt köztük a kém, akik a NATO titkok ellopására specializálódtak.

A Nyugat és a Kelet közötti kémháború tehát folytatódik és az ex-KGB tiszt Putyin vezetése alatt a megerősített hírszerzés a Kreml kül- és biztonságpolitikájának az egyik kulcsa. A kiéleződő feszültség és a növekvő bizalmatlanság ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik. Tavaly kinevezett biztonságpolitikai főtanácsadói negyed századdal a rendszerváltás után is a szovjet korszakban gyökerező, úgynevezett Láthatatlan Légió emblematikus alakjai.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG