<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NATO elhárításának nagy hal úszott a hálójába, ráadásul a portugál kém orosz összekötőjét is sikerült letartóztatni. Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A kiéleződő feszültség ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik.

Május 21-én a portugál elhárítás és az olasz rendőrség egy közös akció keretében letartóztatott egy oroszoknak kémkedő portugál kettős ügynököt Rómában, amint éppen dokumentumokat adott át egy orosz összekötőnek. Frederico Carvalhão Gil a portugál hírszerzés munkatársa a terrorelhárítási és belbiztonsági vonalon dolgozott, miközben az orosz titkosszolgálatnak is kémkedett Carvalhãot azzal gyanúsítják, hogy "érzékeny információkat" adott el a NATO-val és az EU-val kapcsolatban az orosz hírszerzésnek.

Bár Portugáliát csak erős túlzással lehetne a globális kémjátszma komoly játékosának tekinteni, az ország a NATO tagja annak 1949-es alapítása óta. Lisszabon tehát teljes értékű tagja a Nyugat titkosszolgálati hálózatának. Ha tehát egy Carvalhão típusú beépített embert talál az elhárítás a NATO biztonsági szervezetében, az az egész szövetség számára egy komoly biztonsági csapás.

Hogyan szervezte be Moszkva a portugál hírszerzőt?

A portugál sajtó beszámolója szerint az 57 éves Carvalhão az 1980-as évek végén csatlakozott a portugál hírszerzéshez (Serviço de Informações de Segurança, rövidítve SIS), ahol az utóbbi időben már területi igazgatói pozícióba jutott. A lebukott kém eredetileg filozófia szakon végzett, munkatársai igazi értelmiségiként tartották számon. A portugál elhárítás már egy ideje sejtette, hogy tégla van a sorai között és 2014-ben megkezdődött a titkos hajsza a feltételezett kettős ügynök után.

A CIA és más partner-szervezetek segítségével a gyanúsítottak egy listáját állították össze. Ezen a listán Carvalhão prominens helyet foglalt el, nem kis részben amiatt, mert nyíltan rajongott a Kelet-Európáért és ezt a Facebook oldalán is nyilvánosságra hozta:

Carvalhão beszámol 2007-es kijevi magánútjáról a Facebook-os barátainak

Rajongásának tárgyai voltak a kelet-európai hölgyek is. A beszámolók egy grúz hölgyről tudnak, akit feltételezhetően az orosz hírszerzés használt csalinak Carvalhão beszervezésére. A portugál sajtó tudni véli azt is, hogy a lebukott kém minden egyes titkos dokumentumért 3 millió forintot kért. Ha pedig az oroszok hajlandók voltak ilyen magas összeget kifizetni egy-egy anyagért, akkor az arra mutat, hogy komoly anyagokat juttatott a Kreml kezére a portugál. Carvalhão túl volt egy váláson, ez pedig mind pénzügyileg, mind pszichikailag sérülékennyé tetté. Ugyanúgy, mint a híres amerikai kettős-ügynök, Aldrich Ames esetében, aki 1985-ben állt részben a Kreml szolgálatába és küldött a bitófára számos olyan oroszt, akik a Nyugatnak is dolgoztak.

Káncz Csaba
hirdetés

Carvalhão római tettenérésének érdekessége, hogy az orosz összekötőjének nem volt diplomáciai mentessége, így tehát a hatóságok őt is őrizetbe vették. Holott ha a római orosz nagykövetség egyik diplomatája intézte volna a dokumentumok átadását, akkor ez nem fordulhatott volna elő. Az, hogy Moszkva egy nem hivatalos fedésben működő összekötőt használt – hanem úgynevezett illegális hírszerzőt, az orosz hírszerzés elit alakulatának tagját –, azt mutatja, hogy a Kreml nagyra becsülte a beépített emberét Lisszabonban.

Hogyan érinti ez Budapestet?

Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A legutóbbi lebukás 2008-ban történt, egy észt biztonsági tisztviselő esetében. Moszkva az utóbbi évtizedben újra megerősítette a Nyugat elleni hírszerzését, amely gyakran már a hidegháború szintjét éri el napjainkra. Ezért tavaly a NATO arra szólította fel az oroszokat, hogy a brüsszeli NATO központhoz rendelt képviseletük létszámát jelentősen csökkentsék, mert annyi volt köztük a kém, akik a NATO titkok ellopására specializálódtak.

A Nyugat és a Kelet közötti kémháború tehát folytatódik és az ex-KGB tiszt Putyin vezetése alatt a megerősített hírszerzés a Kreml kül- és biztonságpolitikájának az egyik kulcsa. A kiéleződő feszültség és a növekvő bizalmatlanság ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik. Tavaly kinevezett biztonságpolitikai főtanácsadói negyed századdal a rendszerváltás után is a szovjet korszakban gyökerező, úgynevezett Láthatatlan Légió emblematikus alakjai.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló