<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Körlevél terjed az interneten, amelyben azzal riogatják a magyar nyugdíjasokat, hogy majd mi fizethetjük „egy férfi négy feleségtől született húsz gyermekének” iskoláztatását, egészségügyi ellátását. Csakhogy ez lódítás, a muzulmán családokban messze nincs ennyi gyermek, ráadásul a többnejűség sem divat már.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

Azzal ijesztgette pár hónapja egy gyakran szélsőséges jobboldali lapnak adott interjúban egy kopt (egyiptomi típusú keresztény) pap a magyar lakosságot, hogy „egy férfi négy feleségtől született húsz gyermekének” iskoláztatását, egészségügyi ellátását, és a többit kell majd fizetnie a magyar államnak.

"Akik megérkeztek, már bőven elegen vannak. Számoljon utána, mennyibe kerül az államnak, ha valakinek négy felesége van, és mindegyiktől születik öt gyereke, a kormány mindannyiuknak fizeti az iskoláztatást, egészségügyi ellátást. Azután átveszik a magyarok helyét.”

Az az öt, az inkább 2,2

Ezzel több gond is van. Az egyik, hogy a menekültek, mint tudjuk, fejvesztve menekültek el Magyarországról is, és azóta sincs kedvük visszatérni. A másik, hogy a különböző közel-keleti és észak-afrikai muzulmán országokban jóval magasabb ugyan az egy nőre jutó gyermekek száma, mint Európában, de távolról sem ennyire.

Szíriában 3,0, Irakban 4,0, Törökországban – amelynek most vízummentességet terveznek adni – mindössze 2,0 az egy nőre jutó gyermekek átlagos száma. Ráadásul a korábban Európába költöző muszlim származásúak között idővel csökken a gyerekszám, átlagosan 2,2-re. Erről itt írtunk részletesebben: Termékenység, elmuzulmánosodás, elkurdosodás… hol az igazság?

Alig van már poligám

A másik probléma a főleg nyugdíjasok körében terjedő szöveggel, hogy a többnejűség mára eléggé kiment a divatból. A Korán ugyan lehetővé teszi, hogy négy felesége is lehessen egy férfinek, de előírja, hogy mindegyiket egyenlően el kell látni.

Ez anyagilag akkora megterhelés, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak, még de kettő nejet sem. Sok helyütt említik azt is, hogy a többnejűség ma már egyszerűen maradi, régies dolognak számít és a legtöbb muszlim sem támogatja.

Különböző statisztikák szerint 1-3, egy másik forrásban „öt százalék alatti” arányt említenek arra, mekkora is a poligám muszlim családok aránya. Országoktól, régióktól függően különbözőek az értékek. Törökországban és Tunéziában például teljesen be van tiltva. Gazdagabb országokban, mint Kuvait (ahol az aránya tíz százalék) vagy Szaúd-Arábia, gyakoribb, de Jemen elmaradottabb falvaiban is.

Ateisták és integráltak

A többnejűséget azonban több helyen még korlátozzák is. Szíriában 1953-tól szigorították a feltételeket, egyrészt a korábbi feleségnek is bele kell egyezni az újabb házasságba, másrészt a bírónál is külön engedélyt kell rá kérni. (Az egyes országokról részletesen itt lehet olvasni angolul, vagy pedig itt>>>.)

„A muszlim migránsok nem integrálhatók ateista társadalmakba” – mondta még a kopt pap. Német tapasztalatok szerint azonban a korábbi muszlim migránsok mintegy tíz százalékának vannak komolyabb integrációs problémái, így ez az állítás sem igaz. (Erről pedig itt írtunk korábban.) Ráadásul ma már az Európába emigrált, de a Törökország nyugati területein élő muszlimok között is sok ateistát tartanak nyilván.

Húsz gyerek? Hol?

Egyébként a nyugdíjas vagy más olvasó hihetne a saját szemének is: nyáron és ősszel rengeteg fotó, riport, felvétel jelent meg a sajtóban a menekültekről. Húsz gyerekes családra azonban egyre sem emlékszünk közöttük, pedig a szenzációhajhász sajtó biztosan nem hagyta volna ki a lehetőséget.

„Az emberek a nagyobb hazugságokat jobban elhiszik, mint a kicsiket. És ha elég gyakran ismételjük őket, az emberek előbb-utóbb hinni fognak bennük.” (Walter Charles Langer, Citatum.hu)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló