<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Körlevél terjed az interneten, amelyben azzal riogatják a magyar nyugdíjasokat, hogy majd mi fizethetjük „egy férfi négy feleségtől született húsz gyermekének” iskoláztatását, egészségügyi ellátását. Csakhogy ez lódítás, a muzulmán családokban messze nincs ennyi gyermek, ráadásul a többnejűség sem divat már.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

Azzal ijesztgette pár hónapja egy gyakran szélsőséges jobboldali lapnak adott interjúban egy kopt (egyiptomi típusú keresztény) pap a magyar lakosságot, hogy „egy férfi négy feleségtől született húsz gyermekének” iskoláztatását, egészségügyi ellátását, és a többit kell majd fizetnie a magyar államnak.

"Akik megérkeztek, már bőven elegen vannak. Számoljon utána, mennyibe kerül az államnak, ha valakinek négy felesége van, és mindegyiktől születik öt gyereke, a kormány mindannyiuknak fizeti az iskoláztatást, egészségügyi ellátást. Azután átveszik a magyarok helyét.”

Az az öt, az inkább 2,2

Ezzel több gond is van. Az egyik, hogy a menekültek, mint tudjuk, fejvesztve menekültek el Magyarországról is, és azóta sincs kedvük visszatérni. A másik, hogy a különböző közel-keleti és észak-afrikai muzulmán országokban jóval magasabb ugyan az egy nőre jutó gyermekek száma, mint Európában, de távolról sem ennyire.

Szíriában 3,0, Irakban 4,0, Törökországban – amelynek most vízummentességet terveznek adni – mindössze 2,0 az egy nőre jutó gyermekek átlagos száma. Ráadásul a korábban Európába költöző muszlim származásúak között idővel csökken a gyerekszám, átlagosan 2,2-re. Erről itt írtunk részletesebben: Termékenység, elmuzulmánosodás, elkurdosodás… hol az igazság?

Alig van már poligám

A másik probléma a főleg nyugdíjasok körében terjedő szöveggel, hogy a többnejűség mára eléggé kiment a divatból. A Korán ugyan lehetővé teszi, hogy négy felesége is lehessen egy férfinek, de előírja, hogy mindegyiket egyenlően el kell látni.

Ez anyagilag akkora megterhelés, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak, még de kettő nejet sem. Sok helyütt említik azt is, hogy a többnejűség ma már egyszerűen maradi, régies dolognak számít és a legtöbb muszlim sem támogatja.

Különböző statisztikák szerint 1-3, egy másik forrásban „öt százalék alatti” arányt említenek arra, mekkora is a poligám muszlim családok aránya. Országoktól, régióktól függően különbözőek az értékek. Törökországban és Tunéziában például teljesen be van tiltva. Gazdagabb országokban, mint Kuvait (ahol az aránya tíz százalék) vagy Szaúd-Arábia, gyakoribb, de Jemen elmaradottabb falvaiban is.

Ateisták és integráltak

A többnejűséget azonban több helyen még korlátozzák is. Szíriában 1953-tól szigorították a feltételeket, egyrészt a korábbi feleségnek is bele kell egyezni az újabb házasságba, másrészt a bírónál is külön engedélyt kell rá kérni. (Az egyes országokról részletesen itt lehet olvasni angolul, vagy pedig itt>>>.)

„A muszlim migránsok nem integrálhatók ateista társadalmakba” – mondta még a kopt pap. Német tapasztalatok szerint azonban a korábbi muszlim migránsok mintegy tíz százalékának vannak komolyabb integrációs problémái, így ez az állítás sem igaz. (Erről pedig itt írtunk korábban.) Ráadásul ma már az Európába emigrált, de a Törökország nyugati területein élő muszlimok között is sok ateistát tartanak nyilván.

Húsz gyerek? Hol?

Egyébként a nyugdíjas vagy más olvasó hihetne a saját szemének is: nyáron és ősszel rengeteg fotó, riport, felvétel jelent meg a sajtóban a menekültekről. Húsz gyerekes családra azonban egyre sem emlékszünk közöttük, pedig a szenzációhajhász sajtó biztosan nem hagyta volna ki a lehetőséget.

„Az emberek a nagyobb hazugságokat jobban elhiszik, mint a kicsiket. És ha elég gyakran ismételjük őket, az emberek előbb-utóbb hinni fognak bennük.” (Walter Charles Langer, Citatum.hu)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló