BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 22. 13:13

Egy bécsi ügyvéd közvetítésével csalhatták lépre ismeretlenek Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár bizalmasát, Johann Gudenust. Az ügyvéd ajánlotta be nála azt a titokzatos nőt, aki egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát. Gudenus többször is találkozott vele az ibizai megbeszélés előtt, de nem fogott gyanút. A megbízó kiléte továbbra sem ismert.

Alkohol, drog, hatalom: Gudenus (balra) és Strache az ibizai videón. Forrás: ORF/Spiegel

Bécs szívében, egy Stephansplatzhoz közeli ügyvédi irodában kezdődött az a kémsztori, amely az év eddigi legnagyobb politika botrányát és az osztrák kormánykoalíció bukását okozta, és akár az egész európai parlamenti választás kimenetelét befolyásolhatja.

Az első találkozás

Itt találkozott először Johann Gudenus, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori meghatározó alakja, egyben Heinz-Christian Strache akkori FPÖ-elnök és későbbi osztrák alkancellár közeli bizalmasa, valamint egy rejtélyes nő, aki Aljona Makarovaként, Igor Makarov orosz oligarcha unokahúgáként mutatkozott be. Jelen volt még egy bécsi ügyvéd, valamint egy Julian Thaler nevű férfi, aki egy müncheni nyomozó iroda tulajdonosának vallotta magát – a cég valóban létezik, de a név természetesen hamis volt.

A meeetinget – amelyről maga Gudenus számolt be a Die Pressének – eredetileg azért szervezték, mert a szabadságpárti politikus édesapja 2016 őszén meghalt, és a család el akarta adni a tulajdonukban lévő ingatlanok és erdők egy részét. Gudenust egy ingatlan-közvetítő barátja hozta össze a szóban forgó ügyvéddel, aki ismert egy potenciális vevőjelöltet – Aljona Makarovát.

Ibizán nyaraltok? Mi is!

Az ügyvéd azt mondta, hogy Aljona Ausztriába szeretne költözni a gyerekeivel, ezért érdeklik az ingatlanok. A találkozón bemutatta a nő lett útlevelét, valamint – igazolandó a vételi szándék komolyságát – közzétett egy olyan dokumentumot, amely azt látszott igazolni, hogy a nő már befizetett egy bizonyos összeget az ügyvéd számlájára.

Az FPÖ-s politikus ezt követően még többször találkozott a hölggyel és a magát Julian Thalernek nevező férfivel Bécsben. Egy alkalommal elhintette, hogy az idén Ibizán fognak nyaralni Strachéval. A két csalimadár azt állította, hogy véletlenül ők is épp akkor lesznek a spanyol szigeten.

Alkohol, drog, hatalom

Ami ezután történt, az már a történelem része. Strache és Gudenus 2017. július 24-én találkozott az állítólagos Aljonával egy ibizai villában. A ház ekkor már be volt kamerázva, erről azonban a szabadságpárti politikusok mit sem sejtettek.

Gudenus az osztrák lapnak azt is elárulta, hogy az alkohol mellett „illegális anyagok” is előkerültek. A hét órásra nyúlt találka során Strache és Gudenus kendőzetlen stílusban beszélt, és kormányra kerülésük esetén közbeszerzéseket ígért a nőnek, ha az cserébe segíti pártjuk választási kampányát, például megvásárolja és az oldalukra állítja a befolyásos Kronen Zeitung bulvárlapot.

A Der Standard szerint a megbeszélésen szintén jelen lévő Tajana Gudenus – a politikus  felesége – gyanút fogott, és figyelmeztette a jelenlévőket:

„Lehet hogy az egy csapda?”

Férje és Strache azonban nem hallgatott rá, és tovább folytatta a beszélgetést. Csak később derült ki, hogy az orosz oligarchának nincs is unokahúga.

Titoktartásra kötelezve

A találkozóról készült videót a készítők állítólag több személynek is felkínálták, a sajtónak (a német Süddeutsche Zeitungnak és a Spiegelnek) azonban csak idén májusban – azaz csaknem két éves késéssel – szivárogtatták ki. Ebben ismét szerepet vállalhatott az említett bécsi ügyvéd, aki egyébként már a 2015-ös bécsi helyhatósági választások előtt is megpróbált lejárató anyagot terjeszteni Strachéról.

Akkor a többi közt olyan dokumentumokat kínált megvételre osztrák pártoknak közvetítőkön keresztül, amelyek állítólag azt bizonyították, hogy a pártelnök drogozik. Később azt mondta, hogy az FPÖ egyik volt alkalmazottja bérelte fel, aki háttérbe szorítva érezte magát Strache által. A „bizonyítékok” azonban nem voltak meggyőzőek, így abból az „üzletből” nem lett semmi.

Amikor a Die Presse megkérdezte a csak M-ként aposztrofált ügyvédtől, hogy miért mutatott be a találkozón hamis útlevelet, és miért próbált ismét kompromittáló anyagot terjeszteni, azt válaszolta:

„Titoktartásra vagyok kötelezve.”

Ki volt a megbízó?

Azt továbbra sem tudjuk, hogy ezúttal ki volt a megbízó, azaz ki mozgatta a csalimadarakat, és miért ekkora késéssel (és nem a 2017 őszi parlamenti választások előtt) tárta a nyilvánosság elé a felvételt. Az osztrák sajtóban három lehetséges elkövetői kört említenek (erről részletesebben itt írtunk):

  • nyugati (amerikai) titkosszolgálatok
  • Tal Silberstein, az osztrák szociáldemokraták volt tanácsadója
  • a német Centrum a Politikai Szépségért (ZPS) nevű művészeti-politikai csoport.

Az izraeli tanácsadó azt állítja, hogy nincs köze az ügyhöz, a ZPS szintén nem vállalta magára az akciót.

Tény, hogy a nyugati titkosszolgálatok az utóbbi időben visszafogták az együttműködést az osztrák szervekkel, amelyeket egy szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl felügyelt. Attól tartottak ugyanis, hogy információk szivároghatnak ki az oroszokhoz. (A bizalomvesztésről és a magyar szálról itt írtunk.)

Szempont lehetett az is, hogy a botrány a többi jobboldali-populista, bevándorlás-ellenes pártot is gyengítheti szerte Európában. Ezt jelzi, hogy az akció kitervelői közvetlenül az európai parlamenti választások előtt robbantották ki az ügyet.

Átmeneti kormány

Az ibizai videó kiszivárgása után Strache és Gudenus minden posztjáról lemondott, a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció pedig összeomlott. Miután pedig Sebastian Kurz kancellár a belügyminiszter menesztését javasolta az államfőnek, az összes szabadságpárti miniszter bejelentette távozását. Helyüket nagyrészt szakértők vették át: Ausztriát mától egy kisebbségi néppárti kormány vezeti. Az előrehozott választásokat előreláthatólag ősszel tartják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
Makro / Külgazdaság Olaszország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket
MTI | 2020. augusztus 8. 08:10
Szeptember 7-ig.
Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
hírlevél