TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy bécsi ügyvéd közvetítésével csalhatták lépre ismeretlenek Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár bizalmasát, Johann Gudenust. Az ügyvéd ajánlotta be nála azt a titokzatos nőt, aki egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát. Gudenus többször is találkozott vele az ibizai megbeszélés előtt, de nem fogott gyanút. A megbízó kiléte továbbra sem ismert.

Alkohol, drog, hatalom: Gudenus (balra) és Strache az ibizai videón. Forrás: ORF/Spiegel

Bécs szívében, egy Stephansplatzhoz közeli ügyvédi irodában kezdődött az a kémsztori, amely az év eddigi legnagyobb politika botrányát és az osztrák kormánykoalíció bukását okozta, és akár az egész európai parlamenti választás kimenetelét befolyásolhatja.

Az első találkozás

Itt találkozott először Johann Gudenus, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori meghatározó alakja, egyben Heinz-Christian Strache akkori FPÖ-elnök és későbbi osztrák alkancellár közeli bizalmasa, valamint egy rejtélyes nő, aki Aljona Makarovaként, Igor Makarov orosz oligarcha unokahúgáként mutatkozott be. Jelen volt még egy bécsi ügyvéd, valamint egy Julian Thaler nevű férfi, aki egy müncheni nyomozó iroda tulajdonosának vallotta magát – a cég valóban létezik, de a név természetesen hamis volt.

A meeetinget – amelyről maga Gudenus számolt be a Die Pressének – eredetileg azért szervezték, mert a szabadságpárti politikus édesapja 2016 őszén meghalt, és a család el akarta adni a tulajdonukban lévő ingatlanok és erdők egy részét. Gudenust egy ingatlan-közvetítő barátja hozta össze a szóban forgó ügyvéddel, aki ismert egy potenciális vevőjelöltet – Aljona Makarovát.

Ibizán nyaraltok? Mi is!

Az ügyvéd azt mondta, hogy Aljona Ausztriába szeretne költözni a gyerekeivel, ezért érdeklik az ingatlanok. A találkozón bemutatta a nő lett útlevelét, valamint – igazolandó a vételi szándék komolyságát – közzétett egy olyan dokumentumot, amely azt látszott igazolni, hogy a nő már befizetett egy bizonyos összeget az ügyvéd számlájára.

Az FPÖ-s politikus ezt követően még többször találkozott a hölggyel és a magát Julian Thalernek nevező férfivel Bécsben. Egy alkalommal elhintette, hogy az idén Ibizán fognak nyaralni Strachéval. A két csalimadár azt állította, hogy véletlenül ők is épp akkor lesznek a spanyol szigeten.

Alkohol, drog, hatalom

Ami ezután történt, az már a történelem része. Strache és Gudenus 2017. július 24-én találkozott az állítólagos Aljonával egy ibizai villában. A ház ekkor már be volt kamerázva, erről azonban a szabadságpárti politikusok mit sem sejtettek.

Gudenus az osztrák lapnak azt is elárulta, hogy az alkohol mellett „illegális anyagok” is előkerültek. A hét órásra nyúlt találka során Strache és Gudenus kendőzetlen stílusban beszélt, és kormányra kerülésük esetén közbeszerzéseket ígért a nőnek, ha az cserébe segíti pártjuk választási kampányát, például megvásárolja és az oldalukra állítja a befolyásos Kronen Zeitung bulvárlapot.

A Der Standard szerint a megbeszélésen szintén jelen lévő Tajana Gudenus – a politikus  felesége – gyanút fogott, és figyelmeztette a jelenlévőket:

„Lehet hogy az egy csapda?”

Férje és Strache azonban nem hallgatott rá, és tovább folytatta a beszélgetést. Csak később derült ki, hogy az orosz oligarchának nincs is unokahúga.

Titoktartásra kötelezve

A találkozóról készült videót a készítők állítólag több személynek is felkínálták, a sajtónak (a német Süddeutsche Zeitungnak és a Spiegelnek) azonban csak idén májusban – azaz csaknem két éves késéssel – szivárogtatták ki. Ebben ismét szerepet vállalhatott az említett bécsi ügyvéd, aki egyébként már a 2015-ös bécsi helyhatósági választások előtt is megpróbált lejárató anyagot terjeszteni Strachéról.

Akkor a többi közt olyan dokumentumokat kínált megvételre osztrák pártoknak közvetítőkön keresztül, amelyek állítólag azt bizonyították, hogy a pártelnök drogozik. Később azt mondta, hogy az FPÖ egyik volt alkalmazottja bérelte fel, aki háttérbe szorítva érezte magát Strache által. A „bizonyítékok” azonban nem voltak meggyőzőek, így abból az „üzletből” nem lett semmi.

Amikor a Die Presse megkérdezte a csak M-ként aposztrofált ügyvédtől, hogy miért mutatott be a találkozón hamis útlevelet, és miért próbált ismét kompromittáló anyagot terjeszteni, azt válaszolta:

„Titoktartásra vagyok kötelezve.”

Ki volt a megbízó?

Azt továbbra sem tudjuk, hogy ezúttal ki volt a megbízó, azaz ki mozgatta a csalimadarakat, és miért ekkora késéssel (és nem a 2017 őszi parlamenti választások előtt) tárta a nyilvánosság elé a felvételt. Az osztrák sajtóban három lehetséges elkövetői kört említenek (erről részletesebben itt írtunk):

  • nyugati (amerikai) titkosszolgálatok
  • Tal Silberstein, az osztrák szociáldemokraták volt tanácsadója
  • a német Centrum a Politikai Szépségért (ZPS) nevű művészeti-politikai csoport.

Az izraeli tanácsadó azt állítja, hogy nincs köze az ügyhöz, a ZPS szintén nem vállalta magára az akciót.

Tény, hogy a nyugati titkosszolgálatok az utóbbi időben visszafogták az együttműködést az osztrák szervekkel, amelyeket egy szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl felügyelt. Attól tartottak ugyanis, hogy információk szivároghatnak ki az oroszokhoz. (A bizalomvesztésről és a magyar szálról itt írtunk.)

Szempont lehetett az is, hogy a botrány a többi jobboldali-populista, bevándorlás-ellenes pártot is gyengítheti szerte Európában. Ezt jelzi, hogy az akció kitervelői közvetlenül az európai parlamenti választások előtt robbantották ki az ügyet.

Átmeneti kormány

Az ibizai videó kiszivárgása után Strache és Gudenus minden posztjáról lemondott, a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció pedig összeomlott. Miután pedig Sebastian Kurz kancellár a belügyminiszter menesztését javasolta az államfőnek, az összes szabadságpárti miniszter bejelentette távozását. Helyüket nagyrészt szakértők vették át: Ausztriát mától egy kisebbségi néppárti kormány vezeti. Az előrehozott választásokat előreláthatólag ősszel tartják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél