<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lassan egyre biztosabb, hogy Donald Trump nem viccből indult el az amerikai elnökválasztáson. Kijött a kampányvideója is, kemény állításokkal.

Ahogy arról már itt is írtunk, Donald J. Trump útnak indította az első tévés kampányhirdetését, amelyben az illegális bevándorlás megállítását és az Iszlám Állam legyőzését ígéri. A New York Times részletesebben is kielemezte a videót, mi ebből válogattunk.

Mi is történik?

Azok, akik kihagynák a félperces mini akciófilmet, itt a lényeg összefoglalva: a videó kifejezetten sötét hangulatú, tengerészeti és vízi bombázásokkal, és a határon átosonó homályos figurákkal kiegészítve. Egy ponton megjelenik Hillary Clinton és Barack Obama arca is, amely nem túl finoman vált át a san bernardinói mészárlást elkövető házaspárra. Trump elmennydörgi a szokásos „I approve this message” (Ez az én üzenetem) szlogenjét, majd egy mélyhangú narrátor belevág a pánikkeltésbe, hiszen „míg a politikusok azt tettetik, hogy ez valami más, Donald Trump annak hívja, ami: radikális iszlamista terrorizmus”.

Trump egyébként tényleg komolyan gondolta, hogy kitiltja a muszlimokat az Egyesült Államokból, és a mexikói határon egy olyan kerítést építtetne, amit Mexikóval fizettetne ki. Az egész kisfilm lényege az az üzenet, hogy az amerikaiak nincsenek biztonságban.

Beletalált a témákba

Ha valaki kicsit jobban képben van Donald Trump eddigi kampányával, rögtön látszik, hogy az egész a bevándorlás miatti pánikkeltésre épül. A jelenleg legesélyesebb republikánus jelölt többször is párhuzamot vont már korábban a menekültek és a terrorizmus közt, és még a videó legtámogathatóbb célmegjelölése, avagy az Iszlám Állam gyors legyőzése és olajának megszerzése is ebből indul ki. A január eleji adatokat nézve egyébként nagyon bejön az amerikaiaknak ez az üzenet, Donald Trump jelenleg 35 ponton áll, messze vezetve a republikánus jelöltek közt.

Nem lesz ilyen

Trump korábbi beszédeihez hasonlóan a videó is a félelemre épít, de nincsen különösebben sok valóságalapja. A muszlimok ideiglenes kitiltása sem tűnik megvalósíthatónak, a durván iszlamofób ötletből már most óriási jogi vita kerekedett ki az Egyesült Államokban. A Mexikó felé építendő kerítés kifizettetése Mexikóval szintén nem megvalósítható, ráadásul a videóban látható kerítésmászó menekülteket nem is azon a határon, hanem Marokkóban vették fel.

A videó a nevetséges állítások ellenére is jócskán megérte Trumpnak és kampánystábjának, mivel óriási médiafigyelmet hozott, még ha nem is feltétlenül pozitívat. Alapvetően azonban az látszik, hogy Donald Trump képes arra, amire más jelöltek nem: le tudja csökkenteni vonzerejét 30 másodpercbe, és így még több emberhez jut el az, egyébként roppan egyszerű üzenet. A kérdés már csak az, hogy vajon tényleg naggyá teszi-e újra Amerikát?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG