3p

Franciaországban már hat napja tartanak a tiltakozások amiatt, mert egy rendőr igazoltatás közben lelőtt egy 17 éves fiút.

A tiltakozások számos esetben erőszakba, gyújtogatásba és fosztogatásba csapnak át. Az alábbi videót munkatársunk egyik hozzátartozója készítette Strasbourg belvárosában múlt pénteken.

Az látszik rajta, ahogy több, tizenévesnek tűnő fiatal kifoszt egy Lacoste-boltot: kibújnak a feltört üzlet bejáratán, majd elszaladnak, kezükben a francia divatmárka ruháival.

A rablást több járókelő is rögzítette telefonjával.

Szemtanúnk – aki társaival magánúton járt a francia-német határ közelében fekvő városban – azt is elmondta, hogy a rendőrök később üldözőbe vették a fiatalokat. Mint mondta, váratlanul érték a történések, megijedt, ezért társaival ő is elfutott a helyszínről. 

Franciaországban múlt hét kedden lőtte le egy rendőr a 17 éves, Nahel M.-t Párizs egyik külvárosában, amikor az algériai származású fiú – figyelmen kívül hagyva a hatósági felszólítást – el akart hajtani egy igazoltatás helyszínéről egy kölcsönzött Mercedessel. A rendőrt emberöléssel vádolják és őrizetbe vették.

A történtek után Franciaország-szerte zavargások törtek ki. A nagyrészt bevándorló hátterű fiatalok nem csak üzleteket fosztottak ki, hanem autókat és középületeket gyújtottak fel, valamint megtámadták Párizs egyik külvárosa polgármesterének, Vincent Jeanbrunnak a családi házát is.

A zavargók egy kocsival hajtottak neki a kerítésnek, majd felgyújtották azt. A polgármester felesége, miközben két gyermekével menekülni próbált a hátsó kerten keresztül, lábát törte. Vasárnapra virradóra pedig egy 24 éves tűzoltó életét vesztette Párizs közelében, miközben égő autókat próbált eloltani.

A francia kormány 45 ezer rendőrt mozgósított országszerte, akik eddig több mint 3000 embert vettek őrizetbe. A zavargások miatt Emmanuel Macron francia elnök idő előtt távozott a múlt heti brüsszeli EU-csúcsról, és lemondta e heti németországi látogatását.

A hétvégén már a megölt fiú nagymamája is azt kérte a tiltakozóktól, hogy hagyják abba a rombolást.

„Nem szabadna ablakokat betörniük, iskolákat és buszokat megrongálniuk. A buszokat anyák használják, az anyák járnak kint – kérlek, hagyjátok abba ezt” – mondta a BFMTV francia hírtelevíziónak.

A témában készült interjúnkat Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértővel kedd reggel olvashatják.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG