<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az amerikai államadósság-limit emelése körül valószínűleg nem ismétlődik meg az elmúlt hetekben látott politikai-költségvetési patthelyzet, tekintettel a mostani válság okozta politikai károkra és a jövő évi kongresszusi választásokra - jósolták hétvégi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport főközgazdásza, Bruce Kasman a ház által befektetési kliensek számára összeállított video-helyzetértékelésben kifejtette: az amerikai államháztartási dinamika alapján feltételezhető, hogy az Egyesült Államok ténylegesen valamikor 2014 közepén kerülhet ismét bajba az adósságfinanszírozással, és onnantól már nem nincsenek messze az őszi időközi kongresszusi választások.

Az amerikai kormány és a törvényhozás múlt héten elért megállapodása szerint jövő február 7-ig felfüggesztik a szövetségi adósságkorlátot. A limitet akkor elvileg emelni kellene új törvénnyel, de ennek híján is a pénzügyminisztérium, rendkívüli felhatalmazásokkal, e dátum után is jó ideig törlesztheti az adósságot.

Kasman szerint az Egyesült Államokat a technikai államcsőd szélére sodró mostani politikai huzavona választói reakciója és a patthelyzet idején kialakult választói hangulat arra vall, hogy az ilyen patthelyzet jövő évi újbóli kialakulásának érdemi kockázata elmúlt.

Más elemzők is így látják

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics közgazdászai szerint maradtak olyan befektetői vélemények a piacon, hogy az egész válság néhány hónap múlva úgyis megismétlődik.

A ház elemzői szerint a néhány hónapra szóló egyezség valóban csak az átfogó megoldás halogatásának tűnhet, van azonban ok annak feltételezésére, hogy a most lezárult válság nem fog feltétlenül megismétlődni az elért megállapodások határidejének lejártával. A Capital Economics szakértői szerint a legfőbb ok az a politikai kár, amelyet a káosz a republikánusoknak okozott.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - visszatekintő hétvégi elemzésében kimutatta, hogy az adósságlimit emelésének elmaradása esetére jósolt komor következmények ellenére a piaci stressz mérőszámai nem sok jelét mutatták a pániknak, vagyis a piaci szereplők nem számoltak a borúlátó forgatókönyvvel. 

A ház szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a költségvetés ügyében kibontakozó jövőbeni amerikai politikai birkózásokat is várhatóan csekély piaci kilengések kísérik majd, és az árfolyamokat továbbra is a reálgazdasági alapmutatók, valamint a monetáris politika fejleményei terelik.

A Moody's Anlytics elemzői szerint katasztrofális következményei lettek volna az amerikai gazdaságra nézve, ha nem sikerül időben kezelni az államadósság-limitet. A cég elemzése idézi a csoport gazdasági és fogyasztói hitelfolyamat-elemző részlegének - Moody's Economic and Consumer Credit Analytics - becslését, amely szerint ha november végéig sem jött volna létre egyezség, az 130 milliárd dollárnyi azonnali költségvetési kiadáscsökkentést tett volna szükségessé.

Recesszióba sodorta volna Amerikát

A ház szerint ez mindenképpen recesszióba sodorta volna az amerikai gazdaságot, mivel a 130 milliárd dolláros lefaragás meghaladja azt a nominális összeget, amennyivel az idei második negyedévvel zárult három egymást követő negyedév mindegyikében nőtt az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) értéke.

Ha a piacok csupán mérsékelt esélyét észlelték volna egy ekkora költségvetési sokknak, akkor a ténylegesen megfigyeltnél sokkal nagyobb mértékű eladási hullám és ehhez kapcsolódó árfolyam-volatilitás kísérte volna a politikai válságot. Márpedig a Moody's Analytics által az S&P 500 árfolyamindexre az opciós árakból levezetett VIX volatilitási index a politikai huzavona idején egyszer sem zárt a 20,3-es szint felett, ami megfelel a történelmi átlagnak - áll az elemzésben.

Makro / Külgazdaság 1700-nál több épület dőlt össze a földrengés miatt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 09:29
Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A KGB-nek dolgozott Kirill pátriárka
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:59
A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt - áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.
Makro / Külgazdaság Már a benzinkutak sem tudják felhúzni a kiskereskedelmi forgalmat
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:34
2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.
Makro / Külgazdaság Dróngyárat építene Irán Oroszországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:58
Az elmúlt órák eseményei.
Makro / Külgazdaság Erős földrengések voltak Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:36
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat - közölték a helyi hatóságok.
Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG