<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az amerikai államadósság-limit emelése körül valószínűleg nem ismétlődik meg az elmúlt hetekben látott politikai-költségvetési patthelyzet, tekintettel a mostani válság okozta politikai károkra és a jövő évi kongresszusi választásokra - jósolták hétvégi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport főközgazdásza, Bruce Kasman a ház által befektetési kliensek számára összeállított video-helyzetértékelésben kifejtette: az amerikai államháztartási dinamika alapján feltételezhető, hogy az Egyesült Államok ténylegesen valamikor 2014 közepén kerülhet ismét bajba az adósságfinanszírozással, és onnantól már nem nincsenek messze az őszi időközi kongresszusi választások.

Az amerikai kormány és a törvényhozás múlt héten elért megállapodása szerint jövő február 7-ig felfüggesztik a szövetségi adósságkorlátot. A limitet akkor elvileg emelni kellene új törvénnyel, de ennek híján is a pénzügyminisztérium, rendkívüli felhatalmazásokkal, e dátum után is jó ideig törlesztheti az adósságot.

Kasman szerint az Egyesült Államokat a technikai államcsőd szélére sodró mostani politikai huzavona választói reakciója és a patthelyzet idején kialakult választói hangulat arra vall, hogy az ilyen patthelyzet jövő évi újbóli kialakulásának érdemi kockázata elmúlt.

Más elemzők is így látják

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics közgazdászai szerint maradtak olyan befektetői vélemények a piacon, hogy az egész válság néhány hónap múlva úgyis megismétlődik.

A ház elemzői szerint a néhány hónapra szóló egyezség valóban csak az átfogó megoldás halogatásának tűnhet, van azonban ok annak feltételezésére, hogy a most lezárult válság nem fog feltétlenül megismétlődni az elért megállapodások határidejének lejártával. A Capital Economics szakértői szerint a legfőbb ok az a politikai kár, amelyet a káosz a republikánusoknak okozott.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - visszatekintő hétvégi elemzésében kimutatta, hogy az adósságlimit emelésének elmaradása esetére jósolt komor következmények ellenére a piaci stressz mérőszámai nem sok jelét mutatták a pániknak, vagyis a piaci szereplők nem számoltak a borúlátó forgatókönyvvel. 

A ház szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a költségvetés ügyében kibontakozó jövőbeni amerikai politikai birkózásokat is várhatóan csekély piaci kilengések kísérik majd, és az árfolyamokat továbbra is a reálgazdasági alapmutatók, valamint a monetáris politika fejleményei terelik.

A Moody's Anlytics elemzői szerint katasztrofális következményei lettek volna az amerikai gazdaságra nézve, ha nem sikerül időben kezelni az államadósság-limitet. A cég elemzése idézi a csoport gazdasági és fogyasztói hitelfolyamat-elemző részlegének - Moody's Economic and Consumer Credit Analytics - becslését, amely szerint ha november végéig sem jött volna létre egyezség, az 130 milliárd dollárnyi azonnali költségvetési kiadáscsökkentést tett volna szükségessé.

Recesszióba sodorta volna Amerikát

A ház szerint ez mindenképpen recesszióba sodorta volna az amerikai gazdaságot, mivel a 130 milliárd dolláros lefaragás meghaladja azt a nominális összeget, amennyivel az idei második negyedévvel zárult három egymást követő negyedév mindegyikében nőtt az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) értéke.

Ha a piacok csupán mérsékelt esélyét észlelték volna egy ekkora költségvetési sokknak, akkor a ténylegesen megfigyeltnél sokkal nagyobb mértékű eladási hullám és ehhez kapcsolódó árfolyam-volatilitás kísérte volna a politikai válságot. Márpedig a Moody's Analytics által az S&P 500 árfolyamindexre az opciós árakból levezetett VIX volatilitási index a politikai huzavona idején egyszer sem zárt a 20,3-es szint felett, ami megfelel a történelmi átlagnak - áll az elemzésben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG