1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fellegi Tamás a hét közepén Washingtonban folytatja az informális megbeszéléseket az IMF illetékeseivel, egyúttal csütörtökön részt vesz az Egyesült Államok fővárosában egy konferencián, amelyen áttekintik a magyar gazdaság és belpolitika egyes fontos kérdéseit. Fellegi többek között Bokros Lajossal és Szapáry Györggyel cserél eszmét.

Bokrost is az asztalhoz ültetik

A múlt héten szerdán a miniszter sajtóirodája azt közölte a Dow Jones hírügynökséggel, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter ezen a héten informális megbeszéléseket tart a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel Washingtonban. Az akkori közlemény szerint a megbeszélések célja, hogy előmozdítsa a Magyarországgal kötendő lehetséges készenléti hitelmegállapodásról szóló hivatalos tárgyalások megkezdésének előkészületeit.

Fellegi Tamás a német Marshall Alap meghívására részt vesz a Transatlantic Academy által szervezett, a magyarországi kilátásokról szóló panelbeszélgetésen. A miniszter előadást tart közgazdászoknak és elemzőknek az American Enterprise Institute által szervezett eseményen, valamint banki vezetőkkel is találkozik.

A washingtoni Transatlatic Academy honlapján már közzétették a Magyarországról szóló tematikus panelbeszélgetések programját. A csütörtökre tervezett kerekasztal-beszélgetésekről kiadott tájékoztató szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Bokros Lajos EP-képviselővel és Szapáry György washingtoni magyar nagykövettel vitatja meg Magyarország gazdasági helyzetét.

Ugyancsak ezen az eszmecserén az alkotmányos rendszerről vitatkozik majd Halmai Gábor alkotmányjogász és Szájer József fideszes EP-képviselő, a beszélgetésen részt vesz Jakab András, a heidelbergi Max Planck Intézetből és Kim Lane Scheppele a Princeton Egyetemről.

Még el sem kezdődtek a tárgyalások

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter egy ez év március 8-i, budapesti konferencián úgy érvelt: Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás, nincs "B" terv. Kiemelte: a kormány a hivatalos EU/IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon.

A tárca nélküli miniszter ez év március közepén már látogatást tett Washingtonban, ahol a megbeszéléseket követően az MTI-nek elmondta: közeledett Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap álláspontja abban, hogy az egyeztetés fókuszában a gazdasági-pénzügyi kérdéseknek kell állniuk.

A nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter akkor az IMF-nél Reza Moghadammal, az IMF európai főosztályának igazgatójával, Willy Kiekens-szel, az IMF igazgatótanácsának tagjával és Christoph Rosenberggel, az IMF magyarországi tárgyalódelegációjának vezetőjével találkozott. Az egyeztetés arról folyt, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet majd elkezdeni a tárgyalásokat az elővigyázatossági hitel-megállapodásról.

Brüsszelben már olvasgatják a magyar válaszokat

A korábbiaknál biztatóbban nyilatkozott hétfőn az Európai Bizottság a hiteltárgyalások megkezdésének esélyeiről, alig pár nappal azt követően, hogy a magyar kormány a korábban indult kötelezettségszegési eljárások és más vizsgálatok keretében határidőn belül megküldte hivatalos válaszait Brüsszelnek. „A lehető legrövidebb határidőn belül értékelni fogjuk a válaszokat, miközben az alaposságról sem feledkezünk meg. Olyan gyors tempóban dolgozunk, ahogy csak lehet, és reméljük, hogy létrejönnek a feltételek a (hitel)tárgyalások megkezdéséhez” – jelentette ki a BruxInfo érdeklődésére Pia Ahrenkilde-Hansen, José Manuel Barroso bizottsági elnök szóvivője.

A két kötelezettségszegési eljárás a második szakaszban van, amikor az Európai Bizottság már nem csupán hivatalos értesítést küldött Magyarországnak az eljárás megindításáról - az január 17-én történt meg -, hanem úgynevezett indoklással ellátott véleménnyel támasztotta azt alá. Az említett témákban az Európai Bizottság - az ügyek sürgető voltára hivatkozva - március 7-én egy hónapot adott Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal. A magyar hatóságok tehát bő egy héttel a határidő letelte előtt elküldték a válaszokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG