Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már tavaly is jelentősen nőtt a terrorista cselekmények és az annak gyanújával őrizetbe vett személyek száma, de jelentős részük nem muzulmán, hanem nacionalista, szeparatista indíttatású volt – derül ki az Europol nemzetközi bűnüldözési szervezet jelentéséből. A statisztikákat leginkább a spanyol rebellisek rontják.
Az ETA elleni tüntetés Spanyolországban, Bilbao - fotó: Wikimedia Commons

Tavaly 774-re nőtt a terrorizmus gyanújával őrizetbe vett személyek száma az előző évi 535-ről, ez 45 százalékos növekedés – derül ki az európai bűnüldözési szervezet, az Europol jelentéséből, amely nem csak Európára vonatkozik. Az elkövetett cselekmények száma pedig 152-ről 199-re, 31 százalékkal nőtt. A korábbi években viszont csökkenő tendencia érvényesült.

Az idei párizsi terrorcselekmény súlyossága miatt nyilván fel fogja borítani ezeket a statisztikákat, de azért érdekesek. A jó hír, hogy egyetlen támadást sem jeleztek ABC (CBRN), azaz atom-, biológiai, nukleáris, illetve kémiai fegyverekkel. Az egyik rossz hír, hogy „a terroristák interneten történő kommunikációja folyamatosan változik az új és új technológiák megjelenésének hatására”, tehát, a terroristák folyamatosan haladnak a korral.

Nyughatatlan spanyolok

Az egyik leginkább jellemző terrorizmus a szeparatista típusú volt, ebben Spanyolország járt az élen (baszkok és galíciaiak – ETA és RG), az ilyen esetek 90 százalékát itt regisztrálták – írja a jelentés. Ez 148 letartóztatást és 18 megvalósult támadást jelent. A vallási indíttatású terroristák száma is erősen nőtt, az emiatt lecsukott személyek száma 216-ról 395-re emelkedett.

A Törökországban terrorista szervezetnek tartott, és nap mint nap fegyveresen üldözött PKK kurd szervezetről a jelentés azt írja, hogy egyetlen cselekményt sem követett el tavaly Európában, de továbbra is jelen van az Európában élő kurd népesség soraiban.

Szélsőséges baloldaliak

A baloldali szélsőséges és anarchista cselekmények és letartóztatások száma jelentősen visszaesett tavaly, 54-re, illetve 13-ra, ennek nagy részét is Spanyolország produkálta. Szélsőjobboldali terroristákból 34-et tartóztattak le, megvalósult cselekményről viszont nem számoltak be. Ennek ellenére a jelentés aggasztónak tartja a rejtett szélsőjobboldali terrorizmus létét és azt, hogy megfigyelések szerint a szélsőjobbos terroristák az utóbbi időben fegyverekhez jutottak.

Belgák és franciák

Az iszlám és az izraelita vallás elleni indíttatású támadások a jelentés szerint aggasztóan megszaporodtak tavaly, de erről konkrét számokat nem közölnek. Sajnos azt sem, hogy mennyi volt az iszlám melletti indíttatású terrorügyek száma. A 395, vallási indíttatású terrorizmus miatti letartóztatásból mindenesetre nagyon sok, 188, illetve 71 Franciaországra és Belgiumra esett, ahol magas a muzulmán lakosság aránya.

A 99, vallási indíttatásúnak minősített elkövetésből pedig 33, illetve 35 jutott e két országra. Az is a jelentés hibája, hogy a halálos áldozatok számát nem közli, és erős a gyanúnk, hogy sok háborús, polgárháborús ország kimaradt belőle.

(Forrás: Europol)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Küszöbön áll a brit és az orosz vakcina magyar felhasználása
MTI | 2021. január 21. 19:07
Megkezdődött az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, középpontban a járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll.
Makro / Külgazdaság Lejár a nukleáris megállapodás Putyinnal: őrült kapkodás a Biden kormányzatban
Káncz Csaba | 2021. január 21. 15:34
A globális nukleáris egyensúly architektúrája napjainkra alapjaiban rendült meg. Nem véletlen, hogy Anthony Blinken külügyminiszter-jelölt keddi szenátusi meghallgatásán annyi időt szentelt a nukleáris fegyverek kérdéskörének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel az egész EU-ban engedélyeztetné a Szputnyik V vakcinát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 21. 14:46
Angela Merkel Vlagyimir Putyinnal egyezett meg arról, hogy segítik az orosz vakcina európai engedélyezését, több uniós kormányfő pedig levélben követeli a vakcinák gyorsabb jóváhagyását.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormánynál sokkal optimistább a Takarékbank
Csabai Károly | 2021. január 21. 14:13
Csaknem kétszer magasabb, 6,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a hitelintézet 2021-re, mint a Pénzügyminisztérium, ez még a Magyar Nemzeti Bank 3,5-6 százalékos előrejelzési sávjának felső értékét is meghaladja. Derűlátásukat a Takarékbank elemzői arra alapozzák, hogy az ipar és az építőipar dübörögni fog. Szerintük a többi szektor teljesítménye függ a járvány lefutásától, a vakcinák elérhetőségétől és a beoltottságtól.
Makro / Külgazdaság Jön az elektronikus halotti bizonyítvány a papíralapú mellé
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 13:05
Egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a halálozás anyakönyvezéshez szükséges adatok továbbítása 2021 februárjától. Az Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt kiállító (eHVB) rendszernek köszönhetően az anyakönyvezetők elektronikusan is megkapják majd az elhunytak eljáráshoz szükséges adatait. A járvány miatti napi halálozások miatt mindenképp időszerű az új eljárás. 
Makro / Külgazdaság A kormány megnézte, meg lehet-e támadni a Pfizer-szerződést
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 12:43
A mai Kormányinfón arról is kérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy melyik GDP-prognózisnak higgyünk.
Makro / Külgazdaság Jó viszonyt szeretne Bidennel a washingtoni magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2021. január 21. 10:14
Joe Biden beiktatásán Takács Szabolcs képviselte Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 1410 új fertőzött, 98 beteg pedig elhunyt
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 09:33
1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Az OGYÉI-engedélyezett orosz vakcina dokumentációját bárki letöltheti
Kormos Olga | 2021. január 21. 09:06
Meglepetésre úgy tűnik, hogy a napokban sokat emlegetett kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt tegnap este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét.
Makro / Külgazdaság Nem kell a kormány pénze a Lánchíd felújításának elkezdéséhez
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 08:36
Akkor is megkezdheti a Lánchíd felújítását a főváros, ha nincs megállapodás a kormánnyal.
Friss
hírlevél