<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Már tavaly is jelentősen nőtt a terrorista cselekmények és az annak gyanújával őrizetbe vett személyek száma, de jelentős részük nem muzulmán, hanem nacionalista, szeparatista indíttatású volt – derül ki az Europol nemzetközi bűnüldözési szervezet jelentéséből. A statisztikákat leginkább a spanyol rebellisek rontják.
Az ETA elleni tüntetés Spanyolországban, Bilbao - fotó: Wikimedia Commons

Tavaly 774-re nőtt a terrorizmus gyanújával őrizetbe vett személyek száma az előző évi 535-ről, ez 45 százalékos növekedés – derül ki az európai bűnüldözési szervezet, az Europol jelentéséből, amely nem csak Európára vonatkozik. Az elkövetett cselekmények száma pedig 152-ről 199-re, 31 százalékkal nőtt. A korábbi években viszont csökkenő tendencia érvényesült.

Az idei párizsi terrorcselekmény súlyossága miatt nyilván fel fogja borítani ezeket a statisztikákat, de azért érdekesek. A jó hír, hogy egyetlen támadást sem jeleztek ABC (CBRN), azaz atom-, biológiai, nukleáris, illetve kémiai fegyverekkel. Az egyik rossz hír, hogy „a terroristák interneten történő kommunikációja folyamatosan változik az új és új technológiák megjelenésének hatására”, tehát, a terroristák folyamatosan haladnak a korral.

Nyughatatlan spanyolok

Az egyik leginkább jellemző terrorizmus a szeparatista típusú volt, ebben Spanyolország járt az élen (baszkok és galíciaiak – ETA és RG), az ilyen esetek 90 százalékát itt regisztrálták – írja a jelentés. Ez 148 letartóztatást és 18 megvalósult támadást jelent. A vallási indíttatású terroristák száma is erősen nőtt, az emiatt lecsukott személyek száma 216-ról 395-re emelkedett.

A Törökországban terrorista szervezetnek tartott, és nap mint nap fegyveresen üldözött PKK kurd szervezetről a jelentés azt írja, hogy egyetlen cselekményt sem követett el tavaly Európában, de továbbra is jelen van az Európában élő kurd népesség soraiban.

Szélsőséges baloldaliak

A baloldali szélsőséges és anarchista cselekmények és letartóztatások száma jelentősen visszaesett tavaly, 54-re, illetve 13-ra, ennek nagy részét is Spanyolország produkálta. Szélsőjobboldali terroristákból 34-et tartóztattak le, megvalósult cselekményről viszont nem számoltak be. Ennek ellenére a jelentés aggasztónak tartja a rejtett szélsőjobboldali terrorizmus létét és azt, hogy megfigyelések szerint a szélsőjobbos terroristák az utóbbi időben fegyverekhez jutottak.

Belgák és franciák

Az iszlám és az izraelita vallás elleni indíttatású támadások a jelentés szerint aggasztóan megszaporodtak tavaly, de erről konkrét számokat nem közölnek. Sajnos azt sem, hogy mennyi volt az iszlám melletti indíttatású terrorügyek száma. A 395, vallási indíttatású terrorizmus miatti letartóztatásból mindenesetre nagyon sok, 188, illetve 71 Franciaországra és Belgiumra esett, ahol magas a muzulmán lakosság aránya.

A 99, vallási indíttatásúnak minősített elkövetésből pedig 33, illetve 35 jutott e két országra. Az is a jelentés hibája, hogy a halálos áldozatok számát nem közli, és erős a gyanúnk, hogy sok háborús, polgárháborús ország kimaradt belőle.

(Forrás: Europol)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos