<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Emanuelle Macron hat területen indítana reformokat.
Emmanuel Macron Fotó: EPA/Etienne Laurent

A hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás egyik favoritjának számító független jelölt, Emmnanuel Macron hat nagy területen indít el reformokat, ha államfőnek választják, ezek pedig az oktatás és a kultúra, a munka világa, a gazdasági modernizáció, a közbiztonság, a nemzetközi kapcsolatok és a közélet moralizálása. A magát "sem baloldalinak, sem jobboldalinak" valló Emmanuel Macron - aki a felmérések szerint a második helyen juthat be az elnökválasztás május 7-i második fordulójába, ahol a jelenlegi állás szerint le is győzheti Marine Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökét - csütörtökön mutatta be több mint háromszáz újságíró előtt mintegy harmincoldalas választási programját.

Alig nyúlna a nyugdíjakhoz

A program nagyrészt Macronnak az októberben megkezdett választási kampányában már bejelentett gazdasági és társadalompolitikai javaslatait foglalja össze, egyebek mellett a munkanélküli segélyezési rendszer átalakításával és kiterjesztésével a vállalkozókra, az oktatási programok jobb állami szerepvállalásával, a nyugdíjrendszerek fokozatos harmonizálásával (amellyel egyszer már 1995-ben Alain Juppé akkor kormányfő megpróbálkozott, de a kísérlet elbukott), valamint az úgynevezett kötelező lakhatási adó eltörlésével. Macron konzervatív riválisával, Francois Fillonnal ellentétben a nyugdíjkorhatáron és a nyugdíjak összegén nem változtatna, de a legalacsonyabb nyugdíjakat havonta 100 euróval megemelné.

A majdnem egyórás sajtótájékoztató célja elsősorban az volt, hogy eloszlassa a francia sajtóban kialakult képet Macronról, miszerint nincs kidolgozott választási programja.

Nekiment Fillonnak

"Meg fogjuk tiltani a parlamenti képviselőknek, hogy a családtagjaikat vagy ismerőseiket alkalmazzák, hogy véget vessünk a nepotizmusnak" - mondta a szocialista kormány korábbi gazdasági minisztere a sajtótájékoztató előtt a Le Parisien című fővárosi napilapban csütörtökön megjelent interjúban.

A közélet moralizálása és azon belül is a képviselőknek járó juttatások és költségtérítések átláthatóbbá tétele lett az elnökválasztási kampány egyik fő témája, miután Fillon ellen ügyészségi vizsgálat indult, amiért feltételezhetően fiktív módon alkalmazta asszisztensként a feleségét 2002-ig, amikor képviselő volt, majd két nagyobb gyerekét, Marie-t és Charles-t, akik diákkorukban - 2005 és 2007 között - hivatalosan a szenátusban dolgoztak az apjuk mellett. A család így közel egymillió euró jövedelmet kapott a francia parlamenttől.

"Egyáltalán nem ellenzem a családi alkalmazásokat, ha saját pénzből fizetjük őket. De amikor közpénzről van szó, nem vehetünk fel hozzátartozókat" - hangsúlyozta a centrista elnökjelölt.

A közoktatásban 5 ezer új munkahelyet ígér Emmanuel Macron, miközben a közszférában 120 ezer munkahelyet megszüntetne. A hátrányos helyzetű negyedekben, azaz elsősorban a külvárosokban munkát vállaló tanároknak évi 3 ezer eurós bónuszt adna a centrista jelölt, s ugyanitt a munkáltatók is többletjuttatást kapnának a munkanélküliség csökkentése érdekében, mégpedig minden ott lakó alkalmazása után 15 ezer eurót. Macron környezte jelezte: tudatosan vállalják "a pozitív diszkriminációt" az elsősorban bevándorlók lakta negyedek felzárkóztatására.

Akár még sikerülhet is

A francia sajtó által egyértelműen szociálliberálisnak minősített programmal Macron nem titkolt célja a francia társadalomból és a munkaerőpiacról eltávolítani azokat az akadályokat, amelyek nehezítik a mobilizációt, s amelyek miatt az emberek nehezen váltanak munkát vagy lakhelyet. Ugyanakkor a közel tízszázalékos munkanélküliség csökkentése érdekében, a rugalmasság bevezetésével Macron arra is ügyelni akar, hogy a munka és jövedelem nélkül maradottak is védelmet kapjanak az államtól.

Az Ifop közvélemény-kutató intézet szerdán megjelent felmérése szerint Emmanuel Macron támogatottsága fokozatosan emelkedik, s a választók 24 százaléka szavazna rá, ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját. Marine Le Pen továbbra is az első helyen áll 25 százalékkal, de a héten egy kicsit visszaesett, míg Francois Fillon 21 százalékkal a harmadik. Negyedik helyen, 14 százalékkal Benoit Hamon, a Szocialista Párt megválasztott jelöltje áll, míg a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 11 százalékot kapna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló