<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Izrael erőteljesen szerzett érvényt Szíriában azon törekvésének, hogy a Forradalmi Gárda ne tudja konszolidálni párhuzamos biztonsági struktúráját a megrendült országban. Az Irán és Izrael között folyó konfliktust Tel-Aviv most kiterjeszti Teherán szövetségeseire Jemenben és Irakban. Káncz Csaba jegyzete.
Izraeli harci járművek az Izraelt és Szíriát elválasztó határsávon, a Golán-fennsík izraeli részén 2019. augusztus 25-én. Az éjszaka folyam izraeli harci gépek csapást mértek az észak-izraeli dróntámadásra készülő, Damaszkusz mellett állomásozó irán Forradalmi Gárda külföldi hadműveletekre szakosodott egységére. (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Izrael és Irán között már évek folyik hadüzenet nélküli küzdelem a szürke biztonsági zónában. Közel-keleti lapok tavaly januárban számoltak be arról az értesülésről, miszerint az amerikai titkosszolgálatok zöld lámpát adtak Izraelnek ahhoz, hogy merényletet hajtsanak végre egy vezető iráni tábornok ellen. A célkeresztbe került személy Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ (Jeruzsálem neve arabul) különleges egység parancsnoka. Az esetleges merényletet Teherán teljes joggal tekintené háborús cselekménynek, amely már hadüzenettel járna. Négy éve Izrael már közel került ahhoz, hogy kivégezze Szulejmánit Damaszkusz közelében, de akkor még az Obama által vezetett Fehér Ház ennek keresztbe tett.

Moszkva hallgat

Az elmúlt időszakban Izrael erőteljesen szerzett érvényt Szíriában azon törekvésének, hogy a Forradalmi Gárda ne tudja konszolidálni párhuzamos biztonsági struktúráját a megrendült országban. Gadi Eizenknot korábbi vezérkari főnök szerint Izrael az elmúlt pár évben 1000 légitámadást intézett iráni célpontok ellen Szíriában. S noha a Kreml kritizálta az iráni- és Hezbollah célok elleni légicsapásokat, a gyakorlatban nem sokat tett, hogy ezeket megakadályozza.

Sőt, a jelek szerint Izrael előzetesen értesíti az orosz csapatokat a támadások előtt és gondoskodik róla, hogy az orosz személyzetben és infrastruktúrában ne essen kár - cserébe Moszkva nem akadályozza meg ezen légicsapásokat.Az mind Moszkvát, mind Tel-Avivot zavarja már, hogy Teherán megszerezte első kikötőjét Szírában a Földközi-tenger partján és a jelek szerint azt katonai célokra is fel akarja használni.

Támadás az iráni szövetségesek ellen

Káncz Csaba

Az utóbbi napokban aztán komoly eszkalációról érkeztek hírek, amelyek szerint az Irán és Izrael között folyó konfliktust Tel-Aviv kiterjeszti Teherán szövetségeseire Jemenben és Irakban. Források szerint a Moszad és az izraeli katonai hírszerzés követni kezdte az iráni szállítóhajókat a huszi lázadókhoz és ezek megtámadását tervezi. Jelentések szerint ezek a konfliktusok egyre inkább összefonódnak, hiszen például Irán ugyanazon Quasif-típusú drónokat szállítja a huszi lázadóknak, mint amellyel múlt csütörtökön támadást akart intézni Izrael ellen szír területről.

Irán az utóbbi időben komoly fejlesztéseket hajtott végre drón-képességeit tekintve. A Forradalmi Gárda az iráni média szerint drón támadást hajtott végre a múlt hónapban kurd disszidensek ellen. A Wall Street Journal szerint pedig az Irán által támogatott síita egységek Irakból intéztek drón támadást májusban szaúdi olajlétesítmények ellen.

A napokban amerikai hivatalnokok erősítették meg, hogy múlt hónapban Izrael legalább három légitámadást hajtott végre az Irán-barát síita egységek ellen Irakban.Nyugati források szerint ezekkel a csapásokkal mind Moszkva, mind Washington egyetért, hiszen az iraki miniszterelnök politikailag túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon az iráni behatolásnak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG