BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. február 7. 08:45

Az elnökválasztási versenyt vezető jelölt hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak. A helyi szakértők szerint Zelenszkij egy stróman, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló, Izraelbe menekült dollármilliárdos. Ez pedig nyugtalanságot kelthet az országban rendkívül befolyásos szélsőjobboldali milíciák körében.

Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

Nagy keleti szomszédunk már választási lázban ég, hiszen március 31-én elnökválasztást tartanak (és egy második fordulót három héttel később, ha egyik jelölt sem ér el 50 százalékot). Ukrajnában az elnöknek komoly hatáskörei vannak, hiszen ő nevezi ki az erőszakszervezetek vezetőt, akárcsak a külügy- és védelmi minisztert is. Nem kis figyelmet keltett tehát Kijevben az a hír, hogy két friss felmérés szerint is egy 41 éves humorista-színész, Volodimir Zelenszkij vette át a vezetést az elnökjelölti versenyben.

Zelenszkij és Putyin

A közvéleménykutatások megerősítik, hogy Zelenszkij messze vezet a bizonytalan szavazóknál, akik semmifajta pozitívumot nem látnak a leszerepelt politikai osztály jelöltjeiben. Ide tartozik mindenelőtt Petro Porosenko elnök (aki a kanadai külügyminiszter támogatását tudja felmutatni kampányában) és a börtönt is megjárt Julia Tyimosenko (aki a NATO volt főtitkárának biztató szavaival parádézik). Tyimosenkót 2011-től töltött két és fél évet rács mögött, mert a vád szerint miniszterelnökként Kijev számára előnytelen gázszerződést kötött Moszkvával.

Zelenszkij múlt héten hozta nyilvánosságra választási programját, amely szerint megválasztása esetén népszavazást kezdeményezne Ukrajna NATO-csatlakozásáról.  A program ígéretet tesz arra is, hogy az ukrán elhárítást (SBU) leveszik a gazdasági bűncselekmények nyomozásáról. Zelenszkij egy egyszeri „nulla százalékos adót” ígér azon üzletembereknek, akik teljeskörűen bevallják jövedelmüket. Korábbi nyilatkozata szerint hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak és attól sem zárkózott el, hogy a szakadárok által megszállt területek hovatartozásáról népszavazást tartsanak.

Az izraeli kapcsolat

Bár Zelenszkij a külső megfigyelő számára könnyen tűnhet egyfajta politikai lázadónak és a nép egyszerű gyermekének, ez azonban nem fedi a valóságot. A helyi szakértők szemében sokkal inkább számít strómannak, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló dollármilliárdos, Ihor Kolomojszkij oligarcha.

Káncz Csaba

Kolomojszkij jelenleg is vitában áll Kijevvel az ukrán PrivatBank 5 milliárd dolláros sikkasztási ügyében. Az oligarcha jelenleg Izraelben él, most is működteti az „1+1” nevű ukrán TV csatornát és humorista strómanján keresztül reméli a visszatérést egykori üzleti birodalmának élére.

Zelenszkijnek személyesen is van vaj a fején. Bár korábban azt állította, hogy minden orosz üzleti szálat megszakított a Krím bekebelezése után, a napokban be kellett vallania, hogy továbbra is részesedése van a Green Films nevű orosz filmvállalatban.

Zelenszkij előretörése nyugtalanságot kelthet Ukrajna befolyásos szélső-jobboldali köreiben, lévén, hogy zsidó származású és korábban élesen támadta vicceiben az ukrán nacionalizmust.  Márpedig az országban rendkívül befolyásosak a szélsőjobboldali milíciák, amelyek sokat tettek a függetlenségi harcokban, de napjainkra szinte érinthetetlenekké váltak - ahogy ez hasonló szervezetekkel szintén bekövetkezett Libériában és Afganisztánban.

A kárpátaljai magyarság a legnagyobb mértékben Petro Porosenkót utasítja el: tízből kilenc megkérdezett semmilyen körülmények között nem hajlandó rá szavazni. A jelenlegi elnök ilyen brutális mértékű elutasítása azzal magyarázható, hogy a 2014-es választások alkalmával a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel megkötött megállapodásából semmit sem teljesített, helyette minden korábbinál durvább kisebbségellenes lépések fémjelzik elnöki munkáját. Zelenszkij népszerűsége viszont egyre szembetűnőbb a kárpátaljai magyarság körében.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél