BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. február 7. 08:45

Az elnökválasztási versenyt vezető jelölt hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak. A helyi szakértők szerint Zelenszkij egy stróman, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló, Izraelbe menekült dollármilliárdos. Ez pedig nyugtalanságot kelthet az országban rendkívül befolyásos szélsőjobboldali milíciák körében.

Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

Nagy keleti szomszédunk már választási lázban ég, hiszen március 31-én elnökválasztást tartanak (és egy második fordulót három héttel később, ha egyik jelölt sem ér el 50 százalékot). Ukrajnában az elnöknek komoly hatáskörei vannak, hiszen ő nevezi ki az erőszakszervezetek vezetőt, akárcsak a külügy- és védelmi minisztert is. Nem kis figyelmet keltett tehát Kijevben az a hír, hogy két friss felmérés szerint is egy 41 éves humorista-színész, Volodimir Zelenszkij vette át a vezetést az elnökjelölti versenyben.

Zelenszkij és Putyin

A közvéleménykutatások megerősítik, hogy Zelenszkij messze vezet a bizonytalan szavazóknál, akik semmifajta pozitívumot nem látnak a leszerepelt politikai osztály jelöltjeiben. Ide tartozik mindenelőtt Petro Porosenko elnök (aki a kanadai külügyminiszter támogatását tudja felmutatni kampányában) és a börtönt is megjárt Julia Tyimosenko (aki a NATO volt főtitkárának biztató szavaival parádézik). Tyimosenkót 2011-től töltött két és fél évet rács mögött, mert a vád szerint miniszterelnökként Kijev számára előnytelen gázszerződést kötött Moszkvával.

Zelenszkij múlt héten hozta nyilvánosságra választási programját, amely szerint megválasztása esetén népszavazást kezdeményezne Ukrajna NATO-csatlakozásáról.  A program ígéretet tesz arra is, hogy az ukrán elhárítást (SBU) leveszik a gazdasági bűncselekmények nyomozásáról. Zelenszkij egy egyszeri „nulla százalékos adót” ígér azon üzletembereknek, akik teljeskörűen bevallják jövedelmüket. Korábbi nyilatkozata szerint hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak és attól sem zárkózott el, hogy a szakadárok által megszállt területek hovatartozásáról népszavazást tartsanak.

Az izraeli kapcsolat

Bár Zelenszkij a külső megfigyelő számára könnyen tűnhet egyfajta politikai lázadónak és a nép egyszerű gyermekének, ez azonban nem fedi a valóságot. A helyi szakértők szemében sokkal inkább számít strómannak, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló dollármilliárdos, Ihor Kolomojszkij oligarcha.

Káncz Csaba

Kolomojszkij jelenleg is vitában áll Kijevvel az ukrán PrivatBank 5 milliárd dolláros sikkasztási ügyében. Az oligarcha jelenleg Izraelben él, most is működteti az „1+1” nevű ukrán TV csatornát és humorista strómanján keresztül reméli a visszatérést egykori üzleti birodalmának élére.

Zelenszkijnek személyesen is van vaj a fején. Bár korábban azt állította, hogy minden orosz üzleti szálat megszakított a Krím bekebelezése után, a napokban be kellett vallania, hogy továbbra is részesedése van a Green Films nevű orosz filmvállalatban.

Zelenszkij előretörése nyugtalanságot kelthet Ukrajna befolyásos szélső-jobboldali köreiben, lévén, hogy zsidó származású és korábban élesen támadta vicceiben az ukrán nacionalizmust.  Márpedig az országban rendkívül befolyásosak a szélsőjobboldali milíciák, amelyek sokat tettek a függetlenségi harcokban, de napjainkra szinte érinthetetlenekké váltak - ahogy ez hasonló szervezetekkel szintén bekövetkezett Libériában és Afganisztánban.

A kárpátaljai magyarság a legnagyobb mértékben Petro Porosenkót utasítja el: tízből kilenc megkérdezett semmilyen körülmények között nem hajlandó rá szavazni. A jelenlegi elnök ilyen brutális mértékű elutasítása azzal magyarázható, hogy a 2014-es választások alkalmával a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel megkötött megállapodásából semmit sem teljesített, helyette minden korábbinál durvább kisebbségellenes lépések fémjelzik elnöki munkáját. Zelenszkij népszerűsége viszont egyre szembetűnőbb a kárpátaljai magyarság körében.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél