<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az elnökválasztási versenyt vezető jelölt hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak. A helyi szakértők szerint Zelenszkij egy stróman, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló, Izraelbe menekült dollármilliárdos. Ez pedig nyugtalanságot kelthet az országban rendkívül befolyásos szélsőjobboldali milíciák körében.
Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

Nagy keleti szomszédunk már választási lázban ég, hiszen március 31-én elnökválasztást tartanak (és egy második fordulót három héttel később, ha egyik jelölt sem ér el 50 százalékot). Ukrajnában az elnöknek komoly hatáskörei vannak, hiszen ő nevezi ki az erőszakszervezetek vezetőt, akárcsak a külügy- és védelmi minisztert is. Nem kis figyelmet keltett tehát Kijevben az a hír, hogy két friss felmérés szerint is egy 41 éves humorista-színész, Volodimir Zelenszkij vette át a vezetést az elnökjelölti versenyben.

Zelenszkij és Putyin

A közvéleménykutatások megerősítik, hogy Zelenszkij messze vezet a bizonytalan szavazóknál, akik semmifajta pozitívumot nem látnak a leszerepelt politikai osztály jelöltjeiben. Ide tartozik mindenelőtt Petro Porosenko elnök (aki a kanadai külügyminiszter támogatását tudja felmutatni kampányában) és a börtönt is megjárt Julia Tyimosenko (aki a NATO volt főtitkárának biztató szavaival parádézik). Tyimosenkót 2011-től töltött két és fél évet rács mögött, mert a vád szerint miniszterelnökként Kijev számára előnytelen gázszerződést kötött Moszkvával.

Zelenszkij múlt héten hozta nyilvánosságra választási programját, amely szerint megválasztása esetén népszavazást kezdeményezne Ukrajna NATO-csatlakozásáról.  A program ígéretet tesz arra is, hogy az ukrán elhárítást (SBU) leveszik a gazdasági bűncselekmények nyomozásáról. Zelenszkij egy egyszeri „nulla százalékos adót” ígér azon üzletembereknek, akik teljeskörűen bevallják jövedelmüket. Korábbi nyilatkozata szerint hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak és attól sem zárkózott el, hogy a szakadárok által megszállt területek hovatartozásáról népszavazást tartsanak.

Az izraeli kapcsolat

Bár Zelenszkij a külső megfigyelő számára könnyen tűnhet egyfajta politikai lázadónak és a nép egyszerű gyermekének, ez azonban nem fedi a valóságot. A helyi szakértők szemében sokkal inkább számít strómannak, akinek a politikai keresztapja egy jogi eljárás alatt álló dollármilliárdos, Ihor Kolomojszkij oligarcha.

Káncz Csaba

Kolomojszkij jelenleg is vitában áll Kijevvel az ukrán PrivatBank 5 milliárd dolláros sikkasztási ügyében. Az oligarcha jelenleg Izraelben él, most is működteti az „1+1” nevű ukrán TV csatornát és humorista strómanján keresztül reméli a visszatérést egykori üzleti birodalmának élére.

Zelenszkijnek személyesen is van vaj a fején. Bár korábban azt állította, hogy minden orosz üzleti szálat megszakított a Krím bekebelezése után, a napokban be kellett vallania, hogy továbbra is részesedése van a Green Films nevű orosz filmvállalatban.

Zelenszkij előretörése nyugtalanságot kelthet Ukrajna befolyásos szélső-jobboldali köreiben, lévén, hogy zsidó származású és korábban élesen támadta vicceiben az ukrán nacionalizmust.  Márpedig az országban rendkívül befolyásosak a szélsőjobboldali milíciák, amelyek sokat tettek a függetlenségi harcokban, de napjainkra szinte érinthetetlenekké váltak - ahogy ez hasonló szervezetekkel szintén bekövetkezett Libériában és Afganisztánban.

A kárpátaljai magyarság a legnagyobb mértékben Petro Porosenkót utasítja el: tízből kilenc megkérdezett semmilyen körülmények között nem hajlandó rá szavazni. A jelenlegi elnök ilyen brutális mértékű elutasítása azzal magyarázható, hogy a 2014-es választások alkalmával a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel megkötött megállapodásából semmit sem teljesített, helyette minden korábbinál durvább kisebbségellenes lépések fémjelzik elnöki munkáját. Zelenszkij népszerűsége viszont egyre szembetűnőbb a kárpátaljai magyarság körében.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos