3p
Körvonalazódik az új nagykoalíció Németországban, a felek állítólag a főbb pontokban megállapodtak, és csak a részletek kidolgozása maradt. A tárgyalásokról egy 28 oldalas dokumentum készült, amelynek főbb pontjai, eddig 13, már kiszivárogtak.
Bevándorló Angela Merkel képét mutatja a müncheni főpályaudvaron. Kép forrása: MTI

Úgy tűnik, eredményre vezetnek az újabb koalíciós tárgyalások Németországban. A kereszténydemokraták (CDU/CSU) és a szocialisták (SPD) megállapodni látszanak, erről készült is egy dokumentum. A legfrissebb kiszivárgott híreket a német sajtó, köztük a Der Spiegel Online részletesen követi.

A 28 oldalas dokumentumot a kereszténydemokraták kijelölt képviselői állítólag már egyhangúlag elfogadták, még a szocialistákon a sor. Eddig nagyjából ennyit lehet tudni:

1. Az Unió néven emlegetett CDU/CSU és az SPD vezetése gondoskodik arról, hogy az országba érkező menekültek száma az évi 180-220 ezret ne haladja meg.

2. Az úgynevezett korlátozott védelmi státuszú menekültek (a magyar terminológiában valószínűleg oltalmazottak) családtagjainak Németországba hozatalát erősen korlátozni szándékoznak. A jelenlegi felfüggesztést érvényben tartják, amíg új szabályozás nem születik, amiben havi 1000 fős korlátot vezetnek be.

3. Adóemelést már nem terveznek, a magas jövedelműek adókulcsát sem növelik, mint ahogy az SPD eredetileg szorgalmazta.

4. A törvényben előírt betegbiztosítási járulékot ismét egyenlő arányban fizetik majd a munkavállalók és a munkáltatók. A csak a munkavállalókat terhelő kisebb járulékokat eltörlik.

5. A szolidaritási járulékot 10 milliárd euróval fokozatosan csökkentik 2021-ig. (Ezt politikai célok finanszírozására vezették be a kilencvenes években, mint az Öböl-háború és a német újraegyesítés – a szerk.)

6. A glyphosat nevű, vitatott, egyesek szerint rákkeltő növényvédő szer használatát visszaszorítják a mezőgazdaságban, a cél a teljes megszüntetése.

7. A szövetségi és a tartományi kormányzatok összefogásával, beruházásokkal erősítenék az iskolai oktatást.

8. A nyugdíjhányadot (más néven helyettesítési hányad) – vagyis a nyugdíj arányát a bruttó bérhez képest – a jelenlegi 48 százalékon tartják 2025-ig. Az előző, “Jamaika” koalíciós tárgyalásokon még a társadalom elöregedése miatt ennek csökkentését tervezték 43 százalékra. (Erre az évre, júliusra a gazdaság jó teljesítménye miatt három százalék feletti emelés várható – a szerk.)

9. Több pénzt küldenek Brüsszelbe, az EU erősítését tartják szem előtt a koalíciós felek. Ez azonban csak a következő több éves pénzügyi keret meghatározásakor lesz igazán esedékes.

10. Németország be akarja hozni lemaradását az éghajlatra káros gázok korábban vállalt csökkentése terén, ezért menetrendet állít fel a szénerőművek bezárásával kapcsolatban (“kiszállás a szénből”). A közlekedésben és az építőiparban is növelik az erőfeszítéseket.

11. Egymilliárd euró ráfordítással 150 ezer olyan személyt akarnak a munkaerő-piacra integrálni, akik hosszú távú munkanélküliek. Csökkentenék a munkanélküliségi járulékot, 0,3 százalékponttal. A legalább 45 főt foglalkoztató cégeknél lehetővé tennék, hogy a dolgozó határozott időre csökkentett munkaidővel dolgozzon – a gyermeknevelést, beteggondozást megkönnyítő intézkedésről a napokban itt írtunk.

12. A ”gyerekpénzt” (Kindergeld, ami a mi családi pótlékunkhoz hasonlít) két lépcsőben havi 25 euróval (mintegy 7700 forinttal) emelnék. (Ennek jelenlegi minimuma 194 euró, azaz 60 ezer forint.)

13. Nőkvótákat vezetnének be a közalkalmazottak körében, a vezetői posztokon 2025-ig ugyanannyi nőnek kell majd lennie, mint férfinak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik telefonmárkát veszik a legtöbben
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:36
Az okostelefonok globális kiszállítása 6,5 százalékkal, 285,4 millióra nőtt az ide második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és bár ezzel már a negyedik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások, sok piac továbbra is kihívást jelent - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
Makro / Külgazdaság Ez nem a világvége, csak gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 07:28
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG