<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Kormányinfón kérdésünkre elárulta Gulyás Gergely, hogy a közmunkások bére is növekedni fog.     

Az idei költségvetést már nem, de a jövő évit lehet, hogy módosítani kell a parlament őszi ülésszakán

- közölte kérdésünkre Gulyás Gergely a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely (MTI/kormany.hu/Botár Gergely)Gulyás Gergely (MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt a megváltozott makrogazdasági feltételekkel - idén a tervezettnél gyorsabb a gazdasági növekedés, magasabb az infláció - indokolta. Az idei inflációval kapcsolatban elmondta, hogy a jegybank frissített inflációs jelentésében közölt 4,5-4,6 százalékot tekinti irányadónak a kormány. Érdemes felidézni, hogy eredetileg 3 százalékkal terveztek, az eltérés tehát jelentős.

Ami a béreket illeti, Gulyás szerint a munkaadók nem támasztanak 5-6, vagy akár 8 százalékos adócsökkentést (a szochónál) a jövő évi minimálbér-emelés feltételeként, mint ami lapunk munkatársának kérdésében szerepelt (s amit a sajtóban megjelent nyilatkozatokból szedtünk).

Ez az állítás azt sejteti, hogy a kormány ennél mérsékeltebb szochó-csökkentést tart elfogadhatónak 2022-ben. Mindazonáltal ez lehet az egyik olyan tétel, ami miatt módosítani kell a 2022-es büdzsét.

Kérdésünkre azt is elárulta a miniszter, hogy

jövőre emelni fogják a közmunkás bért, mégpedig a minimálbérhez igazodva, ahogy arra korábban is sor került

- bár, mint idézett írásunkban jeleztük, a közmunkás bért nem emelték minden évben, szemben a minimálbérrel. Az emelés pontos mértékét azonban nem közölte.

Elmondta azt is, hogy készülhet egy új adócsomag az őszi ülésszakra, amely egy jelentős és több kisebb jelentőségű módosítást fog tartalmazni, de részleteket erről nem közölt.

Kérdeztük a friss gázszállítási szerződésről, hogy mennyibe kerül egy évben az országnak a beszerzés, és mennyibe fog az új megállapodás hatályba lépését követően, amire azt a választ kaptuk, hogy erről nem nyilatkozhat,

de jelentősen jobb helyzetet biztosít az új szerződés.

Amely minden olyan kedvező feltételt tartalmaz, amelyet a most kifutó kontraktus is - ezt már arra a kérdésünkre mondta, hogy az adott évben fel nem használt gázt átvihetjük-e egy későbbi időpontra (erre a lejáró szerződés módosítása teremtette meg a lehetőséget az előző évtized közepén). Ez alapján tehát a továbbiakban sem bukjuk el a fel hem használt kontingenst.

Maradva az energetikánál, rákérdeztünk a gigaberuházások - köztük Paks II. - előrehaladására. A miniszter az utóbbira tért ki részletesebben:

szerinte az atomerőmű bővítésének munkálatai a következő ciklusban kezdődhetnek el, majd a legutóbb 2029-ben meghatározott határidő tarthatóságát firtató kérdésünkre azt felelte: "Meglátjuk".

Az erőmű két blokkját eredetileg 2024-2025 táján kellett volna átadni, de ez a határidő elég hamar feledésbe merült.

A miniszter több kérdést is kapott a pedagógusok bérhelyzetéről, Gulyás válaszaiból kiderült, hogy

januártól szinte biztosan lesz béremelés a körükben - erről egyetértés van a kormánypárti frakcióban -, annak mértékéről azonban még nincs döntés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG