BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. május 29. 06:13

Porosenkó elnök a múlt démonait hívja segítségül, hogy összetartsa a megroggyant országot. Az egyoldalú oroszfóbiát fokozatosan az a keserű felismerés váltja fel Washingtonban, Brüsszelben és Varsóban, hogy Ukrajnában bizony korántsem úgy történnek a dolgok, ahogy ők azt eredetileg elképzelték. Közben Kijev gyakorlatilag elismerte az államcsődöt. Mi köze mindennek a magyar kötvényekhez?

Petro Porosenko. (MTI Fotó: Nemes János)

Ukrajna politikai és gazdasági káoszba merül, egy évvel azután, hogy Petro Porosenkót elnökké választották és fél évvel azt követően, hogy felesküdött az új kijevi parlament. A kelet-európai ország a csőd szélén áll, a politikai indítékú gyilkosságok és volt kormányzati hivatalnokok rejtélyes öngyilkosságai félelmet keltettek a fővárosban, a parlament Európa-párti többségi koalíciójában belharcok kezdődtek, eközben az orosz határon folyamatos a háborús veszély. 

Az ukrán kormány olyan gyenge és törékeny, hogy még egy egységes és független állam építéséhez szükséges intézkedések meghozatalához is túl gyenge - nyilatkozott Bruce P. Jackson, az Átmeneti Demokráciák Projektje nevű amerikai nonprofit szervezet igazgatója.

Washington újraosztja a lapokat

A dél-kínai tengeri incidensek és Kijev katonai impotenciája együttesen vezethettek el az utóbbi hetek amerikai diplomácia kurzus-váltásához. John Kerry május 12-én Szocsiban tárgyalt orosz kollégájával és világos üzeneteket küldött mind Kijev, mind Moszkva irányába. Kerry a hivatalos megbeszéléseket követően Kijevet és a szakadárokat egyaránt óvta a katonai műveletek felújításától. 

Lavrovval közös tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy ha Porosenko ilyen döntést hozna, az komolyan fenyegetné a minszki megállapodásokat, és „rendkívül romboló hatású lenne” a rendezési folyamatra. Kerry közölte a tárgyalás után: fokozatosan visszavonhatják Moszkvával szemben nem csak az amerikai, de az EU-által bevezetett a szankciókat is. 

Varsó leveszi a kezét Kijevről

Kijev és Varsó kapcsolatai gyors romlásnak indultak két hete, amikor Porosenko aláírta a Hitler-barát Ukrán Felszabadító Hadsereg (UPA) tevékenységét jogilag is rehabilitáló törvényeket. Az UPA 1943-44-ben teljes lengyel falvakat irtott ki Kelet-Galíciában, a nácik árnyékában. Lengyelországban ma is tömeggyilkosságként tartják számon ezt a borzalmat és legalább százezerre becsülik az áldozatok számát.

Andrzej Duda frissen megválasztott elnök pontosan érzékeli a lengyel közvélemény felháborodását és gyors pálfordulását, amely a fő ellenséget már nem az oroszokban, hanem a kijevi sovinizmusban látja - utóbbinak vannak ugyanis lengyel-irtó nemzeti hősei, az oroszoknak viszont nincsenek.

Gyakorlatilag elismert államcsőd

A gazdaság továbbra is hanyatlik, a GDP az év első negyedében 17,6 százalékkal csökkent, a hrivnya értéke pedig egy év alatt 70%-ot esett. Az átlagkereset jelenleg 44 000 forint. Az ukrán parlament múlt kedden egy olyan törvényt szavazott meg, amely gyakorlatilag elismerte az államcsődöt. A törvény engedélyezi, hogy Ukrajna ne fizesse lejáró hiteleit, mintegy 23 milliárd dollárt - egyebek között a Moszkvával szemben fennálló hárommilliárd dollárt sem - az ország keleti részében zajló háborúra, valamint a lakosság és és az állami vagyon védelmére hivatkozva. Kijev jelenleg mind a három nagy hitelminősítőnél a közvetlen államcsőd előtti kategóriában szerepel. 

Az ukrán adósság legnagyobb tulajdonosa a Franklin Templeton amerikai befektetési alap, amely 2010-12 között jelentős magyar kötvénykitettséget építettek fel, amikor szinte senki nem akarta megvenni a magyar állampapírokat. A közelmúlt folyamatai azt támasztják alá, hogy az amerikai alapkezelő magyar eszközöket is kénytelen volt eladni. A brutális ukrán veszteségek miatt ugyanis sok befektető viszi el pénzét a cégtől, és nem biztos, hogy elegendő likvid eszköze van a kiáramló tőke kifizetésére. Ennek is szerepe lehet abban, hogy a magyar kötvényállományát elkezdte leépíteni a cég.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
hírlevél