2p

Az infláció további mérséklődését várják Németországban a Reuters által megkérdezett tizenegy bank közgazdászai, elsősorban az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően.

A megkérdezettek átlagosan 3,5 százalékos inflációt jeleztek előre novemberre az októberi 3,8 százalék után. Amennyiben a szakértők előrejelzése bebizonyosodik, akkor novemberben már az ötödik egymást követő hónapban csökken a német infláció. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán teszi közzé első becslését.

Az energiaárak alakulása kedvez az infláció csökkenésének - hangsúlyozta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank (HCB) vezető közgazdásza. Becslése szerint az üzemanyagárak az előző hónaphoz képest valószínűleg jó egy százalékkal csökkennek, miután a közel-keleti konfliktus ellenére az olajárak az utóbbi időben lejjebb mentek. Az ADAC autóklub adatai szerint az üzemanyagárak március végéhez mérhető szinten vannak. Az élelmiszerek viszont továbbra is az első számú árfelhajtó tényezők maradnak a HCB szakértője szerint.

Mi vár a németekre? Fotó: Depositphotos
Mi vár a németekre? Fotó: Depositphotos

A lassulás azonban bázishatás miatt valószínűleg csak átmeneti lesz és decemberre már 4,2 százalék is lehet az infláció. Stefan Schneider, a Deutsche Bank közgazdásza szerint a kormány 2022 decemberében bevezetett energiaár-támogatás miatt az energiaárak az elkövetkező hónapokban éves összehasonlításban erőteljesen emelkedhetnek.

A megkérdezett szakértők szerint jövőre még nem rendeződik a helyzet megnyugtató módon. "Hosszú távon valószínűleg nem lesz lehetséges az inflációt 3 százalék alá szorítani" - mondta de la Rubia.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs rátát céloz meg a monetáris unióban. A németországi éttermekben az élelmiszerek áfája, amely januártól 7-ről ismét 19 százalékra emelkedik, valószínűleg mintegy 0,2 százalékponttal növeli az inflációs rátát - mutatott rá Schneider, a Deutsche Bank közgazdásza.

Az energiaár-fék decemberi megszűnése mellett még az is felfelé hajtja majd az inflációt a megkérdezett banki szakértők szerint, hogy már a szolgáltatói szektorban is igyekeznek a munkaadók a megnövekedett bérköltségeiket áthárítani az ügyfeleikre. A Deutsche Bank várakozásai szerint a jövő évi inflációs átlag 2,8 százalék lehet, szemben a tavaly év végi 6,0 százalékkal.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG