<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Josep Borrell szerint a ciszjordániai zsidó telepek annektálása szembemegy a nemzetközi szabályokkal.

Izrael hagyjon fel az egyoldalú döntésekkel, és hagyja el a megszállt palesztin területeket

- jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikáért felelős főképviselője csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén a koronavírus-járvány külpolitikai következményeit tárgyaló vitában.

Josep Borrell, az EU külpolitikáért felelős főképviselője egy brüsszeli sajtótájékoztatón 2020. június 16-án. EPA/OLIVIER HOSLETJosep Borrell, az EU külpolitikáért felelős főképviselője egy brüsszeli sajtótájékoztatón 2020. június 16-án. EPA/OLIVIER HOSLET

Borrell: az annektálás jogellenes

Elmondta, hogy az unió álláspontja egyértelmű a ciszjordániai izraeli telepek Izraelhez való lehetséges hozzácsatolásáról:

a terv szembemegy a nemzetközi szabályokkal, veszélyezteti a régió stabilitását és Izrael biztonságát is aláásná.

Ebben a kérdésben az EU-tagállamok közül 25 egyetért, de továbbra is nehéz egyhangú nézőpontot kialakítani. Az unió az úgynevezett kétállamos megoldást támogatja, és a diplomácia minden eszközével próbálja ezt az előtérbe helyezni - közölte.

Ciszjordánia részleges annektálása miatt korábban többek között Heiko Maas német külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már korábban bejelentette és a Kék-Fehér párttal kötött koalíciós egyezményben kikötötte, hogy július 1-jétől kiterjeszti az izraeli fennhatóságot mintegy 130, Ciszjordániában 1967 után felépített izraeli településre, valamint a Ciszjordánia területének körülbelül egynegyedét adó Jordán-völgyre.

A bírálók szerint ez a lépés gyakorlatilag lehetetlenné tenné egy életképes palesztin állam létrehozását Izrael mellett, noha a nemzetközi diplomáciában széles körben továbbra is ezt tekintik az izraeli-palesztin viszály egyetlen lehetséges megoldásának.

Kína, Hongkong, USA

Ami a többi témát illeti, a főképviselő Kína és Hongkong kérdésében elmondta, hogy a járvány csak a meglévő feszültségeket szította fel, azonban az EU-nak saját érdekeit kell képviselnie ebben az ügyben, és továbbra is folytania kell a pozitív, átláthatóságon és kölcsönösségen alapuló diplomáciai kapcsolatokat Kínával, mivel a kelet-ázsiai ország megkerülhetetlen partner a globális válságok megoldásában.

Az EU kapcsolata Kínával rendkívül összetett, és sajnálom, ha ezt bírálják azok, akik ezt a kérdést csak fekete-fehéren képesek megközelíteni

- hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy minden uniós tagállam egyetért abban, hogy az új kínai nemzetbiztonsági törvény Hongkongban emberi jogi szempontból egyértelműen ellentmondásos, és azt bevezetve Kína megszegi nemzetközi elkötelezettségeit.

Az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatról a főképviselő úgy vélekedett, hogy európaiak számára a transzatlanti diplomácia a legfontosabb.

Mint közölte,

vannak nézeteltéréseink Washingtonnal, főleg a multilateralizmus, azaz a többoldalú döntéshozatalok kérdésében, nem értünk egyet abban például, hogy Amerika egyoldalúan lépett fel a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósággal kapcsolatban, de ettől függetlenül fenn kell tartanunk a pozitív és előremutató diplomáciai kapcsolatokat.

Borrell arról is beszélt, hogy az EU-nak központi szerepet kell vállalnia a járványra adott válaszok végrehajtásában.

Elmondta, hogy az unió már áprilistól kezdve 35 milliárd euróval támogatja partnerországait, továbbá Latin-Amerikát, "ahol a krízis bibliai méreteket öltött" és Afrikát. Hangsúlyozta, hogy nem "friss pénzről" van szó, hanem átcsoportosított forrásokról, de az EU prioritásként kezeli ezen országok támogatását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG