BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 8. 09:54

Miközben az arab világ pattanásig feszült a járvány és a recesszió miatt, az izraeli jobboldal egyoldalúan bekebelezné Ciszjordánia egy részét. Megfigyelők szerint ezzel destabilizálódhat Egyiptom és Jordánia, Izraelnek pedig újra meg kell majd szállnia egész Ciszjordániát. Káncz Csaba jegyzete.

Az izraeli törvényhozás tegnap elfogadta a törvényt az új kormány megalakulásáról, így az országnak 2018 decembere óta először egy teljeskörűen funkcionáló kormánya lesz. A Legfelsőbb Bíróság még szerdán adta áldását Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kormányalakításához, annak ellenére, hogy jelenleg három vádpontban folyik eljárás ellene. Izraelben egy éven belül három általános választást is tartottak, de azt követően nem sikerült a kormányalakítás.

A nagy kívánságműsor

De a jelek szerint az izraeli jobboldalnak nem elég a belföldi politikai instabilitás, az ország nemzetközi környezetében is szeretne egy igazi felfordulást. Ennek érdekében Netanjáhú két hónapon belül Washington jóváhagyásával annektálná a termékeny Jordán völgyét, amelynek keretében a palesztinok elvesztenék Ciszjordánia mintegy 30 százalékát, és ezért cserébe főként sivatagot kapnának Gáza közelében. Az evangéliumi keresztény Mike Pompeo külügyminiszer jövő héten érkezik Izraelbe, márpedig szerinte „a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az izraeli kormány ügye”.

Benjamin Netanjahu Benjamin Netanjahu

Mint emlékezetes, a Trump-kormányzat az elmúlt két évben az ENSz, és az USA szövetségeseinek megkérdezése nélkül Izraelnek „ajándékozta” a Golán-fennsíkot, Jeruzsálemet nevezte ki Izrael fővárosának, leminősítette a palesztin diplomáciai képviseletet Washingtonban, minimálisra vágta az amerikai segélyeket a palesztinoknak, és a hivatalos amerikai iratokban megszüntette a „megszállt területek” kifejezés használatát.

De lehet, hogy hamarosan véget ér az izraeli kívánságműsor, hiszen Joe Biden és a demokrata párt ellenzi Netanjáhú bekebelezési terveit. Dan Shapiro, a volt amerikai nagykövet Izraelben ezért azt tanácsolta nemrégiben egy szakértői beszélgetésen, hogy az amerikai választást mindenképpen meg kellene várni, hiszen, ha egy esetleges demokrata kormányzat visszavonulásra kényszeríti Netanjáhút, az elképesztő regionális és nemzetközi arcvesztéssel járna.

Destabilizálódhat Egyiptom és Jordánia

Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság kormányai is elutasítják az annexiót. Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője két hete a Netanjáhu és Ganz között létrejött kormányalakítási megállapodás után kiadott közleményében leszögezi: az EU határozottan ellenzi, hogy Izrael a megszállt Ciszjordánia bármely részét bekebelezze, azaz kiterjessze a zsidó állam szuverenitását. „A nemzetközi jognak megfelelően, illetve az ENSZ Biztonsági Tanács 242-es és 338-as határozata értelmében az EU nem ismer el izraeli szuverenitást a megszállt Ciszjordániában” - áll Borell közleményében.

Az Arab Liga a múlt héten Netanjáhú terveit „egy újabb háborús bűnnek” titulálta. Egyiptom és Jordánia számára – azon két arab állam, amely még nagykövetséget tart fenn Izraelben – az egyoldalú bekebelezés „vörös vonalat” jelent, mert az egyértelműen a sírba lökné a kétállami megoldást. Omar Razzaz jordán miniszterelnök ezzel kapcsolatban nemrég kijelentette, hogy a két állam közötti békeszerződés forog kockán a bekebelezéssel.

Jöhet a láncreakció

A legújabb felmérés szerint a fiatal palesztinok többsége már amúgy sem hisz a konfliktus békés megoldásában, szerintük már csak erőszakkal lehet elérni céljaikat. A forrófejű izraeli jobboldal számára figyelmeztetésként kellene, hogy szolgáljon, miszerint a hadsereg, a titkosszolgálat és a rendőrség volt parancsnokai láncreakciótól tartanak. Szerintük a bekebelezéssel a Palesztin Hatóság össze fog omlani, és Izraelnek újra meg kell majd szállnia egész Ciszjordániát. Márpedig ez destabilizálná Jordániát – amely lakosságának többsége palesztin nemzetiségű -, és nemzetközileg elizolálná Izraelt. Netanjáhút a jelek az sem érdekli, hogy az izraeli lakosság többsége a kétállami megoldás mellett áll, és elutasítja az annexiót.

Végül, de nem utolsósorban nem szabad elfeledkezni Erdogan elnökről. A terv három hónappal ezelőtti nyilvánosságra hozásakor a nemzetközi közösségben a legélesebb reakció a török külügyminisztériumból érkezett, amelynek közleménye szerint „nem fogunk engedni egyetlen olyan lépést sem, amely legitimálja Izrael agresszióját ás atrocitásait”. Valóban, a török elnök egyre inkább a palesztinok védhatalmi pozíciójába navigálja magát. Nem véletlen, hogy izraeli értesülések szerint Törökország Hamasz terroristákat rejteget, és pénzügyi központ szerepet tölt be a terrortámadások anyagi alapjainak megteremtéséhez.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél