<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az Európai Uniónak erős jelzést kell küldenie a kétállami megoldás érdekében az izraeli-palesztin konfliktusban, jelentette ki Jean Asselborn Brüsszelben. A luxemburgi külügyminiszter szerint a palesztinoknak is joguk van saját államra, ezt azonban fizikailag is ellehetetleníti az izraeli telepes-politika. Brüsszel és a Trump-kormány ebben a kérdésben (is) eltérő állásponton van.
Jean Asselborn ma Brüsszelben. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Mainstream európai politikusoktól szokatlan határozottsággal állt ki az önálló palesztin állam létrehozása mellett Jean Asselborn az uniós tagországok külügyminisztereinek mai találkozója előtt Brüsszelben.

Joguk van egy államra...

Luxemburg külügyminisztere, aki a legrégebb óta hivatalban lévő uniós külügyminiszter, újságíróknak azt mondta: az Európai Uniónak erős jelzést kell küldenie annak érdekében, hogy megvalósuljon a kétállami megoldás az izraeli-palesztin konfliktusban, azaz létrejöjjön az önálló palesztin állam.

Minden népnek joga van egy államra, a palesztinoknak is

– fogalmazott Jean Asselborn. Szerinte ez a lépés nem Izrael ellen irányul, célja a nemzetközi jog érvényre juttatása.

... de egyre kisebb rá az esélyük

A luxemburgi külügyminiszter ugyanakkor utalt arra, hogy ha a jelenlegi izraeli telepes-politika folytatódik Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben – tehát az izraeli kormány a nemzetközi figyelmeztetések ellenére is tovább bővíti a telepeket a megszállt területeken – , az a gyakorlatban ellehetetleníti az önálló palesztin állam létrejöttét.

Ebben az esetben fizikailag már nincs kétállami megoldás.

Asselborn hozzáttette: a kétállami megoldásra nem ismer alternatívát, ezért az EU-nak ennek elérése érdekében kell dolgoznia. A  kérdés a külügyminiszterek mai találkozójának napirendjén is szerepel.

Ne csak Amerika diktáljon

A szociáldemokrata politikus végül utalt arra is: nem szabad, hogy ebben a kérdésben csak az Egyesült Államok (Izrael legfőbb szövetségese – a szerk.) akarata érvényesüljön.

Nem tehetjük csak az amerikaiak kezébe az izraeliek és a palesztinok sorsát. Nekünk, európaiaknak is kell hogy legyen véleményünk.

Mint ismert, az izraeli-palesztin konfliktusban a Trump-kormány és Brüsszel meglehetősen eltérő álláspontot képvisel.

Trump Izrael pártján...

Donald Trump már 2017 decemberében bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, valamint Jeruzsálembe költözteti az amerikai követséget Tel-Avivból. A követség 2018 májusában, Izrael állam megalakulásának 70. évfordulóján meg is nyitotta kapuit.

Trump emellett – szintén nemzetközi tiltakozást kiváltva – elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig tavaly novemberben azt is bejelentette, hogy az amerikai kormány többé nem tekinti illegálisnak a megszállt területeken létrehozott zsidó telepeket. Pompeo ezzel szakított azzal a több mint negyvenéves amerikai politikával, amely a nemzetközi jog értelmében illegálisnak tartotta ezeket a telepeket.

... az EU kritizálja Izraelt

Az EU a korábbi amerikai állásponthoz hasonló véleményen van.

Az Európai Unió álláspontja a megszállt palesztin területeket érintő izraeli telepes-politikával kapcsolatban világos és változatlan: minden telepes-aktivitás illegális a nemzetközi jog értelmében, és aláássa a kétállami megoldás életképességét, valamint a tartós béke lehetőségét

jelentette ki tavaly novemberben Federica Mogherini egy korábbi ENSZ-határozatra hivatkozva. Egyúttal a telepépítések leállítására szólította fel a zsidó államot.

Az EU akkori külügyi főképviselője megszálló hatalomnak nevezte Izraelt, hozzátéve, hogy az EU a tárgyalások útján elérendő kétállami megoldást támogatja.

Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem a nemzetközi jog értelmében megszállt területnek, Izrael pedig megszálló hatalomnak számít. (Ezeket a területeket, valamint a Golán-fennsíkot és Gázát az 1967-es háborúban foglalta el a zsidó állam; Gázából azóta kivonult, de biztonsági okokra hivatkozva blokád alatt tartja a területet – a szerk.)

Izrael vitatja a nemzetközi határozatokat, és az uniós tiltakozás ellenére is folytatja a telepek bővítését.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG